De politie heeft vier nieuwe volledig elektrische voertuigen

Wagenpark politie vergroent verder

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Het politiekorps van Sint-Niklaas stelde op 11 augustus 5 nieuwe politievoertuigen voor. Het gaat om vier volledig elektrische wagens voor de wijkpolitie en één hyperuitgeruste politiecombi voor de interventiepolitie.
Social media sharing

Duurzaamheid, vergroening en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het is geen geheim dat Lokale Politie Sint-Niklaas volop inzet op duurzaamheid, vergroening en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Naast een laagenergetisch Politiehuis in de Dalstraat, zorgde de politie de afgelopen jaren ook voor een gefaseerde vergroening van het wagenpark sinds 2014. Van de 34 politievoertuigen waren er al 7 hybride en 1 volledig elektrisch anoniem voertuig. Daar komen dus 4 volledig elektrische voertuigen voor de wijkpolitie bij. 

De groenste wijkpolitie van Vlaanderen

Lokale Politie Sint-Niklaas heeft misschien wel de groenste wijkpolitie van Vlaanderen. De 22 wijkinspecteurs beschikken allemaal over een eigen elektrische fiets. Het team kan ook gebruikmaken van twee elektrische bromfietsen. Vandaag komen daar dus 4 volledig elektrische wagens bij. Het zijn gestripete politievoertuigen, die herkenbaar zijn door de blauwe strepen, het politielogo, een lichtbalk en oranje bumpers.
Hoewel de meeste wijkinspecteurs veel opdrachten met de (elektrische) fiets uitvoeren, is voor sommige toch een wagen nodig. Zo zullen de elektrische voertuigen in alle drie de wijksectoren gebruikt worden om woningtoezichten uit te voeren bij inwoners die met vakantie zijn, om bijstand te verlenen aan de gerechtsdeurwaarder, bij evenementen of politieacties. De wijkinspecteur kan ook altijd ingeschakeld worden om hulp te bieden aan de interventieploegen op de baan. 

De vier nieuwe wagens van de wijkpolitie zijn Nissan Leafs. Deze voertuigen rijden volledig elektrisch en stoten geen CO2 uit. Volledig opgeladen, kan de politie 395 km met dit voertuig rijden. In de ondergrondse garage van het Politiehuis zijn twee oplaadpunten voorzien, waarmee de elektrische wagens op zes uur volledig opgeladen zijn. 
 

Eerste interventiecombi uitgerust met warmtecamera

“Als korps wilt Lokale Politie Sint-Niklaas innovatief en toonaangevend zijn en voortdurend mee-evolueren met de snel wisselend maatschappelijke tendensen”, zegt korpschef Gwen Merckx. “Onze nieuwste combi die de parking van het Politiehuis opreed, is volledig uitgerust met alle materiaal dat een interventiepatrouille nodig kan hebben”. 
Naast een lichtbalk die vanuit alle hoeken én ook bij fel zonlicht goed zichtbaar is, zit de koffer vol met netjes opgeborgen functioneel materiaal: een chiplezer om de baasjes van weggelopen huisdieren te kunnen traceren, gereedschap, een EHBO-koffer, een dispenser met handgel, een veiligheidsschild en veiligheidsbrillen, een brandblusser, enzovoort.
Uniek is dat in de combi ook een zeer compacte warmtecamera aanwezig is. Daarmee kunnen de inspecteurs bijvoorbeeld bij een verdwijning menselijke warmte opsporen in een veld. De camera kan ook zeggen hoelang een auto al stilstaat door de temperatuur van de motorkap te meten. Dit is soms van cruciaal belang in een gerechtelijk onderzoek. Alle elektrische toestellen kunnen in de combi opgeladen worden met USB-aansluitingen. 
 

Toekomst

Om nog meer de kaart van duurzaamheid en energiebesparing te trekken, zal de parking voor de politievoertuigen in 2021 overkapt worden. Er komen zonnepanelen op het dak en laadpalen voor de elektrische voertuigen.
Volgend jaar komen er ook twee nieuwe hybride SUV-voertuigen voor de interventiepolitie. 
 

Nieuwe woordvoerster

Tot slot heeft Lokale Politie Sint-Niklaas nog een primeur. Vanaf 1 juli 2020 begon Veerle De Vries als manager communicatie op het kabinet van de korpschef. Veerle werkte voorheen als perswoordvoerster en social media manager bij Politiezone Antwerpen. Ze is vanaf nu het vaste gezicht en aanspreekpunt voor de pers in Sint-Niklaas. Tijdens het weekend blijft de permanentie-officier ter beschikking om vragen van journalisten te beantwoorden.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen