Taalpunt bib Sint-Niklaas

Taal en diversiteit in het onderwijs

Taalcoach Femke nodigt directies, zorgcoördinatoren en leerkrachten graag uit op donderdag 21 februari 2019 in de hoofdbibliotheek, Hendrik Heymanplein 3, Sint-Niklaas. Tijdens deze inspiratiedag over taal en diversiteit in het onderwijs staan Nick Schuermans van Vrije Universiteit Brussel en Piet Van Avermaet van Universiteit Gent op het programma. Welkom van 10 tot 16 uur.
Social media sharing

Verandering in het onderwijs en in de klas brengt onzekerheid mee. Erkenning verzacht die onzekerheid en zorgt ervoor dat wat nu nog te moeilijk of te gevoelig lijkt wel kan aangepakt worden. Voor leerlingen uit een superdiverse school lijkt omgaan met culturele diversiteit vanzelfsprekend. Ook directie, leerkrachten, medewerkers en vrijwilligers op en rond de school streven 'een school voor iedereen' na. Mater Dei, een basisschool in Leuven, zagen hun leerlingenbestand sterk veranderen. Kortom, de doorsnee leerling bestaat niet meer volgens Nick Schuermans. Wil je meer weten over deze stelling? Dan kan je dit artikel lezen. Zit je op school of in je klas zelf met bepaalde vragen of een concrete case, dan kan je dit doorgeven via het inschrijvingsformulier voor deze inspiratiedag. Nick Schuermans zal op 21 februari zoveel mogelijk op vragen of cases proberen ingaan.

Willen we alle kinderen maximale ontwikkelingskansen geven, dan is de aanwezige diversiteit op school en in de klas benutten misschien wel één van de meest centrale uitdagingen. Een duidelijk voorbeeld daarvan is omgaan met de talige diversiteit van onze kinderen. Hoe we die meertalige realiteit op school en in de klas kunnen integreren met het leren van de schooltaal, zal in deze workshop op een interactieve wijze worden toegelicht door Piet Van Avermaet.

Er zal ook de mogelijkheid zijn om het Taalpunt te bezoeken, kennis te maken met nieuw aangekocht taalmateriaal, Leerpunt Waas en Dender stelt hun cursus Nederlands voor en enkele Sint-Niklase basisscholen delen hun ervaring over hoe huiswerkbegeleiding op school opstarten.

Inschrijven kan t.e.m. maandag 18 februari 2019.

Wens je meer info? Mail dan naar taalcoach@sint-niklaas.be.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen