Warme William

In Warme Stad Sint-Niklaas is iedereen Warme William

Overal in het straatbeeld van Sint-Niklaas zal je de knalblauwe beer Warme William zien opduiken. Warme William is de mascotte van een Warme Stad die aandacht heeft en geeft aan de geestelijke gezondheid van jongeren. Voor die bijzondere aandacht aan de mentale gezondheid van kinderen en jongeren kreeg Sint-Niklaas van het Vlaams Instituut Gezond leven en het Fond GaVoorGeluk de titel Warme Stad in Vlaanderen, samen met 41 andere Vlaamse steden en gemeenten. Twijfel niet om naast Warme William op zijn bank te gaan zitten en hem te knuffelen. Hij is niet alleen een knuffelbeer maar ook een luisterbeer.
Social media sharing

Blauwe beer symbool voor verbondenheid en geestelijke gezondheid bij jongeren

Warme William staat symbool voor verbondenheid en voor wat Sint-Niklaas als stad wil zijn, waar iedereen samen met ouders, scholen, buurtwerkingen, jeugd- en welzijnsorganisaties, hulpverleners, huisartsen, vrijetijds- en sportverenigingen, stadsdiensten, politie, en vele anderen een luisterend oor en warme betrokkenheid bieden. Iedereen zet vanuit zijn eigen rol jongeren op weg naar geluk door hun een goede start in het leven te geven. Iedereen kan in de Warme Stad Sint-Niklaas Warme William zijn.

Een Warme Stad engageert zich om bijzondere aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Alle instellingen, organisaties en burgers die jongeren ondersteunen werken er nauw samen om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zich goed in hun vel voelen. En in die Warme Stad Sint-Niklaas woont nu ook Warme William, een gezellige blauwe beer die op zijn bank regelmatig zal opduiken op verschillende pleinen in de stad.

Een Warme Stad is nodig

Een goede geestelijke gezondheid in de kindertijd vormt de basis voor gezondheid, zich sociaal goed voelen en later tevreden met het leven. Een jongere die mentaal in evenwicht is, doet het goed op school en later op de werkvloer, met een sociaal leven dat voldoening schenkt.

Helaas staat de geestelijke gezondheid van jongeren onder druk, zo blijkt nogmaals uit de eerste resultaten van een groot onderzoek van de KU Leuven, die deze week bekend raakten. Daarin werden bijna 2.000 Vlaamse tieners bevraagd over hun mentale gezondheid. Uit de resultaten van de studie blijkt dat de meerderheid, bijna de helft van de ondervraagde jongeren, milde psychische klachten ervaart. Vooral sociale factoren blijken een grote rol te spelen.

Door er van jongs af voor te zorgen dat kinderen goed in hun vel en in hun hoofd zitten, kunnen problemen worden voorkomen. Door hen te begeleiden in hun zoektocht naar een eigen identiteit, door hen te leren benoemen wat ze voelen en die gevoelens te uiten, leren hulp te vragen en die te vinden. Dat is een totaal omvattende preventie en ook het doel van een Warme Stad als Sint-Niklaas.

Sint-Niklaas ontwikkelt daarvoor in samenwerking met alle actoren actieplannen, op basis van de behoeften van de jongeren en dus op maat van de stad. Dit maakt deel uit van de beleidsvisie en missie,  om ieder kind en iedere jongere te helpen zich goed te voelen, en op die manier geestelijke gezondheidsproblemen en erger te voorkomen.  Doel is een ondersteunende omgeving te creëren voor de kinderen, jongeren en jongvolwassenen, met een integraal lokaal gezondheidsbeleid dat hun veerkracht versterkt.

De acties in Sint-Niklaas tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid - in samenwerking met de Werkgroep Samen Veerkrachtig Waasland  - zijn daar onder meer een goed voorbeeld van.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen