Kruispunt Wijnveld, Hooimanstraat

Wijnveld: werken aan meer verkeersveiligheid vanaf maandag 3 augustus

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Van maandag 3 augustus tot midden oktober 2020 vinden in het Wijnveld, Hooimanstraat en de Stationswegel werken plaats om de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker te vergroten. Tijdens de werken zullen deze straten beperkt toegankelijk zijn met de wagen en enkel voor plaatselijk verkeer. Het kruispunt Hooimanstraat, Wijnveld, Stationswegel zal op verschillende momenten afgesloten zijn.
Social media sharing

Doel van de ingrepen: verkeersveiligheid vergroten

  • Het kruispunt Hooimanstraat-Stationswegel wordt compacter en wordt aangelegd als een plateau. Hierdoor zal de snelheid verlagen wat de veiligheid van de zwakke weggebruiker ten goede komt.
  • Het fietspad op het Wijnveld ligt op deze plateau. Hierdoor zal het duidelijker zijn dat de fietser voorrang heeft en verhoogt het fietscomfort.
  • In de Stationswegel worden de betonstraatstenen vervangen door een rode asfaltlaag. De straat wordt een fietsstraat. In een fietsstraat is de fietser de hoofdgebruiker. Auto’s moeten zich schikken naar het rijgedrag  van de fietsers. Fietsers mogen de volledige breedte van de baan innemen en, in dubbelerichtingsstraten, de helft van de rijbaan. De snelheid is begrensd tot 30 km/uur. Bovendien draagt een fietsstraat bij tot het comfort en de gezondheid van de fietsers, doordat de auto achter de fietsers blijft. De inrichting van fietsstraten geldt ook als een uitnodiging van het stadsbestuur aan de bewoners om wat vaker voor de fiets te kiezen als vervoermiddel, in plaats van de auto.
  • Op het Wijnveld worden de betonstraatstenen vervangen door een zwarte asfaltlaag en komen er nieuwe markeringen.
  • De fietspaden vanaf de spoorweg tot aan de verkeersplateau aan Wijnveld 253 worden vernieuwd en heraangelegd in bordeaux asfalt. Tevens worden de voetpaden vernieuwd.

Fasering
Het projectgebied omvat het Wijnveld, de Stationswegel en de Hooimanstraat. De werken worden
uitgevoerd door de firma Soga uit Beveren. De kostprijs bedraagt 171.000 EUR. De totale
uitvoeringstermijn is 55 werkdagen. De aannemer werkt in drie deelfasen.

- Fase 1 (Wijnveld): van 3 tot 28 augustus
- Fase 2 (kruispunt Stationswegel/Hooimanstraat: van 31 augustus tot 9 oktober
- Fase 3 (kruispunt Wijnveld/Stationswegel: van 12 tot 16 oktober

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen