Marc Sleen en Nero

Sleen 100, Nero 75: 2022 is een Marc Sleenjaar

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
2022 is een Marc Sleenjaar. Sleen werd 100 jaar geleden geboren en Nero zag 75 jaar geleden het levenslicht. Dat wordt in Sint-Niklaas uitgebreid gevierd en herdacht met een hele reeks bijzondere activiteiten.
Social media sharing

Champagne en wafels

"Deze stad zal altijd zeer speciaal voor mij blijven." Dat zei Marc Sleen in september 2012, aan een tafeltje voor de bib van Sint-Niklaas, met een glas champagne en een wafel erbij, in het bijzijn van tientallen mensen die zijn 90ste verjaardag kwamen vieren. De ereburger van Sint-Niklaas was met een grote glimlach vanuit zijn woonplaats Hoeilaart naar de Wase hoofdstad afgezakt, waar hij zijn jeugdjaren doorbracht en waar hij de mosterd haalde voor heel wat figuren uit de stripverhalen van Nero. Zo zou hij in zijn jeugdjaren inspiratie gevonden hebben in een ontmoeting met een vrouw in de Ankerstraat, die model zou staan voor de latere stripfiguur mevrouw Pheip. Veel meer daarover verneem je tijdens de lezing 'De Sint-Niklase jaren van Marc Sleen (1923-1939)' op woensdag 28 september, één van de vele activiteiten rond ‘Sleen 100, Nero 75’ in Sint-Niklaas.

Meer dan vijftien jaar

Op 30 december 1922 werd Marc Neels in Gentbrugge geboren. Drie maanden later kwamen zijn ouders naar Sint-Niklaas. Sleen zou in de stad op minstens vijf adressen wonen, naar de Broederschool gaan (waar hij klasgenoot was van Jef Burm en Ferdinand De Bondt) en de stad verlaten na het overlijden van zijn vader in 1939. Meer dan vijftien jaar woonde Marc Sleen in Sint-Niklaas, waar hij in 1984 ook ereburger werd. In november 2016 overleed hij in Hoeilaart.

Het B-gevaar

Sleen maakte met ‘Het B-gevaar’ een echte Sint-Niklase klassieker. Dat album was in 1948 het tweede stripverhaal van Sleen, die hiervoor in grote mate inspiratie haalde uit zijn jeugdjaren. In 'Het B-Gevaar' komen heel wat bekende locaties naar voor, zoals de Cipierage, café Stad Nantes (later taverne Den Antus), het stadhuis, de Sint-Nicolaaskerk en de Grote Markt. In 2014 werd het album opnieuw uitgegeven, op initiatief van de stad Sint-Niklaas en de Stichting Marc Sleen.

Van Recht door zee en de Euromarkt tot de nieuwjaarsreceptie

De legendarisch striptekenaar zou op 30 december 2022 honderd jaar geworden zijn. Zijn stripfiguur Nero viert dan weer zijn 75ste verjaardag. Genoeg redenen om Sleen in stijl te vieren.
Van 4 juni 2022 tot begin januari 2023 verschijnen Sleen en Nero in Sint-Niklaas. Vooral tijdens de evenementen zullen Nero en co een aparte plaats in het Sint-Niklase straatbeeld innemen. Tijdens de Euromarkt krijgt het aanwezige wafelkraam een Sleeniaans accent. De stad zal tijdens enkele recepties ook het befaamde en vooral lekkere Nerobier schenken. Het is ook uitkijken naar een wafelenbak om het Sleenjaar 2022 uit te zwaaien.

Verschillende Nerofiguurtjes op de Grote Markt
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen