veilige schoolomgevingen

Sint-Niklaas zet in op veilige herkenbare schoolomgevingen

Het creëren van veilige en leefbare schoolomgevingen is een belangrijke beleidsambitie voor het stadsbestuur. In dat kader werd voor elke kleuter- en basisschool een schoolvervoerplan opgemaakt. Dat is een plan dat het verduurzamen van het woonschoolverkeer nastreeft.
Social media sharing

Het schoolvervoerplan heeft tot doel om de engagementen inzake verkeersveiligheid van elke partij scherp te stellen. Zo heeft de stad het engagement genomen om elke schoolomgeving verkeersveilig in te richten, conform de uitgangspunten van het masterplan publieke ruimte met extra aandacht voor de herkenbaarheid van de schoolomgeving.

In een ideaal scenario wordt ter hoogte van een schoolingang een schoolstraat ingericht. In dit geval wordt de schoolingang tijdens schoolbegin en -einde afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit gebeurt bv. in de Tulpenstraat (Don Bosco) of in de Tortelduifstraat (Berkenboom). Helaas is een dergelijke oplossing niet in alle schoolomgevingen toepasbaar. In die omgevingen wordt de schoolingang extra geaccentueerd. Zo’n een omgeving bestaat uit een snelheidsremmer, gekleurde vakken op de rijbaan, de markering “school”, accentverlichting, een biflash en Led’s ter hoogte van het zebrapad. Om echt ruimte te maken voor de fietsers kiezen sommige scholen om naast de schoolingang een parkeerplaats voor auto’s te vervangen door fietsnietjes. In sommige schoolomgevingen wordt geëxperimenteerd met een parkeerplaats voor bakfietsen. Een extra motivatie om met de fiets naar school te gaan.

In 2019 werden volgende schoolomgevingen aangepakt:
- OLV Presentatie Watermolendreef
- OLV Presentatie Plezantstraat
- Freinetschool De Ark
- De Droomballon
- Sint-Carolus
- Klavertje Drie
- Sint-Catharinaschool De Zwaan
- De Fontein

In 2020 worden onder meer volgende schoolomgevingen aangepakt:
- Sint-Catharinaschool Tinel
- Gavertje Vier
- Berkenboom Heistraat
- Heilig Hart Tereken
- Heilige Familie
- OLV Ten Bos
- De Kleurboog
- De Tovertuin

Meer info vind je terug via www.sint-niklaas.be/onze-dienstverlening/mobiliteit/schoolverkeer

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen