'Voor en na'-beeld van de woning

Verrassende renovatie van art deco-woning wint Stadsprijs 2020-2021

De gerenoveerde art deco-stadswoning van Gijs De Cock en Dorien Van Doorsselaer in de Mgr. Stillemansstraat heeft de Stadsprijs 2020-2021 gewonnen. Het is een bijzonder verrassende, inspirerende en originele renovatie geworden. Volgens de jury kan dit project voor heel veel gezinnen een voorbeeld zijn van hoe er in het stadscentrum met een beperkte uitbreiding een heel kwalitatieve, duurzame en leefbare woning kan worden gecreëerd.
Social media sharing

De Stadsprijs is een tweejaarlijkse wedstrijd die ofwel een vernieuwend, duurzaam bouwproject ofwel een groepsbouwproject op het grondgebied van Sint-Niklaas bekroont. Wonen is de hoofdfunctie van het gebouw. Zowel renovatieprojecten als (ver)nieuwbouwprojecten komen in aanmerking. De winnende bouwheer krijgt een prijs ter waarde van 5.000 EUR.

Voor de Stadsprijs 2020-2021 waren er zes inzendingen. Een jury van deskundigen nam de projecten onder de loep, op basis van een hele reeks criteria en voorwaarden. De belangrijkste aspecten daarbij zijn onder meer het hanteren van de principes van duurzaam bouwen, een gunstige prijs-kwaliteitverhouding, een harmonieuze integratie in de omgeving, de architectonische en esthetische kwaliteiten, de individuele woonkwaliteit en de winst op korte en lange termijn op vlak van comfort, gezondheid, milieu en financieel. Het winnende project moet ook een voorbeeldfunctie vervullen, om de stadsrenovatie en het stadsleven te bevorderen en duurzaam (ver)bouwen aan te moedigen.

Zicht op de binnentuin

De winnaar van de Stadsprijs is de woning van architect Gijs De Cock van architectenbureau RAAMWERK en interieurarchitect Dorien Van Doorsselaer in de Mgr. Stillemansstraat, de straat die bekend is voor de art deco-stijl uit de jaren 1930. Samen realiseerden zij het ontwerp. Het tuinontwerp is van Jan Minne.

De woning had een achterliggend textielatelier voor breigoederen. Nagenoeg het volledige terrein was volgebouwd. De overbodige achterbouwen werden gesloopt, om ruimte en licht te creëren, wat nu zorgt voor een aangename afwisseling tussen woning, atelier en twee ommuurde tuinen. De aanwezige kwaliteiten en het materiaalgebruik van de art deco-woning worden behouden en versterkt.

De jury looft aan de ene kant het respect voor de geschiedenis van het pand met het behoud van een aantal historische elementen, en aan de andere kant de inbreng van eigentijdse volumes en materialen. Dit zorgt een zeer geslaagde wisselwerking.De ommuurde tuin is dan weer ingericht met een veelheid aan verschillende plantensoorten waardoor een enorme biodiversiteit wordt opgewekt.

Bezoek de winnaar(s)

Het winnend bouwproject, in de Mgr. Stillemansstraat 22, is te bezichtigen op zondag 25 september 2022. Dan kan iedereen er terecht om een kijkje te nemen van 13 tot 18 uur. Ook Bram Van Eetvelt en Saar De Tender, die samen met Boddaert Eric Architectuuratelier de Stadsprijs 2018-2019 wonnen, stellen dan hun woning, in de Walburgstraat 67, aan je voor.   

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen