VR stad van morgen

Vandaag al fietsen in de ‘Stad van morgen’: ontdek de nieuwe Grote Markt en fietsbrug Vijfstraten met VR-bril

Met de ‘Week van de duurzame mobiliteit’ voor de deur lanceert de stad Sint-Niklaas een opmerkelijke primeur: een ritje met VR-bril door de stad van morgen. Iedereen kan een virtuele fietstocht maken over de toekomstige Grote Markt en de fietsbrug Vijfstraten. Daarvoor staan tot 12 november twee fietsen met VR-bril ter beschikking in het belevingscentrum op de Grote Markt.
Social media sharing

Onze stad zet steeds meer in op de fiets als meest aangewezen vervoersmiddel. Dit najaar starten vier projecten die de fietser centraal stellen: de bouw van een fietsbrug over het kruispunt Vijfstraten, de herinrichting van de Grote Markt en de rioprojecten Zwaanaardestraat en Tereken/Dendermondse Steenweg.

Virtuele fietstocht
Twee van die nieuwe fietsprojecten zijn nu al te ontdekken, mét de fiets. Dat kan met een VR-toepassing in het belevingscentrum op de Grote Markt.
Achter deze toepassing schuilt heel wat ontwikkelwerk. De fietssimulator bestaat uit vier belangrijke elementen: het weerstandsapparaat (fiets), de hardware (laptop), een VR-headset én een uitgewerkt 3D model met de juiste achterliggende data, waaronder het ontworpen tracé. Als resultaat krijg je een uiterst realistische simulatie waarmee je het gevoel krijgt dat je werkelijk doorheen de projecten fietst (tot en met de hellingspercentages!) en waarmee je in real time kunt rondkijken naar hoe het er binnenkort zal uitzien op en rond de Grote Markt en op de toekomstige fietsbrug Vijfstraten.

Op 15 september nam burgemeester Lieven Dehandschutter de fiets voor een virtuele verkenning, samen met voormalig baanwielrenner Moreno De Pauw, momenteel de snelste politieman van het land bij de Sint-Niklase fietsbrigade. Vanaf zaterdag 17 september kan iedereen die virtuele ervaring beleven en zelfs zijn of haar prestaties afmeten aan die van de burgemeester en Moreno De Pauw!

VR stad van morgen

Zin in een proefrit? 
Dat kan in het belevingscentrum in het Landhuis op de Grote Markt 43, vanaf zaterdag 17 september tot zaterdag 12 november. De unieke en gratis VR-ervaring is mogelijk op woensdag van 13.30 tot 17 uur, op donderdag van 9.30 tot 13.30 uur en op zaterdag van 9.30 tot 17 uur.

Scholen en groepen verwelkomen we graag op afspraak. Interesse? Maak dan een afspraak via de dienst toerisme, tel. 03 778 35 00 of e-mail toerisme@sint-niklaas.be.

Tijdens de autovrije zondag op zondag 18 september kan je eveneens in het belevingscentrum terecht.

VR stad van morgen
Stad van morgen
VR stad van morgen
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen