Hondenpoep in een zakje

Week van de Handhaving: extra aandacht voor hondenpoep, grof vuil en MIWA-containers

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Tijdens de Week van de Handhaving in de eerste week van oktober vragen we extra aandacht voor sluikstort en zwerfvuil. In 2023 focussen we op een aantal overtredingen van het politiereglement in de stad: het achterlaten van hondenpoep op het openbaar domein, het gratis aanbieden van grof vuil op openbaar domein, en het te vroeg of te laat binnen- en buitenzetten van afvalcontainers. Hierop werken we niet enkel sensibiliserend, maar geven we ook boetes indien nodig.
Social media sharing

Een aantal tips om op de juiste manier om te gaan met hondenpoep, grof vuil en je afvalcontainer:  

  • Ga je buiten met de hond? Zorg ervoor dat je steeds een hondenpoepzakje bij hebt, en dat je dit ook gebruikt. Een gevuld hondenpoepzakje stop je in de vuilbak, niet ernaast, en zeker ook niet in een rioolputje.
  • Zet geen grof vuil (spullen die niet meer gebruikt worden zoals oude meubels, elektronica of kinder- en babyspullen) op straat om gratis mee te nemen. Laat grof vuil ophalen door MIWA en breng herbruikbare zaken naar de kringwinkel Den Azalee of laat het ophalen.
  • Zet je MIWA-containers ten vroegste buiten vanaf 18 uur de dag voor de ophaling en neem ze de dag van de ophaling zelf weer binnen.

De Week van de Handhaving wordt jaarlijks georganiseerd door OVAM in de eerste week van oktober. Elk jaar focussen verschillende stadsdiensten, zoals openbare reinheid, gemeenschapswachten, milieupolitie en GAS-dienst, extra op een aantal overlast veroorzakende fenomenen in de stad.

Zwerfvuil en sluikstort kosten de stad en andere overheden immers handenvol geld, dat veel nuttiger kan besteed worden. Ook de milieu-impact is niet gering. Denk maar aan de plastic soep, dieren die verstrikt geraken in zwerfvuil of zwerfvuil dat via het veevoeder in magen van koeien terechtkomt. Al het materiaal dat in zwerfvuil en sluikstort terechtkomt, is bovendien verloren voor recyclage. Tenslotte storen burgers zich er heel erg aan: we krijgen veel meldingen, het frustreert inwoners die het goed doen en het draagt bij aan het onveiligheidsgevoel.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen