Fietstelpaal naast fietspad

Zeven nieuwe fietstelpalen in Sint-Niklaas

We willen meer en beter zicht krijgen op waar mensen fietsen in SInt-Niklaas, zodat we ons fietsbeleid kunnen aanpassen aan de noden van fietsers. Daarom hebben we het aantal fietstelpalen uitgebreid van 2 naar 9.
Social media sharing

Nieuwe locaties

Er werden in totaal 7 nieuwe fietstelpalen geplaatst. Dit op de volgende locaties: Heihoekstraat, Wijnveld, Uilenstraat, Driegaaienstraat, Kuildamstraat, Bellestraat en Plezantstraat. Op de Parklaan en het Westerplein stonden er al eerder fietstelpalen. Zo staat er nu bijna op alle routes naar de stadskern, een telpaal.  En ook de Dendermondse Steenweg staat nog op de planning.

Eigenlijk staan er nog wel meer fietstelpalen in de stad. Zo staan er twee telpalen op de regionaalstedelijke fietssingel rond de stad. En er zijn ook twee fietstelpalen op de fietssnelwegen, die werden geplaatst met subsidies van de provincie Oost-Vlaanderen.

Waarom fietstelpalen?

Meten is weten. Door op elke route een fietstelpaal te plaatsen weten we via welke weg de fietsstromen naar de stad vloeien en wat de piekmomenten, de snelheid en de impact van het weer zijn. Dit stelt ons in staat van onderbouwde beslissingen te nemen qua dimensionering van fietsinfrastructuur en te kijken naar het belang van het volledige traject. Die gegevens worden bijvoorbeeld meegenomen in het traject van de verbreding van de stropersroute (Kuildamstraat). Verder is het ook een goed instrument om te kijken in welke mate het fietsgebruik in de stad evolueert. De telpalen geven ook een signaal naar de automobilist dat men aandacht moet hebben voor de voorbijrijdende fietser. Verder is het een leuk communicatie-instrument. De fietser weet immers zo dat hij niet alleen is.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen