Coronavirus

Op deze pagina bundelen wij dag na dag nieuwe informatie over de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, in het bijzonder voor onze stad.

Algemene info

Sinds 27 oktober zijn de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken opnieuw verstrengd. Meer info over de nieuwe coronamaatregelen vind je hier en op onderstaande communicatiekanalen.

Informatie over de federale maatregelen

Informatie over bijkomende lokale maatregelen

 

Coronalert-app

Sinds 1 oktober kan je de app 'Coronalert' op je smartphone downloaden. Coronalert is een gratis en gebruiksvriendelijke app om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo waarschuwt de app je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft, ook indien je die persoon niet persoonlijk kent. Nauw contact betekent minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter. Coronalert draagt op die manier bij tot snellere, meer krachtige contactopsporing.

6 basisregels

 1. De hygiëneregels blijven essentieel:
  1. Was je handen regelmatig en grondig.
  2. Hoest in een papieren zakdoek en gooi die dan weg.
  3. Gebruik een papieren zakdoek.
  4. Blijf thuis als je ziek bent.
  5. Raak je gezicht zo weinig mogelijk met je handen aan.
  6. Vermijd handen te geven.
  7. Vermijd nauw contact als je ziek bent.
 2. Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 3. Je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als je mensen uit de risicogroep ziet.
 4. Beperk zoveel mogelijk nauwe contacten met personen die geen deel uitmaken van het gezin. Je mag in dit stadium individueel met niet meer dan 3 personen (buiten het gezin) per maand nauwe contacten te hebben. 

 5. Je mag maximum 4 personen uitnodigen bij je thuis (personen die niet tot je bubbel behoren), met respect voor veilige afstand. Indien dit niet mogelijk is draag je een mondmasker. Nauwe contacten moet je beperken tot 1 persoon.

 6. Je moet 1,5 meter afstand houden van andere personen.

Mondmaskers zijn verplicht op alle drukke plaatsen en ook in de centrale as van het stadscentrum. Meer informatie vind onder 'Mondmaskers'.

Mondmaskers

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw van de coronamaatregelen. Een mondmasker helpt om eventueel besmette vochtdruppeltjes bij je te houden en zo anderen te beschermen. Ook voorwerpen in je omgeving raken zo minder besmet.

Een mondmasker dragen blijft verplicht wanneer de veiligheidsafstand tussen mensen (1,5 meter) niet kan worden gegarandeerd. Vanaf 1 oktober is een mondmasker dragen niet meer verplicht buitenshuis, behalve op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd en op specifieke overdekte plaatsen, ongeacht hoeveel mensen er zijn.

De mondmaskerplicht geldt op deze locaties:

 • In winkels, bioscopen, theaters, musea, concert- en conferentiezalen, gebedshuizen, parkings en markten (met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten en de kermissen). Wie het openbaar vervoer neemt, moet een mondmasker dragen. Ook op het perron of aan de halte.

 • Een mondmasker dragen is verplicht op deze plaatsen in de stadskern: Stationsstraat, Stationsplein, Houtbriel, Sint-Nicolaasplein, Sacramentsstraat, Grote Markt, Hendrik Heymanplein, de Castrodreef en Nieuwstraat (autovrij gedeelte). Aan alle toegangen tot de zone staat ook duidelijk aangegeven dat je een mondmasker moet dragen.

  • De verplichting geldt niet voor fietsers, bromfietsers, autobestuurders en inzittenden en voor mensen die op een terras zitten, maar wel voor personen die zich verplaatsen met een step of skateboard.
 • Op het grondgebied van Sint-Niklaas is het verplicht een mondmasker te dragen in openbare gebouwen.
 • Je bent verplicht om op het openbaar domein ook altijd een mondmasker op zak te hebben.

De politie controleert op de mondmaskerplicht en zal ook verbaliseren.

[De tekst loopt verder onder het kaartje]

Zone waarin het dragen van een mondmasker verplicht is.

Hoe moet je mondmaskers gebruiken?

Elke inwoner van Sint-Niklaas kreeg in het laatste weekend van mei een gratis mondmasker in de brievenbus. De mondmaskers zijn van Think Pink en hebben een ingenaaide filter. De bijgeleverde filters van de federale overheid kan je gebruiken om in een zelfgemaakt of aangekocht mondmasker te steken.

Hoe zet je een mondmasker op en af, hoe moet je het wassen en bewaren, waar kan je extra mondmaskers kopen?

Sinds 1 oktober kan je de app 'Coronalert' op je smartphone downloaden. Coronalert is een gratis en gebruiksvriendelijke app om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo waarschuwt de app je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft, ook indien je die persoon niet persoonlijk kent. Coronalert draagt op die manier bij tot snellere, meer krachtige contactopsporing.

Hoe werkt Coronalert?

Wanneer je de Coronalert-app downloadt maakt die een unieke, anonieme code voor je aan. Via Bluetooth detecteert de app vervolgens andere appgebruikers en wisselt het deze codes uit. Zo stelt je app een lijst samen van codes van mensen waarmee je in nauw contact bent gekomen. Test een van deze gebruikers positief, wordt er een vlagje bij deze code geplaatst. Heb je in die periode deze code tegengekomen, zal je daar een melding van krijgen. Je weet dus niet wie er is gevlagd en niet waar of wanneer er contact was, maar wel dat er een risico op besmetting is.

Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen. Zo ben je meteen op de hoogte en kan je sneller je voorzorgen nemen om anderen te beschermen als je positief test. Laat de code van je app registreren wanneer de arts de test voorschrijft, of voer zelf je testcode in.

Hoe meer mensen de app downloaden en gebruiken, hoe meer Coronalert zal helpen het virus te vertragen. Samen krijgen we het virus klein!

 

Hoe gebruik je Coronalert?

 1. Download de app via je gebruikelijke app store.
 2. Installeer de app en geef toestemming om Bluetooth te gebruiken. In onderstaand filmpje zie je stap voor stap hoe je de app moet installeren en instellen.
 3. Check regelmatig je meldingen: zo bescherm je jezelf en de anderen.

Meer informatie over Coronalert vind je in de brochure in de bijlage of online op coronalert.be. In de bijlage hieronder vind je ook de antwoorden op de vaakst gestelde vragen over Coronalert.

Vanaf maandag 19 oktober geldt een nachtklok tussen middernacht en 5 uur 's morgens. Essentiële verplaatsingen, zoals van en naar het werk, zijn wel nog toegelaten.

Er is een algemeen verbod op samenscholingen. Er mogen maximaal 4 personen elkaar ontmoeten. Kinderen onder 12 jaar worden niet meegerekend.

Testen, quarantaine en isolatie

Welke regels gelden er momenteel rond testen op het coronavirus? Wanneer ga je in quarantaine of isolatie? Een handig schema toont je welke stappen je moet ondernemen wanneer je zelf klachten hebt of wanneer je vermoedt of zeker weet dat je in contact gekomen bent met iemand die het coronavirus heeft.

Flowchart 'Wanneer moet je je laten testen? Wanneer moet je in quarantaine of isolatie?'

In quarantaine: hoe pak je dat aan?

Moet je in quarantaine gaan, maar heb je geen idee hoe je dat juist aanpakt? Hou je dan aan deze regels:

 1. Blijf thuis. Laat anderen jouw boodschappen doen. Ga enkel in nood zelf naar de apotheker of supermarkt.
 2. Draag altijd een mondmasker als je met iemand contact hebt.
 3. Was regelmatig je handen.
 4. Laat niemand binnen in je huis en ga zelf niet op bezoek.
 5. Probeer je zo goed mogelijk te isoleren van anderen waarmee je samen woont. Als het kan, gebruik een ander WC en slaap- en badkamer.
 6. Zet je ramen zo veel als mogelijk open.
 7. Bel een huisarts als je je ziek voelt.

Reizen

Ben je van plan te reizen? Dat kan opnieuw binnen Europa. Om je te helpen inschatten of je reisbestemming veilig is, kent de regering een kleurcode toe aan alle Europe bestemmingen. Meer informatie over deze kleurcodes en de bijhorende maatregelen vind je terug op onze reispagina.

Kom je terug van een reis? Dan moet je vanaf zaterdag 25 juli verplicht een digitaal formulier invullen 48 uur vóór aankomst in België.
 

Stadsgebouwen

In alle publiek toegankelijke delen van stadsgebouwen moet je verplicht een mondmasker dragen.

Stadhuis

Het stadhuis is open.

We werken enkel op afspraak. Maak je afspraak zoveel mogelijk digitaal via onze afsprakentool. Lukt dit niet? Neem dan contact op via telefoon of e-mail met de betreffende dienst.

Alle diensten zijn telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Weet je niet bij welke dienst je terecht moet? Contacteer ons dan op het algemeen nummer: 03 778 30 00.

Deelgemeentehuizen

De deelgemeentehuizen zijn open.

We werken enkel op afspraak. Maak je afspraak zoveel mogelijk digitaal. Lukt dit niet? Neem dan contact op via telefoon of e-mail.

De deelgemeentehuizen zijn telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Welzijnshuis

Het welzijnshuis is open.

Heb je door de coronacrisis financiële problemen gekregen? Kan je een aantal noodzakelijke uitgaven niet meer doen? Of heb je nood aan een gesprek of andere ondersteuning? Blijf er niet mee zitten. De sociale dienstverlening van het OCMW is er voor jou. Maak een afspraak in het welzijnshuis in de Abingdonstraat 99 en vraag om steun en advies. Een maatschappelijk assistent zal met jou bespreken wat we voor je kunnen doen. Je kan daarvoor bellen op tel. 03 778 66 66 of mailen naar welzijnshuis@sint-niklaas.be.

Het is momenteel niet mogelijk om nog pakjes af te halen aan het postpunt in het welzijnshuis.

Het Rap op Stap-reiskantoor voor mensen met een beperkt budget is sinds 9 juni terug open. 

Techniekhuis

Het techniekhuis is open.

We werken enkel op afspraak. Neem contact op via telefoon of e-mail om een afspraak te maken.

Cipierage

In de Cipierage op de Grote Markt is ook de loketwerking geopend van de diensten toerisme, evenementen en cultuur en vrije tijd.

De Bib

De Bib is open voor het publiek, wel met een aangepaste dienstverlening. Bezoekers wordt gevraagd om het bibbezoek voor te bereiden en de regels te volgen die in de bibliotheek uithangen. Voor de meest recente info in verband met openingsuren, internet, kranten lezen, studeren in de bib, expo’s en activiteiten/evenementen kan je terecht op de website van de Bib.

Musea

De musea opnieuw gesloten.

Politiehuis

Maak voor niet-dringende aangiften een afspraak voor je naar het Politiehuis komt.

Dit kan telefonisch op het nummer 03 760 65 00 (24 uur op 24, 7 dagen op 7). Onze onthaalmedewerkers helpen je telefonisch verder. De afspraken vinden plaats tussen 7 en 21 uur. Voor dringende aangiften en tussenkomsten bel je nog steeds naar het nummer 101.

Kinderdagverblijven & buitenschoolse opvang - Mondmasker verplicht voor ouders en begeleiding!

De kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang zijn open. 

Postpunten in stadsgebouwen

De postpunten in thuiszorgcentrum 't Punt (Lamstraat) en welzijnshuis (Abingdonstraat) zijn momenteel geen afhaalpunten meer voor pakjes. Vanaf november is dit terug mogelijk. Andere postdiensten gaan wel nog door. De pakjesautomaat in het faciliteitenpand in de Stationsstraat is opnieuw open.

Huis van het Kind

Het Huis van het Kind in de Kazernestraat is open voor het publiek.

Sociaal restaurant De Variant

Sociaal restaurant De Variant en de bistro zijn opnieuw gesloten.

Afhaalmaaltijden worden coronaproof verpakt.

 

 

Kringwinkel Den Azalee

Kringwinkel Den Azalee in de Heistraat is open voor het publiek.

Sinbad en sportcentra

Vanaf donderdag 29 oktober 2020 sloten Sinbad, de sporthallen en -zalen, de fitnesscentra en de bowlingzalen hun deuren.
Openlucht sportinfrastructuur voor vrij gebruik blijft toegankelijk.

 

Cultuurcentrum & stadsschouwburg

De stadsschouwburg is opnieuw gesloten.

Huisartsen

De huisartsen houden geen vrije consultaties meer:

 • Alles is op afspraak en je moet verplicht een mondmasker dragen tijdens de afspraak.
 • Je kan online een afspraak inboeken. Heb je infectieklachten? Bel dan eerst naar de huisarts: zo kan de huisarts de patiënten met een luchtweginfectie scheiden van patiënten met andere medische problemen.

COVID-19 wachtpost (triagepost)

Patiënten met symptomen die op een mogelijke besmetting van het coronavirus/COVID-19 wijzen, moeten zich eerst telefonisch melden.

Op weekdagen: bij de eigen huisarts.

 • De huisarts bekijkt dan hoe hij/zij je verder kan helpen.

In het weekend: bij de huisartsenwachtpost op het nummer 03 361 03 61.

 • Op zaterdag en zondag krijgen patiënten met symptomen van COVID-19 een afspraak in de COVID-19 wachtpost 'Japanse Kers' op de parking van de spoeddienst van AZ Nikolaas in de Hospitaalstraat in Sint-Niklaas.
 • De openingsuren van de COVID-19 wachtpost voor consultaties zijn van 10 uur tot 18 uur. Aanmelden kan enkel nadat je een telefonische afspraak hebt gemaakt.
 • De huisartsenwachtpost in de Prinses Josephine Charlottelaan in Sint-Niklaas blijft gewoon bereikbaar voor alle andere niet-coronagerelateerde klachten.

Het uitvoeren van de testen gebeurt nog steeds 7 dagen op 7 in de COVID-19 wachtpost. Ook voor het uitvoeren van een test is een afspraak via je huisarts nodig.

Het gebouw van COVID-19 wachtpost is in twee verdeeld: het eerste deel met een ingang via de zijdeur links is voor de consultaties.  Het achterste deel wordt gebruikt voor staalname. De nooddeur achteraan wordt gebruikt als ingang.

AZ Nikolaas

De werking van het ziekenhuis heeft zich ondertussen terug grotendeels genormaliseerd. Je kunt dus terug gewoon op consultatie komen nadat je hiervoor een afspraak hebt gemaakt. 

Uiteraard moet je ook in het ziekenhuis verplicht een mondmasker dragen, regelmatig de handen ontsmetten en de afstand houden. Als er voor jouw medische opvolging iets wijzigt, dan zal de behandelende arts of het secretariaat je hiervan op de hoogte brengen.  

De spoedafdeling is nog steeds niet vrij te betreden voor mensen met een luchtweginfectie. Neem hiervoor altijd contact met je huisarts of in acute situaties met het noodnummer 112.

Bezoek wordt op een gecontroleerde manier terug toegelaten in het ziekenhuis. Wil je graag weten wat de spelregels zijn, check dan vooraf even op de website van het AZ Nikolaas

Psychosociale hulp

Door het coronavirus en de geldende maatregelen om het virus in te dijken, kunnen sommige mensen angstig of achterdochtig worden. Andere mensen hebben het dan weer moeilijk met het feit dat hun normale routines doorbroken zijn of voelden zich de afgelopen maanden bijzonder eenzaam in tijden van 'isolatie'. Erover praten werkt. Praat met vrienden en familie of andere vertrouwenspersonen.

Hulp nodig?

Heb je het echt moeilijk en heb je hulp nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met een hulpverlener. 

 • Verder op deze pagina vind je informatie over professionele hulp via hulplijnen of erkende psychologen. 
 • Via het platform www.sintniklaashelpt.be zijn er ook vrijwilligers gevonden die psychologische ondersteuning aanbieden. Wil je met één van hen in contact komen? Bel naar onze algemene infolijn 03 760 92 71 (maandag tot en met vrijdag, 9 tot 12 uur en 14 tot 16 uur) of stuur een e-mail naar coronavirus@sint-niklaas.be.

Professionele hulp via hulplijnen

Heb je nood aan professionele hulp? Je kan terecht bij verschillende gratis hulplijnen.

 • Tele-Onthaal: bel 106 (24 uur op 24, 7 dagen op 7) of chat via www.tele-onthaal.be
 • CAW: bel 0800 13 500 of chat via www.caw.be
 • Awel (voor kinderen en jongeren): bel 102 of surf naar www.awel.be
 • JAC (voor kinderen en jongeren): chat via www.caw.be/jac
 • CLBch@t (voor scholieren en studenten): chat via www.clbchat.be
 • Teleblok (voor scholieren en studenten): chat via www.teleblok.be
 • 'Nu praat ik erover' (voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld of misbruik): chat via www.nupraatikerover.be 
 • 1712 (familiaal en ander geweld): bel 1712 of surf naar 1712.be
 • 1813 (zelfmoordlijn): bel 1813 (24 uur op 24, 7 dagen op 7) of chat en mail via www.zelfmoord1813.be

Professionele hulp via psycholoog

In de bijlage vind je ook een lijst met erkende psychologen. Deze lijst is enkel bedoeld voor korte online trajecten in het kader van crisisopvang en tijdelijke ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben tijdens de coronacrisis. Ze gaan niet voor op de lopende therapieën of de wachtlijst. Face-to-face contacten kunnen in uitzonderlijke omstandigheden. Ook online werken de psychologen aan de voor hen gangbare tarieven.

Wil je graag praten met een psycholoog? Stuur dan een e-mail naar een psycholoog naar keuze. Vermeld zeker je naam, adres en telefoonnummer. De psycholoog zal met jou contact opnemen om verder af te spreken. Heeft de psycholoog die je wenst geen e-mailadres opgegeven? Dan kan je ook bellen.

Iedereen ok?

Het zijn rare tijden. En die doen wat met een mens. Daarom is het belangrijker dan ooit om aan je mentale weerbaarheid (en die van je gezin of dierbaren) te werken. De website 'Iedereen ok?' helpt je om mentaal gezond te blijven in coronatijden.  Via een online interventie kan 'Iedereen ok?' je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten, opgebouwd door klinisch psychologe Elke Van Hoof. Je kan het alleen doorlopen of met je huisgenoten. 

Steun en advies van het OCMW

Heb je door de coronacrisis financiële problemen gekregen? Kan je een aantal noodzakelijke uitgaven niet meer doen? Of heb je nood aan een gesprek of andere ondersteuning?

Blijf er niet mee zitten. De sociale dienstverlening van het OCMW is er voor jou. Maak een afspraak in het welzijnshuis in de Abingdonstraat 99 en vraag om steun en advies. Een maatschappelijk assistent zal met jou bespreken wat we voor je kunnen doen. Je kan daarvoor bellen op tel. 03 778 66 66 of mailen naar welzijnshuis@sint-niklaas.be

Werken

Telewerk blijft de regel. Wie niet kan telewerken, moet ook op het werk de afstandsregels toepassen en dus 1,5 meter afstand van collega’s bewaren. Kan je geen afstand bewaren? Dan zijn er andere maatregelen. Raadpleeg hiervoor deze gids van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Cafés & restaurants

Cafés en restaurants zijn vanaf 19 oktober opnieuw verplicht gesloten voor een maand.

Afhaalmaaltijden mogen worden aangeboden tot 22 uur. De verkoop van alcohol is na 20 uur verboden.

Ben je als verantwoordelijke voor een horecazaak op zoek naar meer informatie over de lokale coronamaatregelen voor je sector? Die vind je op onze ondernemerswebsite.

Een aantal Sint-Niklase horeca-zaken blijft ook aan huis leveren en/of werken met afhalen. Op www.ikkoopinsintniklaas.be vind je een overzicht.

Discotheken blijven nog gesloten.

Nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten.

Jeugdwerk

Alle jeugdactiviteiten voor jongeren ouder dan 12 jaar kunnen niet meer plaatsvinden.

Ook overnachtingen kunnen niet langer.

Meer informatie vind je op de website van De Ambrassade.

Kunst en cultuur

Alle cultuurhuizen (musea, cultuurcentra, concertzalen, ...) sluiten opnieuw de deuren. Ook alle recreatieve indooractiviteiten zoals binnenspeeltuinen, bowling, bioscopen, wellness en sauna’s, casino’s, gokkantoren… kunnen niet meer plaatsvinden.

Bibliotheken blijven wel open.

Sporten

Sporten in georganiseerd verband (in clubs, sportlessen, groepen…) is verboden, behalve outdoor voor kinderen tot 13 jaar (geboortejaar 2008 of later)
Indoor sporten is verboden, behalve voor kinderen tot 13 jaar die op sportkamp zijn of voor (buiten)schoolse activiteiten
De indooraccommodaties van onze vier grote sportcentra gaan dicht.

Niet-georganiseerde (individuele) sportactiviteiten zijn enkel toegelaten indien je outdoor sport:
•    met het huishouden, eventueel aangevuld met 1 toegestaan nauw contact.
•    Enkel in deze context mag je sporten zonder afstand te houden of met maximum 4 personen en dat altijd met afstand van 1,5m
Zwembaden, fitnesscentra en bowlingzalen zijn gesloten, ook voor kinderen

Meer info vind je op de website van Sport Vlaanderen.

 

 

Speeltuinen

De buurtspeelpleintjes en grotere speelplekken in de stad zijn open voor kinderen uit de buurt. Je vindt een overzicht op deze website. De veiligheidsafstand moet er te allen tijde worden gerespecteerd. Mondmaskers zijn hier ook verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar.

Op deze buurtpleintjes wordt regelmatig gecontroleerd door stewards.

De Ster

Provinciaal domein De Ster is open. Je kan het domein op langs beide ingangen en je kan de parking gebruiken. De toegang is betalend. Betalen kan enkel met bancontact. Op de website van De Ster vind je een overzicht van welke attracties en voorzieningen open en gesloten zijn en welke regels gelden voor een veilig bezoek.

De toegang werd gelimiteerd tot 3000 personen. Op de Facebookpagina van De Ster wordt dagelijks aangekondigd hoeveel plaats er nog is. Check dus de Facebookpagina van De Ster vooraleer je vertrekt.

Skatepark De Witte Molen

Skatepark De Witte Molen is open. Je hoeft niet te reserveren. Let wel: er mogen maar 20 riders tegelijk op het skatepark zijn. Een mondmasker dragen is er verplicht voor wie ouder is dan 12 jaar. 

Evenementen & activiteiten

Alle evenementen zijn momenteel verboden. Specifieke info over evenementen vind je hier.

 

 

Regels voor evenementen

De limiet op het organiseren van evenementen zonder protocol is vastgelegd op 40 mensen. Bij alle evenementen, zowel indoor als in open lucht, is het dragen van een mondmasker verplicht.

Rommelmarkten winterdorpen en kerstmarkten zijn opnieuw verboden.

In theaters, bioscopen en concertzalen mogen niet meer dan 200 bezoekers aanwezig zijn. Hierop zijn geen uitzonderingen meer mogelijk. Toeschouwers moeten ook 1,5 meter van elkaar zijn gescheiden. Er mag geen eten of drinken worden aangeboden.

In het jeugdwerk zijn alle binnenactiviteiten voor +12-jarigen niet langer toegestaan. Overnachtingen zijn voor 12 tot 14 jarigen wel toegestaan als het om vier opeenvolgende nachten gaat en zonder externe contacten gaat. Voor meer specifieke informatie kan je altijd terecht op de website van De Ambrassade.

 

Organiseer jij een evenement? Doe een scan van je evenement met het COVID Event Risk Model, om te bekijken of jouw evenement in alle veiligheid kan doorgaan. Je evenement kan je (met bijgevoegde scan) hier aanvragen.

Coronasubsidies

De coronacrisis heeft een zware weerslag gehad op de culturele- en vrijetijdssector, de evenementensector, het samen gebruik maken van het openbaar domein en de initiatieven om de sociale cohesie te versterken in onze stad. Met dit subsidiereglement wil de stad Sint-Niklaas initiatieven van verenigingen stimuleren en hen een financiële ondersteuning verlenen om aan de verstrengde veiligheidsmaatregelen te kunnen voldoen. Een jury beoordeelt deze projecten op basis van het subsidiereglement en legt een voorstel tot subsidieverlening voor aan het college van burgemeester en schepenen. Raadpleeg hier alle info over de subsidie.

Aanvragen kunnen ingediend worden voor projecten die plaatshebben ten laatste op 31 december 2020 en moeten ingediend worden ten laatste op 1 december 2020.

Winkels

Alle winkels zijn open, maar er gelden een aantal maatregelen om het winkelen veilig te laten verlopen.

 • Eén klant per 10 m² toegelaten.
 • Een volwassene mag maximaal met 1 andere volwassene of met minderjarige kinderen gaan winkelen.
 • Respecteer de veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen personen.
 • Mondmaskers zijn verplicht in winkels én op de parkings van winkels.
 • Geef voorrang aan ouderen en kwetsbaren, minder mobiele mensen en voor het zorgpersoneel.
 • Het is verboden om eten en drank te consumeren in het Waasland Shopping Center.

Een aantal Sint-Niklase handelszaken levert ook nog aan huis of werkt met afhalen. Een overzicht vind je op www.ikkoopinsintniklaas.be.

Ook kappers en andere verzorgende beroepen (bv. schoonheidscentra) zijn open op afspraak. Zowel de kapper of verzorger als de klanten moeten een mondmasker dragen.

Donderdagse markt

De donderdagse markt vindt wekelijks plaats. Je moet er verplicht een mondmasker dragen.

Er gelden strikte richtlijnen om een bezoek aan de markt veilig te laten verlopen. Lees ze zeker door voor je naar de markt komt.

Scholen, crèches & opvang

Kleuterscholen, lagere scholen én middelbare scholen zijn open. In het onderwijs geldt momenteel 'code oranje'. Wie ouder is dan 12 jaar moet een mondmasker dragen in de klas, enkel tijdens de pauzes of sportactiviteiten mogen de maskers af. 

De herfstvakantie, die start op maandag 2 november, wordt verlengd tot en met woensdag 11 november. De scholen starten terug op donderdag 12 november. 

Meer informatie over scholen vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Ook de buitenschoolse kinderopvang is open.

De kinderdagverblijven (crèches) zijn open. Zieke kinderen moeten uiteraard thuis blijven.

Heb je vragen over kinderopvang en onderwijs? Je kan contact opnemen met het loket kinderopvang en onderwijs in het welzijnshuis via 03 778 36 49 (elke voormiddag van 8.30 tot 12 uur). Je kan ook mailen naar kinderopvang@sint-niklaas.be.

Erediensten, begrafenissen & huwelijken

 • Religieuze erediensten zijn mogelijk. De afstand van 1,5 meter tussen personen moet gerespecteerd worden. Er mag geen fysiek contact zijn tussen aanwezigen. Een mondmasker dragen is verplicht. Er mogen maximaal 40 aanwezigen zijn tijdens een dienst.
 • Begrafenisceremonies kunnen plaatsvinden, met steeds 1,5 meter afstand tussen personen en met maximaal 40 personen.
 • Voor religieuze huwelijken gelden dezelfde regels als voor een gewone eredienst.
 • Burgerlijke huwelijken zijn toegestaan, met maximum 40 aanwezigen (inclusief de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand). Voor huwelijken in de deelgemeenten is het maximum aantal aanwezigen kleiner. Neem contact op met de dienst burgerlijke stand voor het exacte aantal aanwezigen (burgerlijkestand@sint-niklaas.be of 03 778 33 20 - 03 778 33 21).

MIWA

Alle recyclageparken van afvalintercommunale MIWA zijn open.

Je kan er als particulier terecht van dinsdag tot vrijdag, telkens van 13 tot 18 uur, en op zaterdag van 9 tot 16.30 uur.

Hou bij je bezoek rekening met een aantal maatregelen en beperkingen.

 • Sorteer afval op voorhand thuis.
 • Betalen kan tijdelijk enkel met elektronische betaalmiddelen.
 • Er wordt maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten op het recyclagepark, waardoor lange wachttijden kunnen ontstaan.
 • Hou voldoende afstand tot andere personen en wacht geduldig je beurt af aan de containers.
 • Een mondmasker is verplicht.

Meer informatie vind je op de website van MIWA.

Woonzorgcentra

Inwoners van woonzorgcentra mogen opnieuw bezoekers ontvangen, dit bestaat uit 1 vast knuffelcontact en 1 extra persoon die elke 2 weken mag wijzigen. Bezoekers moeten een mondmasker dragen en mogen de laatste 14 dagen geen verschijnselen die op een besmetting met het coronavirus wijzen, gehad hebben.

Om de kwetsbare bewoners van woonzorgcentra te beschermen, moet je een afstand van 1,5 meter houden. Fysiek contact is dus niet mogelijk.

Informeer bij het woonzorgcentrum dat je wil bezoeken welke specifieke regels gelden.

Externe zorgverstrekkers, stagiair(e)s, geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers die instaan voor essentiële taken mogen de zorgcentra betreden.

Dienstencentra

De dienstencentra van Zorgpunt Waasland in Sint-Niklaas zijn weer open voor één op één dienstverlening in het lokaal dienstencentrum zelf. Je kan er weer terecht voor de pedicure, kapper, badkamer en wassalon. Je kan een afspraak maken via de balies van de dienstencentra.

't Lammeken

Je kan terecht in sociaal restaurant De Variant in dienstencentrum ’t Lammeken (Lamstraat 23, Sint-Niklaas) om iets te eten. De bistro in ’t Lammeken is open op weekdagen van 14 tot 17.30 uur.

Den Aftrap

Den Aftrap is tijdelijk gesloten. 

De Schutterij

De openingsuren van De Schutterij (Vleeshouwersstraat 8B, Sinaai) zijn terug zoals voordien. Je kan er terecht voor een warme maaltijd, telkens op dinsdag en vrijdag. De maaltijd wordt geserveerd om 11.45 uur. Inschrijven doe je telefonisch bij de balie van het dienstencentrum op het nummer 03 778 59 60.

Maaltijden

 • Je kan een warme middagmaaltijd aan huis laten leveren via Zorgpunt Waasland. De warme maaltijd-service is voor inwoners met een beperking van minstens 66 procent, 65-plussers en voor wie door omstandigheden of ziekte niet kan koken. 
 • Een alternatief is ook maaltijden die je kan bestellen en dan afhalen om thuis op te warmen in de dienstencentra van Zorgpunt Waasland:
  • Dienstencentrum De Schutterij (Vleeschouwerstraat 8B, Sinaai): bestellen op 03 778 59 60 - afhalen op dinsdag en vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur
  • Dienstencentrum Den Aftrap (Abingdonstraat, Gerdapark 14): bestellen op 03 778 58 40 of receptie.degerda@zpw.be - afhalen op maandag en woensdag van 10.30 tot 11.30 uur
  • Centrale keuken (aan serviceflats De Priesteragie, Azalealaan 6): bestellen op 03 778 57 75 of keuken.priesteragie@zpw.be en afhalen op maandag, dinsdag donderdag en vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur

Hoe bescherm ik mezelf en anderen?

Een goede hygiëne is de belangrijkste manier om de verspreiding van virussen te stoppen. Zo bescherm je jezelf en anderen:

 • Was regelmatig je handen  met water èn zeep  (40 tot 60 seconden) en volg de algemene preventietips.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen weg na gebruik.
 • Geef geen handen, kus elkaar niet en houdt altijd voldoende afstand (1,5 m).
 • Ventileer je werk, woon- en slaapruimtes dagelijks.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Probeer zo veel mogelijk contactloos te betalen.
 • Een mondmasker dragen is verplicht op het openbaar vervoer (bv. bus, tram, trein, zodra je het station binnenkomt of aan de halte gaat staan), in winkels en winkelcentra, winkelstraten, openbare gebouwen, drukke plaatsen, markten, bibliotheken, bioscopen, theaters, musea, concert- en conferentiezalen, auditoria, de kermis en gebedshuizen. Ook in cafés en restaurants is een mondmasker verplicht. In een aantal straten in de stadskern van Sint-Niklaas moet je ook verplicht een mondmasker dragen. Het is ook aanbevolen om een mondmasker dragen op plaatsen waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen verschillende personen niet gegarandeerd is.

Hoe kan je een besmetting voorkomen?

DOEN: handen regelmatig wassen, niezen en hoesten in je elleboog, gebruik papieren zakdoeken en gooi ze weg, blijf thuis als je ziek bent. VERMIJD: Je gezicht aanraken, handen geven, veel contact met zieken

Meertalige informatie

Het Agentschap Integratie en Inburgering maakte flyers en audio over de preventie tegen corona en de maatregelen van de overheid. Op elke flyer staat de informatie ook in het Nederlands. De flyers zijn voorzien van pictogrammen, dat maakt de informatie extra toegankelijk. De lijst is alfabetisch gerangschikt op de Nederlandstalige naam van de taal.

 

Eenvoudige Nederlandstalige informatie

VRT en Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, geven je goede informatie over corona. Je kan de tekst lezen of beluisteren.

Wil je meer nieuws lezen in duidelijke taal? Corona in België van dag tot dag? Ga dan naar de nieuwssectie van Wablieft.

Hoe krijg je corona of COVID-19? Hoe blijf je veilig? Welke winkels blijven open? Wat mag je nu wel en niet doen? Je hoort het allemaal in het filmpje van Wablieft.

Informatie in Vlaamse Gebarentaal

Informatie in Vlaamse Gebarentaal (VGT) is ook beschikbaar op de website van van de FOD Volksgezondheid, Doof Vlaanderen en via Corona in VGT. 

Blinden en slechtzienden

Help blinde en slechtziende personen met een blindengeleidehond door zelf een veilige afstand te bewaren. Geleidehonden begrijpen immers niet wat 'social distancing' is.

Omgevingsvergunningen - overzicht intentie tot afwijking vergunningsplicht

Door de coronacrisis keurde het Vlaams parlement een nooddecreet (20 maart 2020) en een noodbesluit tot uitvoering van dit decreet (24 maart 2020) goed. Dit noodbesluit bepaalt noodmaatregelen over de omgevingsvergunningsprocedures. 

Bepaalde instanties (zoals ziekenhuizen, psychiatrische instellingen ...) kunnen door het nooddecreet tijdelijke constructies opzetten zonder hiervoor een vergunning te moeten aanvragen. Zij melden dit aan de stad en wij publiceren hun naam op deze pagina, zoals verplicht in het nooddecreet.

Voor meer info over het nooddecreet:

Sint-Niklaas helpt

Het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken hebben een grote impact op het dagelijks leven. Iedereen moet zich aanpassen en reorganiseren. Een moeilijke tijd, maar ook een periode van hoop en solidariteit. Overal spruiten er burgerinitiatieven op, om buren te helpen, eenzaamheid te verlichten of zorgverleners te ondersteunen.
 
Op 'Sint-Niklaas helpt' bundelen we een aantal van deze initiatieven in onze stad.
 
 
Heb je nog een ander hulpinitiatief?
 

Registreren als vrijwilliger

Wil je aan de slag als vrijwilliger? Dan moet je je verzekering in orde brengen en zorgen dat je acties veilig verlopen. De Vlaamse regering lanceerde daarom #Vlaanderenhelpt, een platform om je als vrijwilliger te beschermen, te helpen en te informeren.

Communicatie van de federale overheid

Op deze website van de FOD Volksgezondheid is alle informatie makkelijk te vinden en worden de veelgestelde vragen doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie in ons land vind je hier.

Je kan de FOD Volksgezondheid ook per mail een vraag stellen of bellen op het gratis infonummer 0800 14 689.

Op de Twitter-account en de Facebookpagina van de FOD Volksgezondheid staat doorlopend informatie over alle nieuwe ontwikkelingen en het hygiëne-advies waarmee burgers zichzelf kunnen beschermen tegen dit virus, en dus ook tegen de wintergriep.

De stad wil jouw organisatie of vereniging blijven informeren en haar burgers blijven motiveren om de maatregelen te volgen. Dit kan alleen als we hier samen onze schouders onder zetten en de informatie over het coronavirus blijven verspreiden, onder andere via affiches, flyers en brochures. 

Op deze pagina vind je bij 'Bijlagen' al het beschikbare communicatiemateriaal om te downloaden. Liever communicatiemateriaal op papier? Vul het aanvraagformulier in om gedrukte affiches, flyers of brochures te ontvangen.

Zoek je ook campagnes rond geestelijke gezondheid, materialen en best practices voor specifieke doelgroepen en inspiratievoorbeelden? Bekijk dan deze inspiratiegids van Logo Waasland.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen