Camping gastvrij Beenaertwijk

Welzijnshuis trekt met Camping gastvrij naar woonwijken

Met als uitnodigende titel Camping Gastvrij kamperen hulpverleners van het welzijnshuis nog tot einde september met een caravan in verschillende woonwijken van de stad. Alle bewoners van de wijk zijn uitgenodigd voor een leuke babbel met een koffie of een drankje. Het project maakt deel uit van een versterkt sociaal beleid dat het stadsbestuur van Sint-Niklaas voert, en waarbij het welzijnshuis van Sint-Niklaas als het ware zelf naar buiten treedt en met zijn hulpverleners naar de inwoners stapt.
Social media sharing

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas wil met deze buurtgerichte activiteit het harmonieus samenleven in de woonwijken van de stad bevorderen, en de sociale contacten tussen de bewoners versterken. Leer je buur kennen is de boodschap. De coronacrisis maakte duidelijk dat nog heel wat mensen zich eenzaam voelen en nood hebben aan een babbel en sociaal contact. 

Camping Gastvrij is één van de activiteiten waarmee het stadsbestuur door het creëren van buurtgerichte ontmoetingsplaatsen ook de sociale betrokkenheid tussen de inwoners van Sint-Niklaas wil versterken.

Het opzet is eenvoudig. Waar Camping Gastvrij zijn caravan opslaat bieden de hulpverleners de bewoners een gratis drankje aan. Iedereen die langskomt is welkom voor een losse babbel. De inwoners kunnen op Camping Gastvrij ook terecht met al hun vragen over sociale dienst- en hulpverlening in de stad.

In een wijk met een dienstencentrum van het Zorgpunt Waasland is ook de centrumleider op de afspraak. Die dienstencentra zijn leuke ontmoetingsplaatsen voor wijkbewoners, met heel wat ontspannende activiteiten, sociale en culturele evenementen en voorzieningen.

Het project Camping Gastvrij ging bewust van start na de lockdown door de coronacrisis. De maatregelen zijn intussen versoepeld, maar er zijn toch nog een groot aantal mensen met beperkte sociale contacten en geen sociaal netwerk. Net nu komt die eenzaamheid nog eens zo sterk naar voor.

Camping Gastvrij is echter ook veel meer. Het is in praktijk onderdeel van een veel ruimer en versterkt sociaal beleid dat het stadsbestuur nu voert, met onder meer het team outreachende werking.  De hulpverlener van het welzijnshuis gaat zelf actief het contact aan in plaats van af te wachten, en richt zich daarbij op inwoners in maatschappelijk kwetsbare situaties, die niet of ontoereikend bereikt worden door het dienst-, hulp- en zorgverleningsaanbod. Ze doen dit door zich te begeven in hun leefwereld, met erkenning van de daar geldende waarden en normen.

Wijken Camping Gastvrij

1 en 3 september                    Fabiolapark

8 en 10 september                  Dries Sinaai

12 en 13 september                Peter Benoitpark

15 en 17 september                Priesteragiewijk

22 en 24 september                Gemeenteplein Nieuwkerken

29 september en 1 oktober     Sint-Jansplein

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen