Actie Veilig Schoolbegin

Vlot naar school met actie Veilig Schoolbegin

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
De lokale politie van Sint-Niklaas gaat voor een veilige en vlotte start van het nieuwe schooljaar. Tijdens de ochtend- en avondspits gaat er bijzondere aandacht naar verkeersveiligheid in de schoolomgevingen, in de binnenstad, op de schoolroutes en op de grote invalswegen. Dit schooljaar zal er extra aandacht zijn voor fietsers die tegen de richting in rijden en voor het naleven van de wegcode in de fietsstraten.
Social media sharing

Zowat 22.000 kinderen en jongeren gaan op 1 september weer naar school in Sint-Niklaas. Heel wat kinderen en jongeren begeven zich vanaf dan opnieuw of voor het eerst dagelijks in het verkeer. Het wordt na een kalme periode opnieuw drukker op de weg, waardoor elke weggebruiker zich moet aanpassen. De lokale politie van Sint-Niklaas wil daarom iedereen sensibiliseren om dit op een verkeersveilige manier te doen, zowel (groot)ouders die kinderen naar school brengen en halen als de schoolgaande jeugd. 

Welke acties zijn er gepland in september 2023?

Er komen extra controles in schoolomgevingen, op belangrijke assen en invalswegen. 
Daar zal de politie de volgende inbreuken intensief controleren:

  • Fout en hinderlijk geparkeerde voertuigen
  • Tegen de richting rijden door fietsers
  • Naleven van de wegcode in fietsstraten
  • Verkeersonveilig gedrag
  • Het correct gebruik van de elektrische steps
  • Kinderzitjes
  • Technische eisen fietsen en bromfietsen
  • Correcte boorddocumenten van voertuigen
  • Algemene verkeersinbreuken

► Verhoogd toezicht aan de schoolpoort
In het centrum en de deelgemeenten zal de wijkinspecteur een oogje in het zeil houden aan de schoolpoorten. De wijkinspecteur spreekt de ouders en scholieren aan op eventueel ongepast gedrag in het verkeer, maar helpt de scholieren ook veilig oversteken.

Ook de gemeenschapswachten zullen actief deelnemen aan het toezicht en aan de belangrijkste oversteekplaatsen op de Grote Markt de scholieren helpen oversteken. Ze zullen overtreders inlichten over de juiste attitude in het verkeer en hen bewust maken van hun foutieve gedrag.

► Snelheidscontroles zone 30 in schoolomgeving
Dit schooljaar zal de politie regelmatig de snelheid van de chauffeurs controleren in de schoolomgevingen. Elke schoolomgeving is zone 30, dus het rijgedrag aanpassen is de boodschap.

► Verkeersklassen
Indien de politie jongeren tussen 12 en 16 jaar verbaliseert, kunnen zij door het parket uitgenodigd worden om deel te nemen aan verkeersklassen die de politiezone organiseert op woensdagnamiddagen. Tijdens deze lessen legt een specialist de voornaamste verkeersregels uit aan de minderjarige overtreders. Deelname aan de verkeersklas vervangt de minnelijke schikking die hun ouders normaal zouden moeten betalen.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen