TH

Allereerste Toontjeshuis op Gerda-site: “We willen Charlotte een mooie toekomst geven”

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Binnenkort opent op de Gerda-site in Sint-Niklaas het allereerste Toontjeshuis de deuren. Het wordt de nieuwe thuis van twaalf jongvolwassenen met een beperking. Charlotte (25) is één van hen. “Het is de perfecte oplossing voor ons”, vertellen haar ouders Petra en Niko.
Social media sharing

Toontjeshuis bouwt op de Gerda-site aan een huis voor twaalf jongvolwassenen die ervan dromen om ondanks hun beperking toch zo veel mogelijk op hun eigen benen te staan. Samen met de familie en zorgpartner Raakzaam gaat Toontjeshuis een stap verder dan enkel begeleid wonen. Het wordt een plaats met continue begeleiding. In januari kreeg het huis een naam: ‘BijZonderOns’

“Gerust over de toekomst”
 

Eén van de toekomstige bewoners van het Toontjeshuis is de 25-jarige Charlotte. Voor haar blijkt het de perfecte oplossing. Ze kan er zelfstandig leven, met begeleiding en toezicht. “We zijn al lang aan het nadenken over een toekomst voor Charlotte. Want waar zal zij gaan wonen wanneer wij niet meer voor haar kunnen zorgen?”, vertellen Niko en Petra, de ouders van Charlotte. “We kunnen niet wachten tot we niet meer voor Charlotte kunnen zorgen. Als je plots op zoek moet gaan, is de kans groot dat er alleen maar een plekje vrijkomt hier ver vandaan. Nu kunnen we het een stukje mee sturen en zijn we helemaal gerust over de toekomst. Toontjeshuis is de perfecte oplossing voor ons gezin. Het Sociaal Investeringsfonds financiert de bouw en als oudergroep huren we de kamers. Heel fijn is dat er een gemeenschappelijke ruimte komt, als een warme thuissituatie, waar de bewoners samen kunnen eten en de dag doorbrengen. We willen graag inspraak in hoe Charlotte haar leven er uit zal zien. Met Toontjeshuis is die mogelijkheid er.” De ouders zijn immers verenigd in een vzw, die samenwerkt met de organisatie Toontjeshuis. 

Charlotte en haar ouders

BijZonderOns is het eerste Toontjeshuis dat de deuren opent. “We zijn een beetje pioniers”, aldus Petra. “Dat is uitdagend, maar ook heel boeiend. Er komt heel veel bij kijken, maar we doen dit met veel liefde om Charlotte een mooie toekomst te geven.”  

In januari nemen de eerste acht bewoners hun intrek in het huis. Ze kennen elkaar ondertussen al goed en vormen een hechte bende. “We zien nu al dat de jongeren samen een leuke groep vormen, elk met hun eigen talenten. Ze vullen elkaar heel mooi aan. Charlotte kan bijvoorbeeld niet lezen, maar ze is erg mondig. Andere bewoners kunnen haar helpen met lezen. Samen overstijgen ze hun individuele beperking.” 

Momenteel zijn er nog enkele plaatsen vrij in het huis. “We kijken bij de invulling van de laatste plaatsjes naar de samenstelling van de groep. De juiste match moet er zijn. We gaan open in januari en hebben dus nog tijd om medebewoners te zoeken. Maar ook wanneer BijZonderOns opengaat, kunnen er nog nieuwe bewoners aansluiten.”

► Meer info over het Toontjeshuis op www.toontjeshuis.be of www.bijzonderons.be.
►Meer info over de Gerdasite op www.sint-niklaas.be/gerdasite.
 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen