Vrachtwagen met sneeuwschep

Sneeuw en ijs ruimen volgens het strooiplan

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Van zodra sneeuwval of ijzel aangekondigd wordt en uiteraard ook wanneer het sneeuwt, activeert het stadsbestuur het 'strooiplan'. Zo willen we de wegen en fietspaden zo snel en efficiënt mogelijk ijs- en sneeuwvrij maken. Het strooiplan is onderverdeeld in 3 fasen, waarbij de focus ligt op fase 1. Met dit strooiplan streven we er naar om alle weggebruikers op maximaal 500 meter van hun woning/bedrijf een gestrooide route te laten bereiken. Voor vele woningen is deze afstand nog veel korter.
Social media sharing

In fase van het strooiplan worden een groot aantal cruciale wegen sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Het gaat om de hoofdverbindingswegen, belangrijke routes en invalswegen, busroutes, wegen van en naar de hulpdiensten, routes naar scholen en stadsgebouwen, bedrijventerreinen en hun toegangen. Ook ca. 120 km fietspaden, waaronder de fietssnelwegen F4 (langs spoorlijn Antwerpen-Gent) en F4111 (route Mechelen-Terneuzen), zijn in fase 1 opgenomen.

Er zijn bij fase 1 van het strooiplan 13 ploegen actief (met vrachtwagens, tractoren en manueel). Bij ijzel en vorst hebben deze ploegen ongeveer 3,5 uur nodig om alle rondes van fase 1 af te werken. Bij sneeuwval, als ook de sneeuwschaaf er aan te pas komt en/of straten soms twee keer moeten afgereden worden, duren de rondes langer.

Als de sneeuw langdurig blijft liggen of bij aanhoudende vorst en als fase 1 onder controle is, gaan we over naar fase 2. In deze fase worden bijkomende verbindingswegen en matig drukke wegen gestrooid. 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen