Logo Bewegen op verwijzing

Wil jij ook meer bewegen? Ga naar een BOV-coach!

Bewegen op verwijzing, kortweg BOV, helpt mensen met een gezondheidsrisico (door onvoldoende lichaamsbeweging of sedentair gedrag) op weg naar een actiever en gezonder leven. Dit met een beweegplan op maat onder begeleiding van professionele coaching.
Social media sharing

Wat doet Bewegen op verwijzing?

Voor je bij deze coach terecht kunt, heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts. Daarom dien je eerst langs te gaan bij je huisarts. Hij schat je gezondheidsrisico in en bepaalt samen met jou of Bewegen op verwijzing hiervoor een geschikte oplossing is.

Met een verwijsbrief van je huisarts op zak, maak je vervolgens een afspraak bij een BOV-coach. Deze coach zal samen met jou een persoonlijk beweegplan maken. Dit beweegplan moet in de lijn van je persoonlijke interesses en mogelijkheden liggen. Fietsen naar het werk, tuinieren, een wekelijkse wandeling met je kinderen, gaan zwemmen,… het zijn slechts enkele voorbeelden. De beweging moet eenvoudig zijn en in te passen in het dagelijkse leven.

Je BOV-coach helpt je niet alleen op weg, hij/zij motiveert je ook om dit beweegplan effectief uit te voeren en vol te houden. De coaching kan zowel individueel als in groep gebeuren, of een combinatie van beiden, ook dit bepaal je samen met je coach.

Bewegen heeft veel voordelen: je voelt je beter in je vel, komt vaker buiten, hebt meer sociaal contact en op lange termijn zal je gezondheid er wel bij varen.

Zowel de persoonlijke begeleiding van de BOV-coach als de begeleiding in groep zijn motiverende gesprekken. Je beweegt dus niet samen met de coach.

Doelgroep

Alleen met een verwijsbrief van de huisarts kom je in aanmerking voor ‘BOV’. Wanneer kom je in aanmerking voor een verwijsbrief?

  • als je minder dan 30 minuten per dag beweegt;
  • als je dagelijkse urenlang ononderbroken zit.

Voorts richt ‘BOV’ zich op mensen met verschillende gezondheidsrisico’s zoals: overgewicht, diabetes type 1 en 2, hart- en vaatziekten, stress,…

Tarieven

Afhankelijk of de deelnemer wel of niet in aanmerking komt voor verhoogde tegemoetkoming gelden er andere tarieven voor de eigen bijdrage van de deelnemer:

  Individuele begeleiding Groepsbegeleiding
Normaal tarief

Eigen bijdrage: maximaal € 5

Tussenkomst overheid: € 10

Eigen bijdrage: maximaal € 1

Tussenkomst overheid: € 4

Tarief met verhoogde tegemoetkoming

Eigen bijdrage: maximaal € 5

Tussenkomst overheid: € 10

Eigen bijdrage: maximaal € 0,5

Tussenkomst overheid: € 4,5

Voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming gelden er andere tarieven.  Om na te kijken of je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming kun je kijken op de klever van je ziekenfonds. Hierop staat een code. Als deze code eindigt op een ‘1’, dan heb je in principe recht op een verhoogde tegemoetkoming. Bij twijfel neem je best contact op met je ziekenfonds.

Er zijn ook ziekenfondsen die het bedrag dat je zelf nog moet betaling voor de coaching volledig of gedeeltelijk terugbetalen. Hiervoor neem je best contact op met je ziekenfonds.

Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas zijn er 2 BOV-coaches. Zij zitten afwisselend in Lokaal Dienstencentrum Den Aftrap, Gerdapark 14 en in het Lindehof, Kerkstraat 11 in Belsele.         

Anne-Sophie Smet

0468 58 56 94

 

Bram Van de Velde

0468 53 50 24

 

Folder Bewegen op Verwijzing

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen