Staat mijn chip juist?

Staat mijn chip juist?

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Hond of kat vermist? Het is een nachtmerrie voor iedere eigenaar van een huisdier. Het is daarom belangrijk voor eigenaars om goed op de hoogte te zijn van de werking van de chip van je geliefde huisdier.
Social media sharing

Sinds 1 mei 2021 werden alle contactgegevens op de chips van huisdieren automatisch anoniem, waardoor het veel moeilijker wordt om hun baasje te vinden. Tenzij je uitdrukkelijk toestemming geeft om de gegevens van je huisdier openbaar te maken. Daarom dit bericht om even op te frissen. 

Het chippen van honden is verplicht. Dit moet gebeuren voor ze acht weken oud zijn. In geval van verkoop of verhandeling moet dit ook gebeuren, zelfs bij het gratis weggeven. Alleen de dierenarts kan registreren. De gegevens worden opgeslagen in de databank DogID. 
Controleer of jouw rijksregisternummer al gekoppeld is aan de gegevens van je hond en geef toestemming om je contactgegevens zichtbaar te maken. Je kan dit ook doen door het openen van het dossier van uw hond en  het chipnummer in te geven via https://online.dogid.be.

Het chippen van katten is eveneens verplicht. Dit moet gebeuren voor ze twaalf weken zijn. In geval van verkoop of verhandeling moet dit ook gebeuren, net als bij bij het gratis weggeven. Alleen de dierenarts kan registreren. De gegevens worden opgeslagen in de databank CatID.
Voor katten kan je dit doorgeven aan de dierenarts, die de nodige wijzigingen zal invoeren. Je kan dat ook zelf doen via de online-applicatie. Hiervoor moet je je identificeren met je elektronische identiteitskaart op de site https://online.catid.be.

Wist je dat? 
Bij de lokale politie van Sint-Niklaas kan je terecht bij de afdeling Milieu-en Dierenpolitie, die onder meer gespecialiseerd is in dierenwelzijn. Een team van vier politiemensen staat voor jou klaar in volgende zaken: verloren gelopen dieren, dierenverwaarlozing en -mishandeling, dieren die voor overlast zorgen,… Je kan hen bereiken via het nummer 03 760 65 45 of
pz.stniklaas.milieu@police.belgium.eu.

En als tip: kijk zeker ook op www.checkjechip.be voor een overzicht. 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen