strapdag

Week van de mobiliteit: 1.400 kinderen zingen en dansen het straplied op de Grote Markt van Sint-Niklaas

Op vrijdag 17 september, tijdens de week van de mobiliteit, is het in ruim 1.400 Vlaamse scholen strapdag. De strapdag is aan haar 15de editie toe. Het initiatief gaat uit van het Octopusplan, met ondersteuning van Sport Vlaanderen en Moev. Op de strapdag komen kinderen al stappend of trappend naar school en wordt, naar jaarlijkse gewoonte, het straplied en de strapdans aangeleerd.
Social media sharing

De strapcampagne staat dit jaar in het teken van het WK Wielrennen, dat plaats vindt de week nadien. Het straplied ‘Iedereen kampioen’ en de bijhorende choreografie werd gemaakt door Sint-Niklaas’ talent. Ook de videoclip werd opgenomen in Sint-Niklaas, namelijk in Basisschool Sint-Carolus.

Stad Sint-Niklaas zet al jaren in op duurzame mobiliteit. Veilig stappen en trappen vormt daar absoluut een onderdeel van. Daarom was het voor de stad een evidentie om haar schouders mee onder de bovenlokale campagne van het Octopusplan te zetten. Ze nodigden alle basisscholen uit  om op de Grote Markt in groep het straplied mee te zingen en dansen. De basisscholen reageerden massaal en in een mum van tijd  werd de maximumcapaciteit van meer dan 1.400 kinderen bereikt. En of die gouden generatie vol enthousiasme zal meedoen!

Zanger Pieter Peirsman brengt het lied live en choreografe Miek Wauman leert ter plaatse de strapdans aan.  De acteurs van theater Tieret, waaronder Joost Van den Branden, de tekstschrijver van het straplied, praten het geheel op eigenzinnige wijze aan elkaar.

Alle kinderen krijgen bij aankomst een, niet toevallig blauw-geel, strapkampioenen wielershirt. Op het shirt prijkt niet alleen de tekst ‘Strap-kampioen’, maar ook het logo #Jong.Wild.Goud, een logo dat in Sint-Niklaas staat voor alles wat met kind- en jongerenbeleid te maken heeft. Waarom dat logo? Omdat de kinderen en jongeren in onze stad jong en (een beetje) wild mogen zijn, maar vooral omdat ze voor het stadsbestuur goud waard zijn. En dat blijkt ook in de praktijk. De stad kreeg vorig jaar in november niet voor niets, een tweede keer, het label kind- en jeugdvriendelijke stad toebedeeld. 

Inzetten op duurzame mobiliteit is voor Sint-Niklaas een prioriteit.  Afgelopen jaren werden er comfortabele en veilige fietspaden en fietssnelwegen  aangelegd, werden er fietstelpalen geïnstalleerd, kwamen er maar liefst 16 fietstraten bij op het grondgebied van Sint-Niklaas, werden er 8 schoolstraten ingevoerd en werden er verschillende initiatieven rond deelwagens opgezet. Ook het openbaar domein wordt gefaseerd aangelegd, op maat van de voetgangers en fietsers. De winkelwandellus is daar een mooi voorbeeld van.

Sinds eind juni kunnen pendelaars de laatste kilometers afleggen via BIRD-deelsteps. Met gemiddeld  250 ritten per dag  en meer dan 1.000 individuele gebruikers ligt het succes ervan hoger dan verwacht. Ook dit jaar werden er twee drukke kruispunten (ter hoogte van het Onze-Lieve-Vrouwplein en ter hoogte van de Spoorweglaan-Plezantstraat) conflictvrij dankzij een ‘vierkant-groene’ verkeerslichtenregeling. Afgelopen maand werd de ‘zone 30’ in de stad nog aanzienlijk uitgebreid.  

En het traject stopt niet. Het wijkcirculatieplan wordt de komende jaren verder uitgerold, er worden randparkings geïnstalleerd en ook in de ontwerpen voor de nieuwe Grote Markt, die klaar zal zijn in 2024, werd er resoluut voor duurzame mobiliteit gekozen.  Op die manier bouwt Sint-Niklaas aan de stad van morgen.

Meer info:

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen