Autovrije zondag op 16 september

Social media sharing
Onderdelen

Pas de vijfde editie en al een traditie: autovrije zondag in de stadskern. Zondag 16 september is opnieuw een hoogdag voor de zachte mobiliteit. Kom genieten van de gezellige sfeer in de stadskern met tientallen creatieve doe-activiteiten voor jong en oud!

Duurzame mobiliteit

Wil je info over de nieuwste mobiliteitsprojecten? Spring dan zeker binnen bij de infostand van dienst mobiliteit. De wereld van het autodelen is volop in beweging. Verneem er alles over aan de infostanden van Stapp.in en Just Drive.

Fietsfilm in de Bib

In de Bib loopt om 14 uur, 15.30 uur en 17 uur de fietsdocumentaire ‘Why we cycle’. Voor Nederlanders is fietsen zo gewoon als ademen. Ze denken er niet bij na, maar doen het gewoon. Wellicht is dat volgens de makers van deze documentaire ook een sleutel tot het fietssucces in hun land. Een originele blik op de verborgen effecten van fietsen op mensen en op de samenleving.

Doe-activiteiten

Op autovrije zondag kan je naar goede gewoonte actief deelnemen aan een groot aantal activiteiten. Een greep uit het aanbod van dit jaar: slowbiking, sapjesfiets, looping bikes, gocarttrein, klimrots, Lindy Hop, gekke kapsels, glittertattoo, skaten, stoepkrijt, springkastelen, trampolinepark … Met de steun van de leerlingen en leerkrachten van de opleiding 'Onthaal en Recreatie' voorzien we heel wat leuke animatie.

Verenigingen op de planken

Op het podium op het Hendrik Heymanplein zorgen de leerlingen van de Onze-Lieve-Vrouw Presentatie voor een interactieve animatieshow. Daarnaast laat Clapaja je genieten van enkele dansoptredens.

BBQ

Het BBQ-team Laurentius is opnieuw op de afspraak met het Belgisch kampioenschap culinair BBQ. Indrukwekkende installaties en gerechten tonen het vakmanschap van teams uit de vier windstreken.

Je vindt het volledig programma in de folder in bijlage onderaan deze webpagina.

Autovrije zone

Autovrije zone

Verkeersmaatregelen

Op zondag 16 september wordt vanaf 12 uur de autovrije zone afgebakend en zal er dus geen autoverkeer mogelijk zijn in een groot deel van de stadskern. Activiteiten vinden plaats tussen 14 en 18 uur. Vanaf de situatie het toelaat (moment bepaald in functie van de veiligheid) en de rijbaan vrijgemaakt is, zal de autovrije zone vanaf 19 uur opnieuw opengesteld worden voor het verkeer.

Voor de opbouw van het evenement alsook uit veiligheidsoverwegingen zal er ook in enkele straten een tijdelijk parkeerverbod worden aangebracht in functie van het activiteitenaanbod:

Vanaf 8 uur:

  • Hendrik Heymanplein (rijbaangedeelte)
  • Hendrik Heymanplein (klein deel van de parking)

Vanaf 10 uur:

  • Hendrik Heymanplein (volledige parking)

Vanaf 12 uur:

  • Onze-Lieve-Vrouwplein
  • Houtbriel
  • Parkstraat
  • Sint-Jozefstraat

Wagens die op andere plaatsen geparkeerd zijn op de openbare weg in de autovrije zone mogen tijdens die periode in principe blijven staan zonder dan ook een verplaatsing te maken. De randparkings en enkele centrumparkings blijven bereikbaar (parking Waasland Shopping Center, Noordlaan, Station, Stationsstraat, Zwijgershoek, Schouwburg, Kokkelbeekplein, ’t Bau-huis).

Ter gelegenheid van autovrije zondag biedt het stadsbestuur gratis busvervoer aan. Vraag jouw nulbiljet aan de chauffeur als je opstapt. Meer informatie vind je op de website van De Lijn

Ben je als thuisverpleger op zondag aan de slag? Dan kan je een doorgangsbewijs voor dringende medische redenen aanvragen op deze pagina:

Contact

Mobiliteit

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen