parkeeractie personen met een beperking

Verscherpte controles op gebruik van parkeerplaatsen voor personen met beperking

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Van vrijdag 1 tot en met 8 december voeren het stadsbestuur en de politie van Sint-Niklaas gezamenlijk actie tegen het foutparkeren op plaatsen voorbehouden voor personen met een beperking. In het straatbeeld verschijnen aan de parkeerplaatsen voor personen met een beperking borden met de slogan ‘Doe mee en parkeer je auto oké.’
Social media sharing

Doe mee en parkeer je auto oké

De gemeenschapswacht en de politie van Sint-Niklaas passen nultolerantie toe voor wie zonder een geldige parkeerkaart toch de auto parkeert op een parkeerplaats voor personen met een beperking. Met deze zowel sensibiliserende als sanctionerende campagne vraagt het stadsbestuur extra aandacht voor een evenwaardige participatie van personen met een beperking aan onze samenleving. 

Bedanking of boete

Op deze voorbehouden parkeerplaatsen mag je enkel met de auto staan als je een geldige parkeerkaart hebt voor personen met een beperking. Wie in de buurt ervan juist parkeert krijgt een bedankkaartje onder de ruitenwisser. Wie in overtreding staat kan rekenen op een boete van 116 EUR en riskeert dat de auto wordt weggetakeld. Zo wordt de burger erop attent gemaakt dat het belangrijk is voor personen met een beperking om zo dicht mogelijk bij hun bestemming te kunnen parkeren.

Wetgeving

De boete voor het parkeren zonder geldige parkeerkaart op een parkeerplaats voor personen met een beperking bedraagt 116 EUR met onmiddellijke inning en administratieve takeling bij afwezigheid van de bestuurder. 

  • Indien de kaarthouder de kaart vergeet te plaatsen terwijl hij of zij parkeert op een plaats voor personen met een beperking, bedraagt de boete 58 EUR met onmiddellijke inning alsook administratieve takeling bij afwezigheid van de chauffeur. 

  • Wanneer een geldige parkeerkaart wordt gebruikt zonder dat de titularis aanwezig is in het voertuig, bedraagt de boete 116 EUR met onmiddellijke inning en wordt de kaart teruggestuurd naar de FOD Sociale zekerheid. Hetzelfde geldt voor het hanteren van een vervallen kaart of het gebruiken van de kaart terwijl de titularis reeds overleden is. 

  • Het namaken of kopiëren van parkeerkaarten wordt beschouwd als schriftvervalsing en gebruik van een vals stuk. 

Geparkeerde auto met parkeerkaart
Bord 'Doe mee en parkeer je auto oké'
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen