Zaaifeest

Zaaifeest in Kroonmolenwijk! Buurt en scholen betrokken bij creatie samentuin

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Dinsdag 27 februari werd met een groot zaaifeest het startschot gegeven voor een educatief ‘samentuinproject’ op de Rollierssite. Hier kunnen kinderen en buurtbewoners alles leren over groenten, planten, zaaien en oogsten. Naast het educatief project creëert deze samentuin ook een groene plek voor alle buurtbewoners in het wijktraject 'Kroonmolen aan zet'.
Social media sharing

Voor iedereen
Elise Schaumont, de energiecoach voor de Sint-Niklase scholen, was al even op zoek naar een plekje in de stad om zo’n educatief groentetuinproject op te starten. Deze vond ze in de Rollierstraat in samenwerking met Seppe Van Bogaert, trajectleider van 'Kroonmolen aan zet'. 
Dit bijzondere initiatief krijgt vorm in samenwerking met heel wat partners. Onze stad en de buurt verwelkomen hogeschool Odisee, VTS 3, Broeders Biotechnische, Broederschool Nieuwstraat, de Jonathanschool, OLVP, de provincie Oost-Vlaanderen, VELT, Sonitron en het Rode Kruis-opvangcentrum. 

Zo zijn de scholen VTS3 en Broeders Biotechnische betrokken om plantbakken te timmeren van palethout en te vullen met grond. De provincie Oost Vlaanderen zorgt voor twee moestuincoaches. Velt geeft een lessenreeks over ecologisch tuinieren en enkele klassen van de Jonathanschool en de Broederschool en leerlingen van het pauzeproject volgen er van maart tot mei lessen van de moestuincoaches. 

Deze week werden de moestuinbakken geplaatst en konden 31 leerlingen via een workshop kennismaken met groenten en de groentetuin. Ze plantten letterlijk de eerste zaadjes in een potje dat ze in de klas verder kunnen opkweken. Ook de  buurtbewoners konden een zaadje komen planten en genieten van een heerlijke kom verse soep. Om deze feestelijke dag af te sluiten, stond ook de eerste les van de vierdelige lessenreeks ecologisch tuinieren van VELT op de agenda.

Oogstfeest
De leerlingen van de Broederschool en Jonathanschool oogsten op 24 mei hun zelfgekweekte groenten op een écht oogsfeest. Daarmee wordt een maaltijd voor de hele buurt bereid. Om het extra feestelijk te maken, voegen we muziek en gezelligheid toe, met animatie door leerlingen van OLVP. Tot dan?

► Infowww.kroonmolenaanzet.be/project/365/samentuin

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen