kruispunt

Stad voert nieuwe fase wijkcirculatieplan in op 1 januari 2022

Op 1 januari treden de verkeersfilters, die gecontroleerd worden door slimme camera’s, in werking in de Goudenregenlaan, ter hoogte van het kruispunt met de Hogenakkerstraat, en in de Breedstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Magnolialaan. Daarnaast worden de nieuw aangelegde Collegestraat en de Kroonmolenstraat autoluw. Het is een nieuwe stap in de uitvoering van het wijkcirculatieplan met de bedoeling de verkeersleefbaarheid te verhogen.
Social media sharing

Autoluwe zones en voetgangersgebied in de stadskern

In de stadskern van Sint-Niklaas zijn er twee autoluwe zones (Kroonmolenstraat en Collegestraat) en twee voetgangersgebieden (Stationsstraat en Nieuwstraat). Vanaf 1 januari wordt de toegang tot deze straten gecontroleerd met camera’s voor automatische nummerplaatherkenning (ANPR).

Voor de bewoners van de betrokken straten verandert er in feite niets. De nummerplaat van het voertuig, waarvoor ze nu een bewonerskaart hebben, wordt rechtstreeks overgezet naar de databank van de slimme camera’s.

Met de slimme camera’s zijn er geen badges of bewonerskaarten meer nodig. Daardoor kunnen de soms hinderlijke verzinkbare paaltjes uit de publieke ruimte verdwijnen. De camera’s zijn ook minder gevoelig voor defecten en dus betrouwbaarder.

 

Een verkeersfilter in de Breedstraat en in de Goudenregenlaan

Vanuit de visie van het wijkcirculatieplan is het de bedoeling dat woonwijken bereikt worden via de juiste invalsweg. Voor de woonstraten in de omgeving van de Lindenstraat en de Breedstraat en in de Priesteragiewijk is dat ofwel de Antwerpse Steenweg ofwel het Glycinenplein. Om het gebruik van de juiste invalsweg af te dwingen, activeren wij op 1 januari twee verkeersfilters. De doorgang wordt gecontroleerd met slimme camera’s.

Daardoor zal er geen sluipverkeer meer mogelijk zijn in de Lindenstraat en Breedstraat en wordt het ook veiliger en aangenamer voor fietsers en voetgangers.

De bewoners van de woonstraten in de omgeving van de verkeerfilters kunnen een vergunning bekomen om door de filter te rijden. Dat geldt ook voor enkele specifieke doelgroepen, zoals zorgverstrekkers, veiligheidsdiensten, afvalophalers en nutsbedrijven. De aanvraag gebeurt online via www.sint-niklaas.be/doorrijvergunning.

Firma’s die in de woonstraten een opdracht hebben en bezoekers van de bewoners moeten de juiste invalsweg gebruiken en kunnen daardoor de verkeersfilter mijden. Het is niet de bedoeling dat zij een doorrijvergunning aanvragen.

 

Informatie

De bewoners van de straten in de verschillende zones kregen midden november een brief en infobrochure in de brievenbus. Via de sociale media van de stad wordt een instructievideo verspreid.

Alle informatie, met onder meer kaartjes over de bereikbaarheid van AZ Nikolaas en de bereikbaarheid van de woonstraten via de juiste invalsweg, is te vinden op www.sint-niklaas.be/doorrijvergunning.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen