Sporen van Kolonisatie

'Sporen van Kolonisatie' in de lagere school

Dekoloniseren kan je leren.
Social media sharing

Onze samenleving bevat heel wat sporen van kolonisatie. Stereotiepe beelden en racisme sluipen de leefwereld van de leerlingen in jouw klas binnen. Ontdek ons koloniaal verleden en hoe dit vandaag nog doorwerkt in ongelijkheid, machtsverhoudingen en racisme. Dekoloniseren en werken aan racisme start in jouw klas!

Dit traject bestaat uit 4 stappen:

Stap 1: Startmoment met de leerkrachten

Klaar voor de start? Go! Je volgt samen met andere leerkrachten 3 uur vorming over het traject. Studio Globo stoomt je klaar om aan de slag te gaan met het lessenpakket en zet je aan het denken rond racisme en dekolonisatie.

Stap 2: Aan de slag in de klas

Daarna dompelen jij en je leerlingen je gedurende 2,5 lesuren onder in het koloniaal verleden. Niet via een saaie geschiedenisles, maar via een interactief leerpad. Je werkt samen met de leerlingen naar het begeleid inleefspel toe. Geen zorgen, want de voorbereiding hebben wij alvast voor jou gedaan: ons lesmateriaal is kant-en-klaar.

Stap 3: Een begeleid inleefspel in de klas 

Tijd voor een spel! Tijdens deze fase komt de begeleider van Studio Globo langs bij jou in de klas. Het is geen gewoon spel, maar een inleefspel. De leerlingen ervaren het verschil in vrijheid tussen Europeanen, Congolezen en évolués in Elisabethstad van 1954. Ze leggen in de nabespreking de link naar (on)vrijheid vandaag.

Stap 4: Evaluatiemoment met de leerkrachten

Omdat we graag de cirkel rond maken, sluiten we het traject af met een evaluatiemoment met jou en de andere leerkrachten. We wisselen ervaringen uit en blikken terug op het traject.

 

kostprijs?

Gratis voor 10 Sint-Niklase klassen

Hoe reserveren?

Creatief en spelenderwijs aan de slag met dit actuele thema? Schrijf je in via internationalesamenwerking@sint-niklaas.be

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen