'Maai Mei Niet' in Sint-Niklaas

Stad neemt deel aan campagne 'Maai Mei Niet'

Ook Sint-Niklaas sluit zich aan bij de campagne ‘Maai Mei Niet’. Daarmee engageren heel wat burgers, organisaties, steden en gemeenten zich om hun tuin of het openbaar groen een maand lang niet te maaien. De stad zet al langer in op ecologisch groenonderhoud. In mei staat dat extra in de kijker, in parken en publieke groenzones, in de stad én in de deelgemeenten.
Social media sharing

In parken en publieke groenzones zal de groendienst in mei verschillende graszones extensief beheren, wat resulteert in bloemenrijk grasland. De graszones bevinden zich verspreid over de stad en in de deelgemeenten Belsele, Sinaai en Nieuwkerken. Ze zijn voorzien van een infobordje.  

Van levensbelang
‘Maai Mei Niet’ is letterlijk van levensbelang voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Zonder een bloemenrijk grasland vinden ze geen voedsel en zijn ze met steeds minder. Net in mei moeten ze veel kunnen eten om bloemen en fruitbomen te bestuiven. Belangrijk dus voor ons voedsel en voor mooie, bloemrijke tuinen. De groendienst en Natuurpunt gaan voortaan samenwerken, om de invloed van het groenonderhoud op de aanwezigheid van bijen wetenschappelijk te onderzoeken. 
Maar ook de Sint-Niklazenaren hebben baat bij een maand niet maaien. Langer gras zorgt voor koelere tuinen en parken, die ook het regenwater beter vasthouden. Zo zullen de bomen en planten beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte en hitte. En de inwoners kunnen meer genieten van de afkoeling van een groen park. 

Van tuinrangers tot geveltuinen
De stad zet al heel lang in op ecologisch groenonderhoud. Zo worden al sinds 2009 geen pesticiden meer gebruikt. Maar er gebeurt nog veel meer, om inwoners te ondersteunen. Zo zijn er tuinrangers aan de slag, die gratis bij mensen thuis tips komen geven voor een meer klimaatbestendige en biodiverse tuin. 
Daarnaast kunnen inwoners van heel wat straten geveltuintjes en straatslingers laten aanplanten, op kosten van de stad. Die zorgen ervoor dat ook smalle straten groener worden en de hitte in de zomer kan worden getemperd.
En die inspanningen worden gewaardeerd, onder meer door de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG), die Sint-Niklaas dit jaar uitriep tot eerste laureaat bij de Openbaar Groen Awards voor de aanleg van de winkelwandellus. 

Doe mee! 
Wil je zelf jouw steentje bijdragen aan een kleurrijk en klimaatbestendig Sint-Niklaas? Neem deel aan ‘Maai Mei Niet’ en registreer je tuin via www.maaimeiniet.be!
Een bezoek van de tuinranger kan worden aangevraagd via www.tuinrangers.be. Meer info over geveltuintjes en groenslingers is te vinden op www.sint-niklaas.be/gevelgroen.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen