Spreuken op ramen

Spreuken op ramen en etalages geven goed gevoel

Met de actie Spreuken in het Straatbeeld wil de stad en de Werkgroep Samen Veerkrachtig Waasland het taboe rond praten over onze geestelijke gezondheid doorbreken. Het opzet is voorbijgangers in het straatbeeld van Sint-Niklaas verrassen met fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en citaten waar ze even bij kunnen stilstaan, en hen een goed gevoel geven.
Social media sharing

10-Daagse van de Geestelijke Gezondheid

Van 1 tot 10 oktober vind je die spreuken op de ramen van openbare gebouwen, scholen en organisaties,  en op de etalages van winkeliers en ondernemingen in de stad. Het is slechts één van de acties die de stad organiseert tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, die start op 1 oktober.

Deugddoend is de vlotte samenwerking tussen stad en ondernemer, net als het enthousiasme bij de winkeliers. Heel inventief schreven ze zelf de spreuken voor op hun etalages. Het illustreert op een treffende wijze hoe iedereen in Sint-Niklaas als Warme Stad ook Warme William kan zijn. 

Een speeddate en workshops

De Werkgroep Samen Veerkrachtig organiseert ook nog een speeddate en verschillende workshops voor alle zorg- en hulpverleners die werken met kinderen en jongeren rond geestelijke gezondheid.

In het Waasland zijn heel wat hulpverleners aan de slag die met en voor jongeren werken op de nulde-, eerste-, tweede- en derdelijn.  Waardevolle expertise en initiatieven zijn daardoor legio, maar misschien niet bij iedereen gekend. Om goed te kunnen samenwerken is het belangrijk elkaar en het landschap goed te (leren) kennen. Tijdens een originele speeddate biedt de werkgroep iedereen de kans om kennis te maken met collega's uit het werkveld.

De workshops hebben tot doel competentieversterkend te werken naar professionelen die werken op de nulde- en eerstelijn rond geestelijke gezondheidsbevordering enerzijds,  en vroegdetectie en -interventie van psychische problemen bij kinderen en jongeren anderzijds. Tijdens de workshops  krijgen alle professionelen handvatten om veerkrachtversterkend aan de slag te gaan met kinderen/jongeren binnen hun werkcontext, (nog) sterker te worden in het oppikken en bespreekbaar stellen van signalen die kunnen wijzen op (een risico op het ontwikkelen van) een psychisch probleem.

Info:

Ann Opgenhaffen, adviseur  Werking geestelijke gezondheid en drugbeleid, welzijnshuis, Abingdonstraat 99, Sint-Niklaas, Dienst diversiteit, samenleving en preventie 03 778 37 41 of 0471 89 56 33

Eva Van Maele, Logo Waasland, 03 766 87 78

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen