gloednieuw parkeergeleidingssysteem

Vanaf september wijst een gloednieuw parkeergeleidingssysteem je de juiste weg naar een vrije parkeerplaats

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
De komende weken plaatst stad Sint-Niklaas 23 nieuwe borden in de stad. Deze borden maken deel uit van een gloednieuw dynamisch parkeer- en verkeersgeleidingssysteem en zullen vanaf september automobilisten beter informeren over de beschikbare parkings in de buurt en de beste reisweg ernaartoe. De stad wil het zo voor bezoekers makkelijk maken om de kortste weg naar een parking in de buurt te vinden. Tegelijkertijd wil ze het zoekverkeer inperken.
Social media sharing

Momenteel is er al een beperkter parkeergeleidingssysteem, maar de huidige borden geven enkel de parkings Grote Markt, Station en Stationsstraat aan op 14 locaties in onze stad. Vanaf september zal ook de bezettingsgraad opgevolgd worden op de parkings Hendrik Heymanplein, Zwijgershoek, Schouwburgplein, Kroonmolenplein en op onze gloednieuwe parking aan het Westerplein. Zo krijgen bezoekers in een oogopslag een duidelijk en volledig overzicht van de beschikbare parkeerplaatsen op de belangrijke parkings in de stad.

Digitale schermen tonen actuele verkeersinfo

Ook het aantal borden stijgt fors vanaf september: van 14 naar 23! Via 11 volledig digitale schermen langs de rondweg zullen we bezoekers niet alleen kunnen informeren over de kortste weg naar beschikbare parkeerplaatsen, maar ook snel en efficiënt op de hoogte kunnen brengen van de impact van evenementen, wegenwerken, ongevallen of calamiteiten. Zo kunnen we zeer snel inspelen op actuele verkeerssituaties en het verkeer beter gaan begeleiden. In een volgende fase bekijken we hoe we op deze borden ook andere zinvolle info over bijvoorbeeld reistijden, verkeersdrukte, openbaar vervoer of deelmobiliteit kunnen weergeven. De 12 andere borden staan vooral in het stadshart, en tonen de kortste weg naar de parkings in de nabije omgeving. Deze zogenaamde semi-dynamische of vol/vrij borden tonen enkel of er op de vermelde parkings nog vrije plaatsen zijn.

Intussen onderzoeken we tegen september ook om de actuele bezettingsgraden van de verschillende parkings op www.sint-niklaas.be te integreren. Zo zou een bezoeker na een snelle blik op onze website kunnen beslissen op welke parking die zijn voertuig zal parkeren. We hopen hiermee ook het onnodig zoekverkeer sterk te verminderen.

Vol inzetten op verkeersmanagement

Met dit nieuwe parkeer- en verkeersgeleidingssysteem wil de stad het voor bezoekers makkelijker maken om vlot de juiste weg naar een vrije parking te vinden: ongetwijfeld een enorme meerwaarde voor wie in Sint-Niklaas komt shoppen, een evenement bezoekt, een terrasje doet of een van de bezienswaardigheden bezoekt. Tegelijk bevordert het systeem de bereikbaarheid en het gebruik van de goedkopere centrumparkings, zoals onze nieuwe parking aan het Westerplein, die op minder dan 10 minuten wandelen van de Grote Markt ligt.

De stad werkt voor het parkeer- en verkeersgeleidingssysteem samen met Equans, die instaan voor de infrastructuur, en Be-Mobile, die het beheerssysteem en de data voorzien. Het nieuwe systeem maakt deel uit van de evolutie naar een volwaardig verkeersmanagementsysteem op basis van beschikbare data, waar de stad vol op wil inzetten.

gloednieuw parkeergeleidingssysteem
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen