Week van de Anderstalige klant 2019

Week van de Anderstalige klant 2019

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Van 23 tot 26 april organiseerde het stadsbestuur van Sint-Niklaas de 'Week van de Anderstalige Klant'. Nieuwkomers die Nederlands leren kregen tijdens de schooluren een taaldouche in verschillende winkels in het stadscentrum. Zo deden ze in praktijk ervaring op om het Nederlands beter onder de knie te krijgen bij alledaagse zaken als inkopen doen. Winkeliers leerden dat ze niet te snel moeten omschakelen naar een andere taal als een anderstalige klant niet direct in het Nederlands uit de woorden komt.
Social media sharing

Al doende leer je veel. Met die wijsheid in gedachten organiseerde het stadsbestuur van Sint- Niklaas de 'Week van de Anderstalige klant', samen met de handelaars in het stadscentrum en de scholen in Nederlands voor nieuwkomers en anderstaligen.

Het opzet was even simpel als doeltreffend. Waar het om ging, is Nederlands in praktijk leren. Tegelijk was het een prettige ontmoeting en leerschool voor de Sint-Niklase winkelier. Cursisten Nederlands van de scholen OKAN, LBC en Leerpunt Waasland legden een parcours af in het stadscentrum, waar ze in de deelnemende winkels onze taal oppikten om er bedreven in te raken.

De cursisten bezochten 3 tot 4 winkels, maakten een praatje en stelden (oefen)vragen. Zo ervoeren ze dat ze gerust in het Nederlands iets kunnen bestellen of vragen, ook al maken ze soms fouten. Het was een taaldouche Nederlands.

Ook voor de handelaars was het een praktische leerschool. Winkeliers schakelen in veel gevallen snel over naar een andere taal als een anderstalige Nederlands wil praten, maar moeilijk uit de woorden raakt. Dat is juist niet de bedoeling. Veel beter is het om de klant te helpen het juiste Nederlands woord te vinden. Dat vraagt een beetje geduld, maar zo krijgen anderstaligen de kans om onze taal te oefenen. In ieder geval was het een sympathiek en vriendelijk gebaar naar de nieuwkomers in onze stad.

De deelnemende winkeliers herkende je aan de slogan ‘Oefen hier je Nederlands’ op het etalageraam of de deur. In elke winkel stond ook een kleine display met handige communicatietips, zowel voor leerling als handelaar. 

Deelnemende handelaars

Bakkerij Royale (Parkstraat) , Apotheek Servotte (Hofstraat), De Lindeboom apotheek (Nieuwstraat), Apotheek De Preter A. (Grote Markt), Standaard Boekhandel (Stationsstraat),

Bib Sint-Niklaas (Hendrik Heymanplein), Fietspaleis (Nieuwstraat), Vermeulen tweewielers (Mercatorstraat), Randstad (Houtbriel), Pasta en zo (Stationsstraat), De Biotheek (Plezantstraat), Premium Travel (Nieuwstraat), Drietakt (Regentiestraat), Stadhuis (Grote Markt).

 Deelnemende scholen

De OKAN klassen van de scholengemeenschap Sint-Nicolaas (tot 18 jaar en 18+), het Centrum voor Volwassenonderwijs LBC en het Centrum voor Basiseducatie vzw Leerpunt Waas & Dender.

Info

Helen Ngo
Doelgroepenwerker taalbeleid
03 778 60 09
helen.ngo@sintniklaas.be

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen