Viva Lanoye

Viva Lanoye! Met jarige Tom Lanoye terug naar zijn Elisabethwijk

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Feest! Op 27 augustus wordt Tom Lanoye 65 jaar. De stad Sint-Niklaas en de VRT slaan de handen in elkaar om de verjaardag van Tom Lanoye in stijl in de kijker te zetten. De literaire wandeling in de Elisabethwijk, waar de schrijver opgroeide, is opgefrist en uitgebreid met geluidsfragmenten uit 'Viva Lanoye'. Dat is de podcastreeks van Radio 1, gemaakt door Vincent Byloo, als groots en tegelijk zeer intiem portret van één van Vlaanderens grootste schrijvers. Uiteraard volgt er op 27 augustus zelf nog een groot verjaardagsfeest in Lanoye's geboortestad, op de dag dat de schrijver 65 wordt. Viva Lanoye!
Social media sharing

Tom Lanoye 65. En óf dat gevierd zal worden. Uiteraard gebeurt dat in zijn geboortestad Sint-Niklaas, en zo mogelijk nóg iets uitbundiger in de Elisabethwijk, waar Lanoye werd geboren en opgroeide.

De stad Sint-Niklaas zet de verjaardag van Tom Lanoye uitbundig en vol enthousiasme in de schijnwerpers. Het doet dat met een vernieuwde stadswandeling in de Elisabethwijk, die na het culturele wijkproject 'Sprakeloos in de buurt' in 2010 tot stand kwam. De wandeling wordt uitgebreid met geluidsfragmenten uit ‘Viva Lanoye’, de podcastreeks van radiomaker Vincent Byloo.

Viva Lanoye

Vincent Byloo dook in het leven en werk van de gevierde schrijver. Het resultaat is de vijfdelige podcastreeks 'Viva Lanoye', dat een groots en tegelijk heel intiem portret is geworden. De radiomaker zocht familieleden, vrienden en collega-schrijvers op. Hij haalde ook klasgenoten van weleer voor de microfoon, die samen met Lanoye op de schoolbanken van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie zaten. Zelfs de klastitularis van toen passeert de revue. En uiteraard komt ook de schrijver zelf aan het woord. 'Viva Lanoye' neemt de luisteraar mee op een auditieve odyssee doorheen leven en werk, van wieg tot zerk. Of toch alleszins tot aan z’n officiële pensioenleeftijd.

Viva Lanoye, vanaf donderdag 6 juli op VRT MAX. 

Op wandel

'Viva Lanoye' is de ideale soundtrack om op pad te gaan in de Elisabethwijk, in het spoor van Tom Lanoye, in de wijk die hem voor een stuk heeft gevormd. De wandeling in de wijk is nu aangevuld met geluidsfragmenten uit 'Viva Lanoye'. De QR-codes aan de panelen van de wandeling brengen je tot bij de intermezzo's. Je kan er ook doorklikken naar de volledige podcast op VRT MAX.

De wandeling in de Elisabethwijk was het tastbare resultaat van het culturele wijkproject 'Sprakeloos in de buurt', dat er in 2010 kwam door het boek 'Sprakeloos'. Daarin beschrijft Tom Lanoye heel kleurrijk het buurtleven in de Elisabethwijk tijdens zijn jeugd.

“Hier smelt ik bij weg”
Fotograaf Paul De Malsche en buurtwerkster Siri Van Hove waren de drijvende krachten achter 'Sprakeloos in de buurt'. Voor dit bijzondere initiatief zakten mensen uit alle hoeken van Vlaanderen en tot zelfs uit Nederland naar de Elisabethwijk af. "Hier smelt ik bij weg", gaf Lanoye in oktober 2010 zélf ook zichtbaar ontroerd aan, toen hij in het vroegere buurtcafé 't Glazen Dakske het wijkproject bezocht.

Oktober 2010. Lanoye leest voor uit ‘Sprakeloos’, tijdens ‘Sprakeloos in de buurt’ in ’t Glazen Dakske.

De wandeling in de wijk is gebleven. Verspreid in dit stadsdeel bieden tien infopanelen bezoekers een blik op de bewogen sociale, literaire en architecturale geschiedenis van de Elisabethwijk, of 'dat besloten dorp in de schoot van een veel grotere stad', zoals Lanoye zijn wijk omschreef in Sprakeloos. Het volksleven, de start van de jonge parochie, de oorlogsjaren, het verenigingsleven, het onderwijs en de textielindustrie: al deze aspecten van het wijkleven komen aan bod in de wandeling, ondersteund door sfeerbeelden met een hoog retrogehalte, verhalen en passende citaten uit het werk van de schrijver die die deze wijk én deze stad nog steeds heel trots maakt.

 En straks?

Op 27 augustus, de dag dat Tom Lanoye 65 jaar wordt, schakelt Sint-Niklaas nog een tandje bij. Die dag vindt er een groots verjaardagsfeest plaats in de stadsschouwburg. En dat is lang niet alles. Meer daarover volgt binnenkort!

►► Info:
www.ontdeksintniklaas.be/vivalanoye
www.vrt.be/vrtnu/podcasts/radio1/v/viva-lanoye  
www.elisabethwijk.be

Viva Lanoye
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen