Sint-Niklaas Wintert 2022

Sint-Niklaas Wintert 2022: opnieuw volop feest in stad en deelgemeenten

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Een winterslaap is geen optie, want ook in de donkerste maanden van het jaar is er in Sint-Niklaas heel wat te beleven. De stad pakt uit met klassiekers als de ijspiste, de kerstmarkten, de winkelzondagen, de Santa Walk en de ijsberenduik. Maar er is nog véél meer. Unieke uitschieters deze winter zijn onder meer de Warmathon en de Grote Wafelenbak. 'Sint-Niklaas Wintert' brengt een aaneenschakeling van winters plezier, om vreugdevol het jaar uit te wuiven en uitbundig 2023 in te zetten.
Social media sharing

Als Sinterklaas op 6 december vertrekt, start traditioneel de winterse evenementenperiode in Sint-Niklaas. Klassiekers zijn de ijspiste, de kerstmarkten, de winterfoor, de winkelzondagen, de Santa Walk en de Ijsberenduik. Maar er zijn ook tal van nieuwe activiteiten. Het winterprogramma biedt in de koudste en donkerste maanden veel licht en sfeer, warmte en plezier. De stad zet volop in op beleving en ontmoeting en nodigt iedereen uit om erbij te zijn.

Kerstmarkten
Twee weekends op Grote Markt
Twee weekends lang baadt de Grote Markt in december in een betoverende kerstsfeer. Tientallen kerstchalets, een winterterras met muziek, vuurkorven, kraampjes met geschenkartikelen, veel lichtjes en uiteraard dampende bekertjes glühwein zorgen voor warmte en gezelligheid.  De kerstmarkt staat op de Grote Markt in het weekend van vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 december én in het weekend van vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 december. Op vrijdag is de kerstmarkt open van 18 tot 22 uur, op zaterdag van 13 tot 22 uur en op zondag van 13 tot 19 uur. De drank- en eetstanden blijven op vrijdag en zaterdag telkens open tot middernacht.

Kerstmarkten in de deelgemeenten
Ook in de deelgemeenten wordt het gezellig in de kerstperiode. Doe je dikke jas, sjaal en muts aan en kom meegenieten van de winterse sfeer. Proef van een hapje en drankje bij een knisperend vuurtje en praat gezellig bij met je dorpsgenoten op een kerstmarkt in jouw buurt.
In Sinaai is er een kerstmarkt op de Dries op zaterdag 10 december vanaf 16 uur. In Puivelde is dat op zondag 11 december vanaf 16 uur, op het plein aan de Sint-Jobkerk. In Belsele vindt de kerstmarkt in Belseledorp plaats op zaterdag 17 december vanaf 16 uur.

Winterfoor
Geen Sint-Niklase winter zonder winterfoor! Wat is er leuker dan de vele lichtjes, toeters en bellen, geuren en smaken van de vele kermisattracties en kramen? De winterfoor neemt een stukje van de Grote Markt in van zaterdag 3 tot en met dinsdag 20 december. Dolle pret verzekerd!

Extra plezier op donderdagse markt
Bij de verplaatste wekelijkse markten in december zijn er twee fijne acties. Op donderdag 8 december is er een actie waarbij marktbezoekers kermisjetons kunnen winnen voor de winterfoor op de Grote Markt. Op donderdag 15 december komen er twee BV’s naar de wekelijkse markt op het Hendrik Heymanplein. Niemand minder dan De Buurtpolitie-acteur Andy Peelman en komiek Jacques Vermeire komen met iedereen een praatje slaan op de markt. 

 

Meisjes op d'Ijspiste

DIJspiste
Vanaf vrijdag 9 december schotelt d’IJspiste vier weken lang schaatsplezier voor, op een prachtig en overdekt stukje ijs van liefst 675 vierkante meter groot, vlak voor het stadhuis. Met feestelijke verlichting en aangepaste muziek is schaatsen op de Grote Markt een hele belevenis. De ijspiste zorgt voor heel wat eindejaarsfeer in het stadscentrum. Want je kan er ook terecht in de grote winterchalet, voor nog meer gezellige en gemoedelijke winterse momenten! D’IJspiste is open van vrijdag 9 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023.
Meer informatie over openingsuren, tarieven en programmatie van optredens en evenementen vind je op de Facebookpagina van D’IJspiste of www.ontdeksintniklaas.be.

Santa Walk
Ook de geweldige Santa Walk is er weer bij deze winter in Sint-Niklaas! Verwacht je aan een bijzonder spektakel, met zo’n duizend verklede kerstmannen die een ludieke kerstwandeling maken in het stadscentrum. Het is een organisatie van Rotary Sint-Niklaas, dat hiermee een aantal goede doelen steunt. Alle deelnemers worden in kerstmanpak verwacht op het Sint-Nicolaasplein, op zaterdag 17 december om 18 uur. Na een korte ‘opwarming’ volgt een wandeling van zo’n 4 kilometer. Bij aankomst rond 20 uur is er nog ambiance en gezelligheid op het plein.

Deelnemers van de Santa Walk op het Sint-Nicolaasplein

XMAS XL: 14de editie kerstconcert deKunstvrienden
Op de zondag voor kerstdag organiseert de koninklijke harmonie deKunstvrienden samen met het CC van Sint-Niklaas al voor de veertiende keer het kerstconcert XMAS XL in de Don Boscokerk. Dit jaar is het thema ‘musical songs’. Bij dit bijzonder concert zijn liefst 170 uitvoerders betrokken, orkest én koor. Daarvoor kan deKunstvrienden rekenen op een samenwerking met Jeugdtheater Ondersteboven, Belcanto en Bohemian Productions, de drie Sint-Niklase sterkhouders in het musicalgenre. Wat te verwachten? Prachtige en hartverwarmende kerstmuziek en muzikale parels die je misschien voor het eerst ontdekt. De concerten vinden plaats op zondag 18 december om 16 en 19 uur in de Don Boscokerk. Info en tickets: www.ccsint-niklaas.be.

Winkelzondagen en feestmarkten
De eindejaarsinkopen? Die shop je lokaal natuurlijk! Onze handelaars geven jou de beste tips voor een geslaagd geschenk. Gezellig winkelhieren kan in de stadskern op twee extra winkelzondagen, op zondag 11 en 18 december. Dat gebeurt in een extra 
gezellige stadskern, met muziek en vooral véél beleving. Op het Stationsplein vindt er op die zondagen ook een feestmarkt plaats, telkens van 14 tot 20 uur, georganiseerd door de marktkramers.

De Warmathon
De Warmathon komt naar Sint-Niklaas! Op dinsdag 20 december kan iedereen wandelen of lopen voor het goede doel op recreatiedomein De Ster, tijdens de Warmste Week. Deelnemen kost 15 EUR en daarmee steun je de 270 projecten van De Warmste Week rond het centrale thema kansarmoede. Het wordt een heel fijn sportief feestje. In het centrale Warmathon-dorp zorgen dj’s voor de betere loopbeats en moedigen bekende VRT-gezichten de sportievelingen aan. Een bekende ambassadeur loopt zelfs mee. In Sint-Niklaas is dat Ketnet-wrapster Sarah Mouhamou. Iedereen kan tussen 14 en 20.30 uur starten. Het parcours op De Ster is 2,7 kilometer lang. Je bepaalt zelf hoeveel rondjes je loopt of wandelt. De Warmathons van De Warmste Week vinden dit jaar in de week voor kerst plaats in vijf steden: Brugge, Sint-Niklaas, Brussel, Mechelen en Leuven. Inschrijven kan via www.dewarmsteweek.be

Grote Wafelenbak
Op vrijdag 30 december is het precies 100 jaar geleden dat striptekenaar Marc Sleen, ereburger van onze stad, werd geboren. Nero zag dan weer precies 75 jaar geleden het levenslicht. Dat is in Sint-Niklaas het hele jaar door uitgebreid gevierd en herdacht met een hele reeks bijzondere activiteiten.
Het Marc Sleenjaar 2022 wordt feestelijk en in stijl afgesloten met een grote wafelenbak, net zoals dat ook in de strips van Nero gebeurt aan het eind van het verhaal. De ‘Grote Wafelenbak’, met gratis wafels voor de inwoners, vindt plaats op vrijdag 30 december van 14 tot 17 uur aan de bib op het Hendrik Heymanplein. Koffie, warme chocomelk en andere drankjes zijn er aan democratische prijzen.

► [GEANNULEERD] Nieuwkerken Borrelt
De organisatie van Nieuwkerken Borrelt besloot helaas om het evenement, dat vrijdag 6 en zaterdag 7 januari zou doorgaan, te annuleren om organisatorische redenen.

Nieuwjaarsconcert dAcademie Podium
Op zaterdag 7 en zondag 8 januari brengt het symfonisch orkest van d’Academie Podium haar jaarlijkse Nieuwjaarsconcert. Deze keer gebeurt dat in samenwerking met het meisjeskoor Gynaika en sopraan Eurudike De Beul. Het symfonisch orkest brengt werken van onder meer Wagner, Prokofiev, Theodorakis en Verstockt. De nieuwjaarsconcerten vinden plaats op zaterdag 7 januari om 16 en 20 uur en op zondag 8 januari om 16 uur. Tickets kosten 8 EUR of 4 EUR voor leerlingen en kansenpashouders. Info en tickets: www.podium.academiesintniklaas.be of 03 778 38 56.

Deelnemers van de Ijsberenduik sprinten het water in

IJsberenduik
Niet de grootste, maar wél veruit de gezelligste ijsberenduik, zo omschrijven de organisatoren hun Wase IJsberenduik op recreatiedomein De Ster. Met telkens zo’n duizend deelnemers én een veelvoud aan toeschouwers is de Wase IJsberenduik het tweede grootste ijsberenevenement in ons land, na de Noordzeeduik in Oostende. “Maar wat er in Oostende níet is, hebben wij wel: een gezellig winterdorp en een geweldig winters feestje achteraf!”, klinkt het bij de ijsberen van Wase Waterpolo. Er is alvast geen betere manier om het nieuwe jaar in te duiken dan met een frisse duik in het heilzame water van de vijver van De Ster.
Moedige ijsberen én hun supporters zijn welkom op De Ster voor de Wase IJsberenduik op zondag 8 januari 2023 vanaf 14 uur. Eerst is er een collectieve opwarming met een speciale aerobicsessie voor ijsberen. Om 14.30 uur weerklinkt het eerste startschot, voor jonge ijsbeertjes tussen 7 en 14 jaar. Om 15 uur is het aan de volwassen ijsberen. En daarna is er dj Ice Bear in het winterdorp!

De Nacht
Een 24 uren klank-en beeldmarathon, dat serveren het cultuurcentrum, d’Academie Beeld, d’Academie Podium, de Bib en de stadsdienst Internationale Samenwerking met De Nacht. Die vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023, van 12 uur tot 12 uur. Het wordt een groots, artistiek etmaal, op de drie sites, met doorlopend theater, muziek, performance en beeldend werk. Cross-overs tussen de verschillende disciplines zorgen voor een ware creatieve explosie. Gelukkig zijn er 24 uren in De Nacht, want er is zóveel te beleven voor kunstliefhebbers van álle leeftijden.

Waaslandcross
Een vaste afspraak voor vele wielerliefhebbers is de Waaslandcross op recreatiedomein De Ster, deze keer op zaterdag 18 februari 2023. Verspreid over zes wedstrijden komen alle toppers uit het veldrijden er aan de start. Het is intussen al de 19de editie van de Waaslandcross. ’s Morgens vanaf 9.30 uur starten de wedstrijden, met de jeugdreeksen en G-sporters. Om 13.45 uur gaan de vrouwen van start, waarna om 15 uur de mannen hun cyclocross afwerken.

 ►► www.ontdeksintniklaas.be

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen