Winkelwandellus met plantvakken in de Richard van Britsomstraat en de Paul Snoekstraat

Sint-Niklaas wint prestigieuze Prijs Publieke Ruimte met winkelwandellus

De stad Sint-Niklaas heeft op dinsdag 9 mei de spraakmakende ‘Prijs Publieke Ruimte’ gewonnen met de ‘winkelwandellus’. Die prijs bekroont de beste realisaties in de openbare ruimte in heel Vlaanderen en wordt jaarlijks uitgereikt door het Infopunt Publieke Ruimte, het Vlaamse kenniscentrum voor openbare ruimte. Met de winkelwandellus maakt de stad een aantal straten tussen de Grote Markt en het Stationsplein groener, lichter, fraaier en vooral ook verkeersveiliger. Het prachtige resultaat wordt fel gesmaakt door bewoners en bezoekers, en krijgt nu ook erkenning op hoger niveau.
Social media sharing

Met de winkelwandellus wint Sint-Niklaas in de categorie ‘stedelijke projecten’. Een bijzondere onderscheiding is dit, want de Prijs Publieke Ruimte staat hoog aangeschreven.

Prestigieuze prijs voor ambitieus project

De stad Sint-Niklaas sluit hiermee aan bij een spraakmakende reeks eerdere winnaars van de Prijs Publieke Ruimte, die sinds 2008 jaarlijks wordt uitgereikt. In 2022 won de stad Gent met de herinrichting van het openbaar domein rond de Oude Dokken, Tongeren ontving de prijs in 2021 voor een nieuw stadspark. Vielen de afgelopen jaren ook in de prijzen: de stad Antwerpen met de herinrichting van de Scheldekaaien (2020), de stad Kortrijk met de heraanleg van de Oude Leieboorden (2019), de stad Mechelen met Mechelen Boulevard Leeft! (2018) en de stad Gent met wijkpark De Porre (2017). 

De andere genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte 2023 in de categorie ‘stedelijke projecten’ waren Leuven en Mechelen.

De winkelwandellus in het kort

In het project winkelwandellus krijgen een aantal straten tussen de Grote Markt en het Stationsplein een volledig nieuw uitzicht. De heraanleg verloopt gefaseerd: de Richard Van BritsomstraatCasinostraatCollegestraat (deel vanaf Grote Markt tot aan de schouwburg), Schouwburgplein en Paul Snoeckstraat zijn al afgewerkt. Het zijn nu stuk voor stuk mooie straten, met veel meer ruimte voor voetgangers, de inrichting van een schoolstraat en fietsstraten, en de aanplanting van gevarieerd groen en gevelgroen. De volgende fase, waarbij de Prins Albertstraat zal vernieuwd worden, staat gepland voor september 2023. Het Regentieplein, de Zamanstraat en de Dr. Verdurmenstraat worden in de loop van de volgende jaren aangepakt.

De uitgangspunten bij de heraanleg van de straten zijn: de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid verbeteren door meervoudig ruimtegebruik en een ontwerp op mensenmaat, de stadskern aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers, via ontharding en vergroening bijdragen tot de klimaatbestendigheid van de binnenstad, en de straten inrichten volgens vaste principes in een herkenbare stijl, met aandacht voor mooie gevels en locaties.

De combinatie van al deze factoren maakt van de winkelwandellus een aangename zone om te flaneren door de binnenstad, met een hoge verblijfswaarde. Tenslotte maakt de winkelwandellus ook deel uit van een breder geheel: de globale stadskernvernieuwing, met onder andere de heraanleg van de Grote Markt als blikvanger.

Bekroond project

Eerder werd het project ‘winkelwandellus’ ook al bekroond met bij de Openbaar Groen Awards van de Vereniging voor Openbaar Groen in 2022, in de categorie ‘Groene ader’. De winkelwandellus ontving ook het label ‘Waterproof’ van de Vlaamse Milieumaatschappij. Nu komt daar dus de Prijs Publieke Ruimte 2023 in de categorie ‘stedelijke projecten’ bij.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen