afbeelding Wereldvluchtelingendag

Wereldvluchtelingendag op 20 juni

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
In 2000 werd 20 juni door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldvluchtelingendag. Op deze dag vragen we extra aandacht en begrip voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of vervolging.
Social media sharing

Wereldwijd zijn momenteel bijna 80 miljoen mensen op de vlucht. Meer dan 1/3 van alle vluchtelingen zijn kinderen, en tienduizenden kinderen zijn alleen op de vlucht. Op 10 jaar tijd is het aantal vluchtelingen wereldwijd bijna verdubbeld. Deze stijging is te wijten aan langdurige conflicten en crisissen in o.a. Congo, Jemen en Syrië, maar ook aan de klimaatverandering. De meeste vluchtelingen worden opgevangen in eigen land of in naburige landen. Slechts een klein deel van al deze vluchtelingen maakt de vaak gevaarlijke tocht naar Europa. 

Mensen op de vlucht voor geweld, vervolging of oorlog kunnen in België bescherming krijgen. Ze vragen dan in ons land asiel aan bij het Commissariaat voor Vluchtelingen en Staatlozen. De asielinstanties bepalen of ze die bescherming nodig hebben en dus erkend worden als vluchteling. Vluchtelingen zijn mensen die uit hun thuisland moeten vluchten omdat ze vervolgd worden. Dat kan zijn omwille van hun ras, nationaliteit, politieke overtuiging, godsdienst of omdat ze tot een bepaalde sociale groep behoren (bv. holebi’s of vrouwen). Dat staat zo in de Conventie van Genève of het Vluchtelingenverdrag. Dat verdrag werd door heel wat landen ondertekend, ook door België. Daarmee engageren deze landen zich om vluchtelingen te beschermen. 

In België hebben mensen die asiel hebben aangevraagd geen recht op financiële steun, maar wel op opvang, zolang het onderzoek naar de erkenning als vluchteling loopt. Dit betekent dat ze worden opgevangen in een opvangcentrum of in opvang georganiseerd door OCMW’s en ngo’s. Daar krijgen ze onderdak, medische hulp, praktische begeleiding en informatie.

In Sint-Niklaas zijn er twee Rode Kruis Opvangcentra die mensen en gezinnen met een lopende asielprocedure opvangen. Aan het einde van de asielprocedure is er ofwel een erkenning als vluchteling ofwel wordt de aanvraag niet aanvaard en wordt de procedure om het land te verlaten in gang gezet.

Erkende vluchtelingen staan dan voor de uitdaging om hier in België een nieuw leven op te bouwen. In Sint-Niklaas wonen momenteel 983 erkende vluchtelingen. De belangrijkste herkomstlanden zijn Syrië, Irak en Afghanistan. Sint-Niklaas heeft het label 'gastvrije stad' en we hopen dat vluchtelingen in Sint-Niklaas een nieuwe, warme en veilige thuis vinden.

  Meer weten

  Wil je meer weten over het thema vluchtelingen en over het traject dat vluchtelingen afleggen? Op deze sites vind je meer informatie: 

  Zelf helpen

  Wil je graag iets doen met en voor vluchtelingen in Sint-Niklaas? Je kan terecht bij Vluchtelingenondersteuning Sint-Niklaas (VLOS).

  Leestips

  Wil je meer weten over het onderwerp? Dit zijn een paar boeiende boekentips: 
  • 'Uw brein als medicijn' - Servan Schreiber
  • 'Dat was wat ik wilde zeggen' - Tina lsmailova
  • 'De vorm van vríjheid' - Paul Scheffer
  • 'Herboren: hier komt een nieuwe Belg' - Majd Khalifeh
  • 'Amerikanah' - Chimamanda Ngozi Adichie
  • 'Op een onzeker uur' - Michael De Cock
  • 'Verkeerde tijd, verkeerde plaats' - Bart Demyttenaere 
  • 'Wat is de wat' - Dave Eggers
  • 'Onbepaald door het lot' - lmre Kertész
  • 'Vroeger is een ander land' - Catherine Vuylsteke
  • 'Refugee boy' - Benjamin Zephaniah 
  • 'De eed' - Khasan Baief

  Contact

  Diversiteit, samenleving en preventie

  Abingdonstraat
  99
  9100
  Sint-Niklaas
  bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen