Tijdens de Klimaatweek is er een autoloze schooldag.

Zo'n tweeduizend leerlingen van de Sint-Niklase scholen beleven de Klimaatweek

Een klimaattraject op maat, om een heel jaar door te werken aan een klimaatvriendelijke toekomst, dat konden de Sint-Niklase scholen samenstellen bij de derde editie van 'Klimaatmenu'. Het aanbod in deze Klimaatweek vormt het hoogtepunt van dat klimaattraject, waarmee zo'n tweeduizend leerlingen worden bereikt. Eén van de opvallende initiatieven deze week was de 'autoloze schooldag'.
Social media sharing

Een verkeersleefbare schoolomgeving, zonder auto's aan de schoolpoort, met kinderen die de hele straat kunnen innemen, dat was de autoloze schooldag in Sint-Niklaas, op woensdag 27 april. Het is één van de klimaatvriendelijke acties tijdens de Klimaatweek van 25 tot 29 april, met een aanbod voor alle studiejaren en richtingen. Dat klimaatpakket biedt de stad kant-en-klaar aan de scholen aan. De klimaatcoaches Evelien Cruyplandt en Elise Schaumont gaan daarvoor al het hele schooljaar op pad, om op die manier de klimaatdoelstellingen in onze stad te realiseren, binnen en buiten de schoolmuren.

En er is nog heel wat te beleven deze week. Zo is er voor basisscholen de muziektheatervoorstelling 'Doe dan iets' van Trimuztache, die op een originele en bevattelijke manier de problemen van klimaatverandering aanbrengt voor kinderen vanaf 10 jaar. De magische milieushow Ecomagie van Guinelli zet dan weer op een bijzondere, interactieve en leerzame manier de mogelijkheden van afvalpreventie en energiebesparing in de kijker.
Voor secundaire scholen zijn er een reeks lezingen deze week, van Steven Johan De Hertog (VUB), Koen Meirlaen (ambassadeur International Polar Foundation), Leo Van Broeck (vierde Vlaamse Bouwmeester), Arne Ven (WWF), Ivan Janssens (UA) en Karine Van Doorselaer (UA).

En verder houden heel wat klassen in het basis- en secundair onderwijs vrijdag een duurzame picknick op school. Zo tonen ze dat een lekkere maaltijd met minder voedselverspilling en afval, met eerlijke en betaalbare producten, perfect haalbaar is. Ook zijn er deze week buitenlesdagen in de Sint-Niklase scholen.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen