Sneeuw op het Regentieplein in Sint-Niklaas

Sneeuw en ijzel: hoe werkt het strooiplan?

In de stadswerkplaatsen in het Industriepark-Noord wordt permanent een grote voorraad dooizout bewaard. Op die manier kan het stadsbestuur het strooiplan onmiddellijk activeren, van zodra er sneeuwval wordt aangekondigd. De strooidiensten van de stad reden in de nacht van maandag 28 januari op dinsdag 29 januari uit om preventief te strooien en de straten in fase 1 en de fiestpaden aan te pakken.
Social media sharing

Maar alle straten op het grondgebied van de stad tegelijk sneeuw- en ijzelvrij maken is praktisch onmogelijk. Daarom werd een ‘strooiplan’ opgemaakt in drie fasen. De fasering is bepaald op basis van de intensiteit van het verkeer door de straten.

In fase 1 wordt er gestrooid op alle invalswegen van de stad, straten waar de lijnbus rijdt en op ontsluitingswegen tot de woonwijken en sociale voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen, rusthuizen, sporthallen, openbare parkings en hulpdiensten. In fase 1 wordt ook personeel ingezet voor het vrijhouden van de fietspaden.

Fase 2 en 3 dekken alle andere straten van het grondgebied. Deze straten worden evenwel enkel aangepakt bij uitzonderlijke weersomstandigheden en/of na melding van de politie en altijd nadat het personeel ter beschikking is, na uitvoering van fase 1.

Je vindt de stratenlijst van het strooiplan in bijlage.

Strooiplan visueel
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen