drinkwater

Wees zuinig met drinkwater

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Door de klimaatverandering krijgen we meer droogtedagen en wordt het warmer. Het grondwaterpeil daalt en de drinkwatervoorraden komen onder druk te staan. Daarom is het belangrijk dat we zuinig zijn met drinkwater. De gezinnen in Vlaanderen verbruiken 60% van het leidingwater. Je gedrag aanpassen is dus zeker geen druppel op een hete plaat! Dit zijn enkele tips om zuinig met drinkwater om te springen.
Social media sharing
  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs vijf keer.
  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
  • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever één keer per week een kwartier, dan elke dag vijf minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.
  • Begiet je bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.
  • Besproei uw gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht.
  • Was jouw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ‘s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

Meer info vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen