stadsgesprek

Stadsgesprek 'Iedereen Mee': zaterdag 13 mei 2023

In Sint-Niklaas willen wij iedereen mee. Je leeftijd, inkomen, herkomst, religie, geaardheid, fysieke of psychische mogelijkheden maken daarbij niet uit. Op zaterdag 13 mei 2023 nodigt Stad Sint-Niklaas jou uit voor de derde editie van het Stadsgesprek ‘iedereen mee’ in het Welzijnshuis.

We dompelen je onder in de thema’s inclusie, diversiteit en gelijke kansen. Via de workshops leer je meer over deze thema’s. Dus het ideale moment om inwoners en verenigingen te ontmoeten. Ook wij hopen om jou beter te leren kennen. We voorzien koffie, thee, water en hapjes. Kom naar het Stadsgesprek en ontdek wat we doen om iedereen mee te krijgen in onze stad!
Social media sharing

Voor wie?
Iedereen is welkom op het Stadsgesprek 'Iedereen Mee': inwoners, verenigingen en organisaties. Neem je familie, vrienden, collega of buur mee zeker mee!

Wanneer?

  • Zaterdag 13 mei  van 9.30 tot 12 uur.
  • Onthaalmoment om 9.30 uur en om 10 uur een verwelkoming.
  • Gratis receptie en hapjes om 12 uur.  

Waar?

  • WelzijnshuisAbingdonstraat 99, 9100 Sint-Niklaas

Extra’s

  • Gratis koffie, thee en hapjes voor iedereen
  • Parkeermogelijkheden in de ondergrondse parking

Inschrijven

  • Heb je zin in een inspirerende, leerrijke en gezellige dag met andere inwoners en experten? Hou 13 mei alvast vrij in je agenda en schrijf je in

Indien het niet lukt om in te schrijven, mag je steeds bellen naar 03 778 37 30  of mailen naar  regiewelzijn@sint-niklaas.be

Programma

  • 9.30 - 10 uur:  onthaal
  • 10 - 10.15 uur:  welkom door Schepen Sofie Heyrman en een interactieve check-in 
  • 10.15 - 11.45 uur: aanbod workshops
  • 12 uur:  receptie met hapje en drankje

Keuzeworkshops

Schrijf je in voor het Stadsgesprek Iedereen Mee 

Indien het niet lukt om in te schrijven, mag je steeds bellen naar 03 778 37 30  of mailen naar  regiewelzijn@sint-niklaas.be

Workshop: omstaanderstraining.

  • Maak het verschil en reageer als actieve omstaander op ongewenst gedrag! Je wandelt op straat, rustig denkend aan wat je vanavond gaat eten, wanneer je plots opmerkt hoe een voorbijganger vulgair wordt nageroepen door een groepje personen. Je ziet hoe de voorbijganger wegkijkt en zo snel mogelijk doorloopt. Je vindt dit echt niet oké, je wilt reageren, maar twijfelt. In deze training leer je een aantal strategieën om veilig en effectief te reageren als je getuige bent van ongewenst gedrag. Je bent dan zelf niet het slachtoffer, maar je ziet het gebeuren. In deze training van Sensoa ligt de nadruk op seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar de strategieën die je krijgt aangeleerd kunnen worden toegepast bij alle vormen van ongewenst gedrag. Tussenkomsten van omstaanders zijn belangrijk om ongepast gedrag te voorkomen en ondersteuning te geven voor personen die het meemaken. 

Workshop: winkeloefening.

  • Gezond en duurzaam eten. Boodschappen doen is meestal een routineklus. We nemen zonder veel te kijken producten uit de winkelrekken die we kennen én lekker vinden. Reclame en aantrekkelijke verpakkingen verleiden ons om af en toe ook iets nieuws te proberen. Begrippen als ‘light’, ‘verrijkt met omega 3’ en ‘zonder toegevoegde suikers’, wat betekent dat allemaal? En hebben we die producten echt nodig om gezond te blijven? Op deze vragen geeft een diëtist je tijdens de winkeloefening antwoord. Na een korte theoretische inleiding volgen praktische oefeningen met echte productverpakkingen. Zo leer je op een kritische manier omgaan met alle info die je op etiketten vindt en leer je producten vergelijken om een gezonde en budgetvriendelijke keuze te maken.

Samen op stap: in dialoog wandeling.

  • Heb je gewoon zin om andere mensen te leren kennen en in gesprek te gaan met elkaar over het leven in Sint-Niklaas? We doen een korte en toegankelijke wandeling in de buurt. Aan de hand van wandelkaartjes gaan we samen op pad om de stad te leren kennen en te praten over gewoontes, tradities en vragen die we voor elkaar hebben. Indien het slecht weer is, zorgen we voor een ander leuk alternatief. Iedereen is welkom! Kan je niet goed Nederlands of heb je extra ondersteuning nodig qua toegankelijkheid? Laat het ons weten, dan zorgen we voor een tolkhulp of begeleider.

Workshop: naar een inclusieve vrijwilligerswerking in jouw vereniging!

  • Wil jij in jouw vereniging voor een inclusieve vrijwilligerswerking gaan? Dan is deze workshop van Refu interim iets voor jou. Refu interim zoekt vrijwilligerswerk voor mensen die nieuw zijn in België. Als bruggenbouwer bereiken ze niet alleen de nieuwkomers, maar ook de organisaties voor een samenwerking. In deze workshop leer je het verschil tussen een diverse en een inclusieve vrijwilligerswerking, ontdek je de voordelen van een inclusieve vrijwilligerswerking en krijg je tips voor een inclusief onthaal, inclusief samenwerken en een inclusieve nazorg — voor jouw concrete situatie binnen het vrijwilligerswerk.

Samen op stap: wandeling Hartelijke plekken in Sint-Niklaas.

  • Ken jij de Hartelijke plekken in Sint-Niklaas al? Dit is netwerk van hartelijke handelaars, sociale organisaties, sympathieke klanten en gemotiveerde vrijwilligers. In Sint-Niklaas nemen 17 handelaars deel, waaronder een aantal horecazaken en bakkers. Dankzij klanten die een consumptie meer betalen, kunnen andere mensen er terecht voor een gratis koffie, een maaltijd, een brood… Zo kunnen mensen die wat minder hebben ook toegang krijgen tot basisdiensten en ontstaat er ruimte voor ontmoeting. Fijn toch? Avansa Waas-en-Dender trekt dit initiatief in Sint-Niklaas. Ze nemen je mee op een wandeling in de stad, waarbij je een aantal hartelijke plekken bezoekt, meer uitleg krijgt over dit project en hoe jij ook je steentje kan bijdragen.

Dienst Regie Welzijn

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen