Reder koer

Turnkring Kracht en Geduld gaat voor meer groen tijdens VK Tegelwippen

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Stad Sint-Niklaas neemt deel aan het VK Tegelwippen. Opzet: zo veel mogelijk verharding omzetten naar groen. Turnkring Kracht en Geduld geeft daarbij alvast het goede voorbeeld. Bij de herinrichting van de buitenruimtes van hun site worden de grijze, betegelde koeren vervangen door meer groen.
Social media sharing

Turnkring Kracht en Geduld beschikt over eigen infrastructuur met meerdere zalen om te turnen, dansen en aan ropeskipping te doen. Ook verschillende Sint-Niklase scholen maken gebruik van de site. De turnkring staat zelf in voor de onderhoud en renovatie van de diverse infrastructuur, met de steun van stad Sint-Niklaas, de Vlaamse overheid en professionele vrijwilligers uit hun eigen netwerk.  

Groene buitensportruimtes 

Mede door de invloed van de coronacrisis, het bewustzijn rond stijgende energieprijzen en de basiswerking van de turnkring, kwam de sportieve buiten speel-, sport-, en beweegruimte meer in beeld. De Turnkring wil de site klimaatbestendig maken, met de herinrichting van de Franse binnenkoer, de kippenkoer en de parking.  De Franse binnenkoer wordt onthard om er een sportkoer van te maken, aangelegd met ecologisch materiaal. Dat gebeurt in combinatie met de opvang van regenwater in wadi's. Om het historisch karakter van het gebouw te bewaren, blijft het luifelgedeelte behouden, maar er komt gevelgroen.

Op de kippenkoer blijft de kippenren behouden, wat een groot succes is bij de jonge turners. Maar ook hier is ruimte voor groenaanleg en spelprikkels. De 4 meter brede waterdoorlatende verharde rijstrook voor de fietsers naar de fietsenstalling achteraan de koer blijft behouden. De rest van de koer wordt onthard door de tegels te wippen. Zo komt een ruimte van 400 m² beschikbaar om de tegels te vervangen door een wadi en de aanleg van een groene zone met aangepaste beplanting waar de kippen, leden van de turnkring én de kinderen van de naburige kinderopvang zich kunnen thuis voelen. Tegen midden oktober 2023 wordt er onthard, de aanplanting is voorzien tegen het volgend plantseizoen. 

De site van Kracht en Geduld is één van de 'Groenblauwe parels', verharde plekken in het Sint-Niklase stadscentrum die veranderen in klimaatbestendige plaatsen. Alle Groenblauwe parels ontdek je hier

tegel

Volg het voorbeeld van Kracht en Geduld en wip tegels! 

Sint-Niklaas neemt deel aan het VK Tegelwippen. Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas dagen elkaar uit om het grootste aantal tegels uit te breken in de 'Stedenclash Dender vs Waas'. Help jij ons mee naar de overwinning? De spelregels zijn simpel: je vervangt een of meerdere tegels in je voor-, achter- of geveltuin door beplanting. Dat kunnen bloemen, gras of bomen zijn.  Vergeet je tegels zeker niet in de teller in te geven. Ondertussen werden er in Sint-Niklaas al 2531 tegels gewipt! Dat zijn ongeveer 32 tegels per inwoner. 

Meer info op www.sint-niklaas.be/tegelwippen

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen