Street art Coussement

Street art-pareltje toont het leven zoals het is in de Kroonmolenwijk

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
De voorbije week ging kunstenaar Han Coussement aan de slag op de zijgevel van een pand aan de Hoveniersstraat. De grootse muurschildering is een fotoshot uit het dagelijkse leven van een gezin in de Kroonmolenwijk. Het is een van de acties waarmee ‘Kroonmolen aan Zet’ samen met inwoners van de wijk een leefbare en toffe plek om te wonen wil maken.
Social media sharing

Han Coussement ruilde z’n spuitbussen voor verfrollen en tast sindsdien de grenzen af tussen schilderen op canvas en street art. Zijn artistieke tocht bracht hem dit voorjaar al enkele malen naar Sint-Niklaas: pas tentoongesteld op doek bij  NAFT kunstenfestival en dit voorjaar een tweeluik murals in de Kroonmolenwijk. Net omdat hij de interactie met de omgeving niet schuwt, vond curator Wham Office hem de geknipte artiest om er kleur op de gevels te zetten.

Slippers & wegwerpcamera’s

Tijdens het buurtfeest op 17 mei 2023 maakte Han tussen het feestgedruis kennis met de buurtbewoners en zij met z’n sprekende ruwe verfstijl. Aan de Rollierstraat prijken sindsdien iconische slippers en witte kousen. Een beeld uit de straat gegrepen werd een gesmaakte mural: een fraaie opwarmer. Enkele buurtbewoners kregen in aanloop naar het buurtfeest een wegwerpcamera met een duidelijke ‘Kroonmolen aan Zet’-boodschap: breng jullie dagelijkse leven in beeld. Het liet Han toe door hun ogen mee te kijken naar het leven in de wijk.

Lurin leest

Uit een honderdtal unieke beelden selecteerde hij een ontwapend boekleesmoment van Lurin (11 jaar), de dochter van Awad en Islam. De blinde zijmuur van 9,5 m hoog en 12 m breed kreeg een volledige make-over. Het street art-kunstwerk kon de voorbije dagen al op heel wat kijklustigen rekenen. Onbedoeld maar tegelijkertijd toevallig treffend want de bib aan het Heymanplein ligt om de hoek. Een subtiele knipoog. 

Han Coussement Streetart
Han Coussement Streetart

Partners

Dit project is een realisatie van het stadsbestuur met de gewaardeerde steun van partners Springvis Foundation, Finanza Waas ING en Van Hoecke nv. Het projectmanagement werd opgenomen door curator Wham Office (Bart Warnier). Speciale dank voor eigenaar PC Sint-Hiëronymus en Pro Mente vzw voor het ter beschikking stellen van de muur.

Kroonmolen leeft!

Tijdens de zomervakantie testen we twee acties uit met 'Kroonmolen aan zet'. We toveren de 'voortuin' van de Rollierssite om tot een fijne ontmoetingsplek in de buurt. De open ruimte waar vroeger het huis met nummer 34 stond, richten we samen met de buurtbewoners in.

Het Westerplein vormen we om tot een plek om te spelen en te ontspannen. Van maandag 17 tot zondag 23 juli rijden er geen vrachtwagens van de SVK-site. Zo kunnen we een deel van het Westerplein tijdelijk verkeersvrij maken. Er komen zitbanken en op woensdag 19 juli kunnen kinderen zich uitleven in een speelstraat met de Pretcamionet. Het deel van huisnummers 10 tot 16 blijft de hele zomer autovrij. 

Info:
www.kroonmolenaanzet.be  

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen