Coronavirus

Het coronavirus beheerst al een tijd onze levens. Op deze pagina bundelen wij informatie over de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken. De algemene richtlijn is: vermijd situaties waar veel mensen samenkomen en vermijd onnodig fysiek contact met andere mensen, in het bijzonder ouderen en zieken.

De basisregels

Basisregels in zes stappen

 1. De hygiëneregels blijven essentieel:
  • Was je handen regelmatig en grondig.
  • Hoest in een papieren zakdoek en gooi die dan weg.
  • Gebruik een papieren zakdoek.
  • Blijf thuis als je ziek bent.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk met je handen aan.
  • Vermijd handen te geven.
  • Vermijd nauw contact als je ziek bent.
 2. Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 3. Je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als je mensen uit de risicogroep ziet.
 4. Beperk zoveel mogelijk nauwe contacten met personen die geen deel uitmaken van het gezin. Je mag in dit stadium individueel met niet meer dan 3 personen (buiten het gezin) contact hebben. Dit contact mag dan enkel buiten plaatsvinden en de afstandsregels moeten worden gerespecteerd.

 5. Je mag 1 nauw knuffelcontact hebben, die je mag uitnodigen bij je thuis. Verschillende knuffelcontacten uitnodigen kan niet.

 6. Je moet 1,5 meter afstand houden van andere personen.

Mondmaskers zijn verplicht op alle drukke plaatsen en ook in de centrale as van het stadscentrum. Meer informatie vind je onder 'Mondmaskers'.

Terug naar boven

Federale maatregelen

Blijf op de hoogte van de federale maatregelen via deze kanalen:

Sint-Niklase maatregelen

Informatie over maatregelen in Sint-Niklaas

Terug naar boven

Mondmaskers

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw van de coronamaatregelen. Een mondmasker helpt om eventueel besmette vochtdruppeltjes bij je te houden en zo anderen te beschermen. Ook voorwerpen in je omgeving raken zo minder besmet.

Een mondmasker dragen blijft verplicht wanneer de veiligheidsafstand tussen mensen (1,5 meter) niet kan worden gegarandeerd. Vanaf 1 oktober is een mondmasker dragen niet meer verplicht buitenshuis, behalve op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd en op specifieke overdekte plaatsen, ongeacht hoeveel mensen er zijn.

De mondmaskerplicht geldt op deze locaties:

 • In winkels, bioscopen, theaters, musea, concert- en conferentiezalen, gebedshuizen, parkings en markten (met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten en de kermissen). Wie het openbaar vervoer neemt, moet een mondmasker dragen. Ook op het perron of aan de halte.

 • Alle gemeenschappelijke ruimtes in een meergezinswoning, zoals overdekte parkings, traphallen, liften en bergingen etc.

 • Een mondmasker dragen is verplicht op deze plaatsen in de stadskern: Stationsstraat, Stationsplein, Houtbriel, Sint-Nicolaasplein, Sacramentsstraat, Grote Markt, Hendrik Heymanplein, de Castrodreef en Nieuwstraat (autovrij gedeelte). Aan alle toegangen tot de zone staat ook duidelijk aangegeven dat je een mondmasker moet dragen.

  • De verplichting geldt niet voor fietsers, bromfietsers, autobestuurders en inzittenden en voor mensen die op een terras zitten, maar wel voor personen die zich verplaatsen met een step of skateboard.
 • Op het grondgebied van Sint-Niklaas is het verplicht een mondmasker te dragen in openbare gebouwen.
 • Je bent verplicht om op het openbaar domein ook altijd een mondmasker op zak te hebben.

De politie controleert op de mondmaskerplicht en zal ook verbaliseren.

[De tekst loopt verder onder het kaartje]

Zone waarin het dragen van een mondmasker verplicht is.

Hoe moet je mondmaskers gebruiken?

Elke inwoner van Sint-Niklaas kreeg in het laatste weekend van mei een gratis mondmasker in de brievenbus. De mondmaskers zijn van Think Pink en hebben een ingenaaide filter. De bijgeleverde filters van de federale overheid kan je gebruiken om in een zelfgemaakt of aangekocht mondmasker te steken.

Hoe zet je een mondmasker op en af, hoe moet je het wassen en bewaren, waar kan je extra mondmaskers kopen?

Stadsgebouwen

In alle publiek toegankelijke delen van stadsgebouwen moet je verplicht een mondmasker dragen.

 

Stadhuis

Het stadhuis is open.

We werken enkel op afspraak. Maak je afspraak zoveel mogelijk digitaal via onze afsprakentool. Lukt dit niet? Neem dan contact op via telefoon of e-mail met de betreffende dienst.

Alle diensten zijn telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Weet je niet bij welke dienst je terecht moet? Contacteer ons dan op het algemeen nummer: 03 778 30 00.

Terug naar boven

Deelgemeentehuizen

De deelgemeentehuizen zijn open.

We werken enkel op afspraak. Maak je afspraak zoveel mogelijk digitaal. Lukt dit niet? Neem dan contact op via telefoon of e-mail.

De deelgemeentehuizen zijn telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Welzijnshuis

Het welzijnshuis is open.

Heb je door de coronacrisis financiële problemen gekregen? Kan je een aantal noodzakelijke uitgaven niet meer doen? Of heb je nood aan een gesprek of andere ondersteuning? Blijf er niet mee zitten. De sociale dienstverlening van het OCMW is er voor jou. Maak een afspraak in het welzijnshuis in de Abingdonstraat 99 en vraag om steun en advies. Een maatschappelijk assistent zal met jou bespreken wat we voor je kunnen doen. Je kan daarvoor bellen op tel. 03 778 66 66 of mailen naar welzijnshuis@sint-niklaas.be.

Het is momenteel niet mogelijk om nog pakjes of aangetekende brieven af te halen aan het postpunt in het welzijnshuis. Andere postdiensten gaan wel nog door.

Het Rap op Stap-reiskantoor voor mensen met een beperkt budget is gesloten. Tijdens de openingsuren van Rap op Stap zijn de medewerkers telefonisch bereikbaar.

Terug naar boven

Techniekhuis

Het techniekhuis is open.

We werken enkel op afspraak. Neem contact op via telefoon of e-mail om een afspraak te maken.

Cipierage

In de Cipierage op de Grote Markt is ook de loketwerking geopend van de diensten toerisme, evenementen en cultuur en vrije tijd.

Terug naar boven

Bibliotheek

De Bib is open voor het publiek, wel met een aangepaste dienstverlening. Bezoekers wordt gevraagd om het bibbezoek voor te bereiden en de regels te volgen die in de bibliotheek uithangen. Voor de meest recente info in verband met openingsuren, internet, kranten lezen, studeren in de bib, expo’s en activiteiten/evenementen kan je terecht op de website van de Bib.

Musea

De musea zijn sinds mid-december terug open voor publiek.

Politiehuis

Maak voor niet-dringende aangiften een afspraak voor je naar het Politiehuis komt.

Dit kan telefonisch op het nummer 03 760 65 00 (24 uur op 24, 7 dagen op 7). Onze onthaalmedewerkers helpen je telefonisch verder. De afspraken vinden plaats tussen 7 en 21 uur. Voor dringende aangiften en tussenkomsten bel je nog steeds naar het nummer 101.

Terug naar boven

Kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang

De kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang zijn open. 

Postpunten in stadsgebouwen

De postpunten in thuiszorgcentrum 't Punt (Lamstraat) en welzijnshuis (Abingdonstraat) zijn momenteel geen afhaalpunten meer voor pakjes.  Andere postdiensten gaan wel nog door. De pakjesautomaat in het faciliteitenpand in de Stationsstraat is opnieuw open.

Huis van het Kind

Het Huis van het Kind in de Kazernestraat is open voor het publiek.

Sociaal restaurant De Variant

Sociaal restaurant De Variant en de bistro zijn gesloten.

Afhaalmaaltijden worden coronaproof verpakt.

Terug naar boven

 

 

Kringwinkel Den Azalee

Kringwinkel Den Azalee in de Heistraat is open voor het publiek.

Sinbad en sportcentra

Vanaf donderdag 29 oktober 2020 sloten Sinbad, de sporthallen en -zalen, de fitnesscentra en de bowlingzalen hun deuren voor het publiek. Voor sportactiviteiten van sportclubs voor jongeren tot 12 jaar kan een toelating worden aangevraagd. Vanaf 29 december '20 is Sinbad weer open na reservering. Meer informatie daarover vind je onder het segment 'vrijetijd'.
Openlucht sportinfrastructuur voor vrij gebruik blijft toegankelijk.

 

Cultuurcentrum & stadsschouwburg

De stadsschouwburg is gesloten.

Terug naar boven

Recyclageparken

Alle recyclageparken van afvalintercommunale MIWA zijn open.

Je kan er als particulier terecht van dinsdag tot vrijdag, telkens van 13 tot 18 uur, en op zaterdag van 9 tot 16.30 uur.

Hou bij je bezoek rekening met een aantal maatregelen en beperkingen.

 • Sorteer afval op voorhand thuis.
 • Betalen kan tijdelijk enkel met elektronische betaalmiddelen.
 • Er wordt maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten op het recyclagepark, waardoor lange wachttijden kunnen ontstaan.
 • Hou voldoende afstand tot andere personen en wacht geduldig je beurt af aan de containers.
 • Een mondmasker is verplicht.

Meer informatie vind je op de website van MIWA.

Terug naar boven

Omgevingsvergunningen

Door de coronacrisis keurde het Vlaams parlement een nooddecreet (20 maart 2020) en een noodbesluit tot uitvoering van dit decreet (24 maart 2020) goed. Dit noodbesluit bepaalt noodmaatregelen over de omgevingsvergunningsprocedures. 

Bepaalde instanties (zoals ziekenhuizen, psychiatrische instellingen ...) kunnen door het nooddecreet tijdelijke constructies opzetten zonder hiervoor een vergunning te moeten aanvragen. Zij melden dit aan de stad en wij publiceren hun naam op deze pagina, zoals verplicht in het nooddecreet.

Voor meer info over het nooddecreet:

Terug naar boven

Vaccinatie

Begin januari zijn ook in ons land de vaccinaties tegen het coronavirus gestart. De komende weken en maanden krijgt iedereen de kans om zich te laten vaccineren, volgens een uitgewerkt stappenplan.

Gezondheid & welzijn

Coronalert-app

Coronalert is een gratis en gebruiksvriendelijke app voor je smartphone om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo waarschuwt de app je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft, ook indien je die persoon niet persoonlijk kent. Nauw contact betekent minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter. Coronalert draagt op die manier bij tot snellere, meer krachtige contactopsporing.

Testen, quarantaine en isolatie

Welke regels gelden er momenteel rond testen op het coronavirus? Wanneer ga je in quarantaine of isolatie? Een handig schema toont je welke stappen je moet ondernemen wanneer je zelf klachten hebt of wanneer je vermoedt of zeker weet dat je in contact gekomen bent met iemand die het coronavirus heeft.

Flowchart 'Wanneer moet je je laten testen? Wanneer moet je in quarantaine of isolatie?'

In quarantaine: hoe pak je dat aan?

Moet je in quarantaine gaan, maar heb je geen idee hoe je dat juist aanpakt? Hou je dan aan deze regels:

 1. Blijf thuis. Laat anderen jouw boodschappen doen. Ga enkel in nood zelf naar de apotheker of supermarkt.
 2. Draag altijd een mondmasker als je met iemand contact hebt.
 3. Was regelmatig je handen.
 4. Laat niemand binnen in je huis en ga zelf niet op bezoek.
 5. Probeer je zo goed mogelijk te isoleren van anderen waarmee je samen woont. Als het kan, gebruik een ander WC en slaap- en badkamer.
 6. Zet je ramen zo veel als mogelijk open.
 7. Bel een huisarts als je je ziek voelt.

Terug naar boven

Huisarts

De huisartsen houden geen vrije consultaties meer:

 • Alles is op afspraak en je moet verplicht een mondmasker dragen tijdens de afspraak.
 • Je kan online een afspraak inboeken. Heb je infectieklachten? Bel dan eerst naar de huisarts: zo kan de huisarts de patiënten met een luchtweginfectie scheiden van patiënten met andere medische problemen.

COVID-19 wachtpost Hospitaalstraat

Patiënten met symptomen die op een mogelijke besmetting van het coronavirus/COVID-19 wijzen, moeten zich eerst telefonisch melden.

Op weekdagen: bij de eigen huisarts.

 • De huisarts bekijkt dan hoe hij/zij je verder kan helpen.

In het weekend: bij de huisartsenwachtpost op het nummer 03 361 03 61.

 • Op zaterdag en zondag krijgen patiënten met symptomen van COVID-19 een afspraak in de COVID-19 wachtpost 'Japanse Kers' op de parking van de spoeddienst van AZ Nikolaas in de Hospitaalstraat in Sint-Niklaas.
 • De openingsuren van de COVID-19 wachtpost voor consultaties zijn van 10 uur tot 18 uur. Aanmelden kan enkel nadat je een telefonische afspraak hebt gemaakt.
 • De huisartsenwachtpost in de Prinses Josephine Charlottelaan in Sint-Niklaas blijft gewoon bereikbaar voor alle andere niet-coronagerelateerde klachten.

Het uitvoeren van de testen gebeurt nog steeds 7 dagen op 7 in de COVID-19 wachtpost. Ook voor het uitvoeren van een test is een afspraak via je huisarts nodig.

Het gebouw van COVID-19 wachtpost is in twee verdeeld: het eerste deel met een ingang via de zijdeur links is voor de consultaties.  Het achterste deel wordt gebruikt voor staalname. De nooddeur achteraan wordt gebruikt als ingang.

Terug naar boven

Afnamecentrum Sinbad

Alle personen zonder klachten die bijvoorbeeld een operatie moeten ondergaan, een hoogrisico contact hebben gehad of die terugkeren uit een rode zone uit het buitenland, krijgen via de contactopspoorders, hun arts of de coronalert app een activatiecode per sms. Je kan zelf een afspraak te maken voor een coronatest op de zevende dag na het laatste risicocontact via je huisarts of door te surfen naar de website www.mijngezondheid.be of via uw huisarts. Het afnamecentrum in Sint-Niklaas is terug te vinden op de lijst om zelf een afspraak te maken.

Het afnamecentrum is gelegen aan het Sinbad, Koningin Astridlaan 57. Het afnamecentrum is elke dag geopend. Je kan er enkel terecht met een afspraak.

Het afnamecentrum is georganiseerd als een drive-through. Via de Koningin Astridlaan kan men op de parking van Sinbad (naast hotel Serwir) rijden. Wie met de wagen komt blijft in de auto tijdens de test. Ook voetgangers en fietsers zijn welkom, zij kunnen een aparte lijn volgen.

 

Dit afnamecentrum vervangt de COVID-19 wachtpost niet.

AZ Nikolaas

Uiteraard moet je in het ziekenhuis verplicht een mondmasker dragen, regelmatig de handen ontsmetten en de afstand houden. Als er voor jouw medische opvolging iets wijzigt, dan zal de behandelende arts of het secretariaat je hiervan op de hoogte brengen.

Bezoek wordt op enkele uitzonderingen na niet toegelaten in het ziekenhuis. 

Wil je graag weten wat de spelregels zijn, check dan vooraf even op de website van het AZ Nikolaas

Psychosociale hulp

Door het coronavirus en de geldende maatregelen om het virus in te dijken, kunnen sommige mensen angstig of achterdochtig worden. Andere mensen hebben het dan weer moeilijk met het feit dat hun normale routines doorbroken zijn of voelden zich de afgelopen maanden bijzonder eenzaam in tijden van 'isolatie'. Erover praten werkt. Praat met vrienden en familie of andere vertrouwenspersonen.

Terug naar boven

Hulp nodig?

Heb je het echt moeilijk en heb je hulp nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met een hulpverlener. 

 • Verder op deze pagina vind je informatie over professionele hulp via hulplijnen of erkende psychologen. 
 • Via het platform www.sintniklaashelpt.be zijn er ook vrijwilligers gevonden die psychologische ondersteuning aanbieden. Wil je met één van hen in contact komen? Bel naar onze algemene infolijn 03 760 92 71 (maandag tot en met vrijdag, 9 tot 12 uur en 14 tot 16 uur) of stuur een e-mail naar coronavirus@sint-niklaas.be.

Professionele hulp via hulplijnen

Heb je nood aan professionele hulp? Je kan terecht bij verschillende gratis hulplijnen.

 • Tele-Onthaal: bel 106 (24 uur op 24, 7 dagen op 7) of chat via www.tele-onthaal.be
 • CAW: bel 0800 13 500 of chat via www.caw.be
 • Awel (voor kinderen en jongeren): bel 102 of surf naar www.awel.be
 • JAC (voor kinderen en jongeren): chat via www.caw.be/jac
 • CLBch@t (voor scholieren en studenten): chat via www.clbchat.be
 • Teleblok (voor scholieren en studenten): chat via www.teleblok.be
 • 'Nu praat ik erover' (voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld of misbruik): chat via www.nupraatikerover.be 
 • 1712 (familiaal en ander geweld): bel 1712 of surf naar 1712.be
 • 1813 (zelfmoordlijn): bel 1813 (24 uur op 24, 7 dagen op 7) of chat en mail via www.zelfmoord1813.be

Terug naar boven

Professionele hulp via psycholoog

In de bijlage vind je ook een lijst met erkende psychologen. Deze lijst is enkel bedoeld voor korte online trajecten in het kader van crisisopvang en tijdelijke ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben tijdens de coronacrisis. Ze gaan niet voor op de lopende therapieën of de wachtlijst. Face-to-face contacten kunnen in uitzonderlijke omstandigheden. Ook online werken de psychologen aan de voor hen gangbare tarieven.

Wil je graag praten met een psycholoog? Stuur dan een e-mail naar een psycholoog naar keuze. Vermeld zeker je naam, adres en telefoonnummer. De psycholoog zal met jou contact opnemen om verder af te spreken. Heeft de psycholoog die je wenst geen e-mailadres opgegeven? Dan kan je ook bellen.

Campagne 'Iedereen OK?'

Het zijn rare tijden. En die doen wat met een mens. Daarom is het belangrijker dan ooit om aan je mentale weerbaarheid (en die van je gezin of dierbaren) te werken. De website 'Iedereen ok?' helpt je om mentaal gezond te blijven in coronatijden.  Via een online interventie kan 'Iedereen ok?' je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten, opgebouwd door klinisch psychologe Elke Van Hoof. Je kan het alleen doorlopen of met je huisgenoten. 

Woonzorgcentra & dienstencentra

Woonzorgcentra

Inwoners van woonzorgcentra mogen opnieuw bezoekers ontvangen, dit bestaat uit 1 vast knuffelcontact en 1 extra persoon die elke 2 weken mag wijzigen. Bezoekers moeten een mondmasker dragen en mogen de laatste 14 dagen geen verschijnselen die op een besmetting met het coronavirus wijzen, gehad hebben.

Om de kwetsbare bewoners van woonzorgcentra te beschermen, moet je een afstand van 1,5 meter houden. Fysiek contact is dus niet mogelijk.

Informeer bij het woonzorgcentrum dat je wil bezoeken welke specifieke regels gelden.

Externe zorgverstrekkers, stagiair(e)s, geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers die instaan voor essentiële taken mogen de zorgcentra betreden.

Dienstencentra

De dienstencentra van Zorgpunt Waasland in Sint-Niklaas zijn weer open voor één op één dienstverlening in het lokaal dienstencentrum zelf. Je kan er weer terecht voor de pedicure (enkel voor wie dit medisch een noodzaak is) badkamer en wassalon. Je kan een afspraak maken via de balies van de dienstencentra. De openingsuren vind je hier.

't Lammeken

De centrumleidster is bereikbaar tijdens de openingsuren van het dienstencetrum. Het sociaal restaurant De Variant is tijdelijk gesloten. Je kan er wel afhaalmaaltijden bestellen.

Het dienstencentrum organiseert aangepaste initiatieven die passen binnen de huidige coronamaatregelen. Voor meet informatie, raadpleeg de website.

Den Aftrap

De centrumleidster is bereikbaar tijdens de openingsuren van het dienstencentrum. De cafetaria van Den Aftrap is gesloten. Het dienstencentrum organiseert aangepaste initiatieven die passen binnen de huidige coronamaatregelen. Voor meer informatie, raadpleeg de website

De Schutterij

De centrumleidster is bereikbaar tijdens de openingsuren van het dienstencentrum. De cafetaria van De Schutterij is gesloten.  Je kan er wel afhaalmaaltijden bestellen. Het dienstencentrum organiseert aangepaste initiatieven die passen binnen de huidige coronamaatregelen. Voor meer informatie, raadpleegde website.

 

Steun en advies van het OCMW

Heb je door de coronacrisis financiële problemen gekregen? Kan je een aantal noodzakelijke uitgaven niet meer doen? Of heb je nood aan een gesprek of andere ondersteuning?

Blijf er niet mee zitten. De sociale dienstverlening van het OCMW is er voor jou. Maak een afspraak in het welzijnshuis in de Abingdonstraat 99 en vraag om steun en advies. Een maatschappelijk assistent zal met jou bespreken wat we voor je kunnen doen. Je kan daarvoor bellen op tel. 03 778 66 66 of mailen naar welzijnshuis@sint-niklaas.be

Terug naar boven

Hulp

Help de zorg

Door de coronacrisis zijn er handen tekort in de zorg- en welzijnssector. Wil je echt een verschil maken? Stel je vandaag nog kandidaat op het nieuwe platform van de VDAB en draag je steentje bij. Samen met de zorgprofessionals help je de mensen die het echt nodig hebben.
 

Voor wie?
Ben je tijdelijk werkloos, student, werkzoekend...? Dan kan je meteen tijdelijk aan de slag. Je hebt zelfs geen specifiek diploma nodig!

Welke jobs?
Enkele voorbeelden van tijdelijke jobs waarnaar momenteel veel vraag is en waarvoor je geen specifiek diploma nodig hebt:

 • maaltijden rondbrengen
 • onthaal en begeleiding van bezoekers
 • ontsmetten van materiaal
 • ondersteuning van de telefonische dienstverlening van de zorgorganisatie
 • animator voor bewoners en patiënt...

Advies en steun van het OCMW

Heb je door de coronacrisis financiële problemen gekregen? Kan je een aantal noodzakelijke uitgaven niet meer doen? Of heb je nood aan een gesprek of andere ondersteuning?

Blijf er niet mee zitten. De sociale dienstverlening van het OCMW is er voor jou. Maak een afspraak in het welzijnshuis in de Abingdonstraat 99 en vraag om steun en advies. Een maatschappelijk assistent zal met jou bespreken wat we voor je kunnen doen. Je kan daarvoor bellen op tel. 03 778 66 66 of mailen naar welzijnshuis@sint-niklaas.be

Coronasubsidies

De coronacrisis heeft een zware weerslag gehad op de culturele- en vrijetijdssector en de evenementensector, die samen gebruik maken van het openbaar domein in onze stad en initiatieven opzetten om de sociale cohesie te versterken. Met deze coronasubsidie wil stad Sint-Niklaas publieksactiviteiten stimuleren en deze een financiële ondersteuning verlenen om aan de verstrengde veiligheidsmaatregelen te kunnen voldoen. Een jury beoordeelt deze projecten op basis van het subsidiereglement en legt een voorstel tot subsidieverlening voor aan het college van burgemeester en schepenen. De jury bestaat uit ambtenaren van de diensten sport, jeugd, cultuur, evenementen en welzijn.

Je kan een aanvraag indienen voor projecten die plaats vinden ten laatste op 30 juni 2021. Je moet je aanvraag dan ten laatste op 1 juni 2021 indienen.

Deze subsidie kan niet gecumuleerd worden met de reguliere subsidie voor evenementen. Als je twijfelt welke subsidieaanvraag je best indient, kan je contact opnemen met team evenementen en plechtigheden via evenementen@sint-niklaas.be of 03 778 34 80.

Terug naar boven

Afhaalmaaltijden en maaltijden aan huis

 • Je kan een warme middagmaaltijd aan huis laten leveren via Zorgpunt Waasland. De warme maaltijd-service is voor inwoners met een beperking van minstens 66 procent, 65-plussers en voor wie door omstandigheden of ziekte niet kan koken. 
 • Een alternatief is ook maaltijden die je kan bestellen en dan afhalen om thuis op te warmen in de dienstencentra van Zorgpunt Waasland:
  • Dienstencentrum De Schutterij (Vleeschouwerstraat 8B, Sinaai): bestellen op 03 778 59 60 - afhalen op maandag en woensdag van 10.30 tot 11.30 uur
  • Centrale keuken (aan serviceflats De Priesteragie, Azalealaan 6): bestellen op 03 778 57 75 of keuken.priesteragie@zpw.be en afhalen op maandag, dinsdag donderdag en vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur

Steun lokale handelaren

Een aantal Sint-Niklase handelszaken levert ook nog aan huis of werkt met afhalen. Een overzicht vind je op www.ikkoopinsintniklaas.be.

Terug naar boven

Sociaal contact

Hoe bescherm ik mezelf en anderen?

Een goede hygiëne is de belangrijkste manier om de verspreiding van virussen te stoppen. Zo bescherm je jezelf en anderen:

 • Was regelmatig je handen  met water èn zeep  (40 tot 60 seconden) en volg de algemene preventietips.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen weg na gebruik.
 • Geef geen handen, kus elkaar niet en houdt altijd voldoende afstand (1,5 m).
 • Ventileer je werk, woon- en slaapruimtes dagelijks.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Probeer zo veel mogelijk contactloos te betalen.
 • Een mondmasker dragen is verplicht op het openbaar vervoer (bv. bus, tram, trein, zodra je het station binnenkomt of aan de halte gaat staan), in winkels en winkelcentra, winkelstraten, openbare gebouwen, drukke plaatsen, markten, bibliotheken, bioscopen, theaters, musea, concert- en conferentiezalen, auditoria, de kermis en gebedshuizen. Ook in cafés en restaurants is een mondmasker verplicht. In een aantal straten in de stadskern van Sint-Niklaas moet je ook verplicht een mondmasker dragen. Het is ook aanbevolen om een mondmasker dragen op plaatsen waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen verschillende personen niet gegarandeerd is.

Terug naar boven

Hoe kan je een besmetting voorkomen?

DOEN: handen regelmatig wassen, niezen en hoesten in je elleboog, gebruik papieren zakdoeken en gooi ze weg, blijf thuis als je ziek bent. VERMIJD: Je gezicht aanraken, handen geven, veel contact met zieken

Erediensten, begrafenissen & huwelijken

 • Religieuze erediensten zijn gelimiteerd tot maximaal 15 personen. Hierbij worden kinderen tot 12 jaar en de voorganger van de eredienst niet meegerekend. Er is 1 persoon per 10m² toegelaten. De basisregels moeten worden gerespecteerd.
 • Huwelijken zijn ook gelimiteerd tot 15 personen en de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij vragen, neem contact op met de dienst burgerlijke stand (burgerlijkestand@sint-niklaas.be of 03 778 33 20 - 03 778 33 21).

Terug naar boven

Nachtklok

Sinds maandag 19 oktober geldt een nachtklok tussen middernacht en 5 uur 's morgens. Essentiële verplaatsingen, zoals van en naar het werk, zijn wel nog toegelaten.

Verbod op samenscholingen

Er is een algemeen verbod op samenscholingen. Er mogen maximaal 4 personen elkaar ontmoeten. Kinderen onder 12 jaar worden niet meegerekend.

Terug naar boven

Werken

Werken

Sinds 2 november is telewerk verplicht, overal waar het kan. Op werkplekken waar telewerken niet mogelijk is, is een mondmasker en ventilatie verplicht. Op deze plaatsen moet ook de afstandsregels worden toegepast en moet je dus 1,5 meter afstand van collega’s bewaren. 
Kantines moeten gesloten blijven.

Voor specifieke regels, kan je de website van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Scholen & kinderopvang

Scholen, crèches & opvang

 • Kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs kunnen voltijds naar school. Leerkrachten moeten een mondmasker dragen.
 • In het secundair onderwijs krijgen leerlingen uit het eerste en tweede middelbaar les op school. Vanaf het derde jaar volgen de leerlingen halftijds afstandsonderwijs. Een mondmasker is hier verplicht voor zowel leerkrachten als leerlingen.
 • Voor het hoger onderwijs (universiteiten en hogescholen) is afstandsonderwijs de norm. Lessen zijn slechts in beperkte mate mogelijk op de campus, bijvoorbeeld voor eerstejaarsstudenten of essentiële practica.
 • In het deeltijds kunstonderwijs kunnen leerlingen jonger dan 12 jaar contactonderwijs volgen. Aan oudere leerlingen wordt hoofdzakelijk afstandsonderwijs gegeven of fysieke les in groepen van maximaal 4 leerlingen.
 • Bij lessen in het volwassenonderwijs mogen maximaal 10 cursisten en een lesgever per lokaal aanwezig zijn. 
 • Vanaf 8 februari komt er een afkoelingsweek met collectief afstandsonderwijs voor het gewoon secundair onderwijs (van het eerste tot het zesde jaar).
 • Vanaf maandag 25 januari dragen alle leraren en leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs uit voorzorg een mondmasker zodra een leerling of leraar in isolatie of in quarantaine moet

Meer informatie over scholen vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Ook de buitenschoolse kinderopvang is open.

De kinderdagverblijven (crèches) zijn open. Zieke kinderen moeten uiteraard thuis blijven.

Heb je vragen over kinderopvang en onderwijs? Je kan contact opnemen met het loket kinderopvang en onderwijs in het welzijnshuis via 03 778 36 49 (elke voormiddag van 8.30 tot 12 uur). Je kan ook mailen naar kinderopvang@sint-niklaas.be.

Terug naar boven

Vrije tijd

Jeugdwerk

Alle jeugdactiviteiten voor jongeren ouder dan 12 jaar kunnen niet meer plaatsvinden.

Ook overnachtingen kunnen niet langer.

Meer informatie vind je op de website van De Ambrassade.

Kunst en cultuur

Musea en de Bib zijn opnieuw open. De musea zijn enkel na afspraak opnieuw te bezoeken. Ook de exposities gaan door.

Andere cultuurhuizen (cultuurcentra, concertzalen, ...) blijven gesloten. Ook alle recreatieve indooractiviteiten zoals binnenspeeltuinen, bowling, bioscopen, wellness en sauna’s, casino’s, gokkantoren… kunnen niet meer plaatsvinden.

Alle binnenactiviteiten, behalve voor  -13 jarigen, zijn opgeschort tot en met 31 maart.

Reserveringen voor activiteiten in deze periode, zullen kosteloos geannuleerd worden.

Terug naar boven

Sporten

Zwembaden mogen opnieuw de deuren openen vanaf 1 december. Het stedelijk zwembad Sinbad opent opnieuw de deuren op woensdag 2 december. Zwemmen kan enkel na reservering.

Voor kinderen tot en met 12 jaar

Voor kinderen tot en met 12 jaar (geboortejaar 2009 of later).is outdoor en indoorsporten mogelijk.  
Sporten in georganiseerd verband (in clubs, sportlessen, groepen, personal training…) mag.
Op sportkamp gaan met groepen niet groter dan 50 deelnemers (inclusief de begeleiders) kan. Voor alle sportkampen is de toelating van het stadsbestuur nodig en overnachten mag niet.
Voor indoorsporten is. de toelating van het stadsbestuur nodig. (zie verder)

Voor kinderen vanaf 13 jaar

Sporten in georganiseerd verband (in clubs, sportlessen, groepen…) is verboden behalve als de jongeren/volwassenen outdoor trainen (bijvoorbeeld op een voetbalveld of een basketbalveld) of outdoor sportlessen volgen met maximum vier personen (de trainer inbegrepen) en mét 1,5m afstand.
Zwemlessen of -trainingen in een zwembad volgen, in groepjes van maximum vier personen en mét 1,5m afstand mag ook.
Uitzonderingen op de regel van vier zijn enkel mogelijk in het kader van onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs.
Niet-georganiseerde (individuele) sportactiviteiten zijn enkel toegelaten indien je outdoor sport of indien je zwemt

 • met het huishouden, eventueel aangevuld met 1 toegestaan nauw contact.
 • Enkel in deze context mag je sporten zonder afstand te houden of met maximum 4 personen inclusief jezelf en dat altijd met afstand van 1,5m

Fitnesscentra en bowlingzalen zijn gesloten, ook voor kinderen

Meer info vind je op de website van Sport Vlaanderen.

Toelating sportactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar

Sportclubs die lessen organiseren in stedelijke infrastructuur

Het stadsbestuur wil graag zijn sporthallen en -zalen opnieuw ter beschikking stellen aan sportclubs die hun jeugdactiviteiten opnieuw willen opstarten.

> Aanvragen dien je in bij reservaties.sportcentra@sint-niklaas.be 

Een aanvraag bestaat uit: 

 • Een akkoord met het strikt opvolgen van de geldende coronaregels.
 • De naam en contactgegevens van de aanvrager
 • De naam en contactgegevens van de begeleider(s) ter plaatse.
   

Sportclubs die jeugdactiviteiten voor jongeren tot en met 12 jaar willen organiseren in eigen infrastructuur of sportzalen die geen eigendom zijn van de stad

> Aanvragen dien je in bij sport@sint-niklaas.be
Een aanvraag bestaat uit:

 •  Een positieve CERM* = eventscan (zie verder*);
 • De naam en contactgegevens van de aanvrager
 • Gewenste datum van aanvang voor de sportlessen
   

>> Extra voorwaarden (voor beide aanvragen)

 • Maximale inzet op buitenactiviteiten
 • Monitoren mogen niet samen zitten om te eten of te vergaderen (vergaderen moet digitaal)
 • Er wordt een – duidelijk herkenbare – verantwoordelijke aangeduid die de ophaal en afhaalmomenten begeleid, dit om samenscholingen aan de in- en uitgangen van de kampen te vermijden
 • Ouders en kinderen komen stipt op tijd, maar nooit meer dan 5 minuten voor aanvang van het kamp naar de locatie

Eventscan

 

De activiteit kan in beide gevallen pas doorgaan als de toelating door het stadsbestuur wordt bevestigd. 

Terug naar boven ▲ 

Speeltuinen

De buurtspeelpleintjes en grotere speelplekken in de stad zijn open voor kinderen uit de buurt. Je vindt een overzicht op deze website. De veiligheidsafstand moet er te allen tijde worden gerespecteerd. Mondmaskers zijn hier ook verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar.

Op deze buurtpleintjes wordt regelmatig gecontroleerd door stewards.

De Ster

Provinciaal domein De Ster is open. Je kan het domein op langs beide ingangen en je kan de parking gebruiken. De toegang is niet langer betalend. Op de website van De Ster vind je een overzicht van welke attracties en voorzieningen open en gesloten zijn en welke regels gelden voor een veilig bezoek.

De toegang wordt gelimiteerd. Op de Facebookpagina van De Ster wordt dagelijks aangekondigd hoeveel plaats er nog is. Check dus de Facebookpagina van De Ster vooraleer je vertrekt.

Op De Ster zijn deze zaken gesloten of geannuleerd:
 • minigolf
 • kleedkamers
 • douches
 • horeca
 • petanquehal
 • jeugd- en verblijfscentrum Heywijck
 • sporthal
 • alle begeleide activiteiten en evenementen tot en met 31 december 2020

 Terug naar boven ▲

Skatepark De Witte Molen

Skatepark De Witte Molen is open. Je hoeft niet te reserveren. Let wel: er mogen maar 50 skaters tegelijk op het skatepark zijn. Een mondmasker dragen is er verplicht voor wie ouder is dan 12 jaar. 

Evenementen & activiteiten

Alle evenementen zijn momenteel verboden. Specifieke info over evenementen vind je hier.

Winkelen

Vanaf 1 december openen alle winkels opnieuw de deuren

Als je gaat winkelen, moet je dat alleen doen. Je winkeltijd is ook op 30 minuten gelimiteerd. Een mondmasker is verplicht. Per 10 vierkante meter winkeloppervlakte zal er een klant worden toegelaten. Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 vierkante meter, mogen maximaal 2 klanten tegelijk binnenlaten.

De donderdagse markt gaat door, en laat vanaf 1 december opnieuw marktkramers die in niet-essentiële producten handelen toe.
Niet-medische contactberoepen, kappers, wellness, massages, schoonheidssalons zijn gesloten.

Alcohol verkopen blijft verboden na 20 uur.

Heb je een winkel, lees dan de tips van het FOD Economie

Terug naar boven ▲

Niet-commerciële verkoop door verenigingen

Verenigingen en scholen mogen een occasionele niet-commerciële verkoop organiseren op voorwaarde dat maximaal vier personen bij de voorbereiding en afhandeling betrokken zijn. Deze vier personen respecteren in alle omstandigheden de afstandsregel.

De gerechten/goederen mogen meegegeven worden met de leden van de groep/school, die dit op hun beurt mogen afgeven aan de deur bij wie gekocht heeft.

Huis-aan-huis verkoop, van welke aard ook, blijft verboden.

Terug naar boven ▲

Steun lokale handelaren

Een aantal Sint-Niklase handelszaken levert ook nog aan huis of werkt met afhalen. Een overzicht vind je op www.ikkoopinsintniklaas.be.

Donderdagse markt

De donderdagse markt vindt wekelijks plaats. Je moet er verplicht een mondmasker dragen.

Er gelden strikte richtlijnen om een bezoek aan de markt veilig te laten verlopen. Lees ze zeker door voor je naar de markt komt.

Cafés en restaurants

Cafés en restaurants zijn vanaf 19 oktober opnieuw verplicht gesloten.

Afhaalmaaltijden mogen worden aangeboden tot 22 uur. De verkoop van alcohol is na 20 uur verboden.

Ben je als verantwoordelijke voor een horecazaak op zoek naar meer informatie over de lokale coronamaatregelen voor je sector? Die vind je op onze ondernemerswebsite.

Een aantal Sint-Niklase horeca-zaken blijft ook aan huis leveren en/of werken met afhalen. Op www.ikkoopinsintniklaas.be vind je een overzicht.

Discotheken blijven nog gesloten.

Nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten en mogen slechts tot 20 uur alcoholische dranken verkopen.

Terug naar boven ▲

Reizen

Reizen

 • Vakantie in eigen land is toegestaan.  Naar een hotel, vakantiehuis of B&B kan je met je huisgenoten en maximaal 1 knuffelcontact. Restaurants en bars zijn daar wel dicht, eten gebeurt op de kamer. Vakantieparken zijn gesloten.
 • Van 27 januari tot 1 maart geldt een tijdelijk verbod op reizen met een recreatief en toeristisch karakter. Het verbod geldt zowel voor reizen vanuit België als reizen naar België. Reizen met een dwingende reden kunnen nog.
 • Reizigers uit het Verenigd KoninkrijkZuid-Afrika en Zuid-Amerika moeten 10 dagen in quarantaine, met een test op dag 1 en 7. 
 • Wie niet in België woont, moet een negatieve PCR-test van voor het vertrek voorleggen en bij aankomst in België nogmaals getest worden. 
 • Wie naar het buitenland reist, moet een gedownloade en ondertekende verklaring op eer op zak hebben die bevestigt dat zijn/haar reis niet toeristisch is.
Kom je terug van een reis? Dan moet je vanaf zaterdag 25 juli verplicht een digitaal formulier invullen 48 uur vóór aankomst in België.
 
 
 

Hotels, campings, B&Bs

Vakantieparken en campings worden gesloten vanaf 3 november. Tot dan zijn in vakantieparken  in- en outdooractiviteiten opgeschort.

Hotels en B&Bs mogen open blijven, maar restaurants en bars moeten dicht blijven.

Terug naar boven ▲

Ondersteuning

Communicatiemateriaal voor handelaars, organisaties en verenigingen

De stad wil handelaars, organisaties en verenigingen blijven informeren en de inwoners blijven motiveren om de maatregelen te volgen. Dit kan alleen als we hier samen onze schouders onder zetten en de informatie over het coronavirus blijven verspreiden, onder andere via affiches, flyers en brochures.  

Op deze pagina vind je bij 'Bijlagen' al het beschikbare communicatiemateriaal om te downloaden. Liever communicatiemateriaal op papier? Vul het aanvraagformulier in om gedrukte affiches, flyers of brochures te ontvangen.

Op het tabblad 'Meertalige communicatie' vind je verschillende communicatiepakketten in andere talen.
 

Terug naar boven ▲ 

Zoek je ook campagnes rond geestelijke gezondheid, materialen en best practices voor specifieke doelgroepen en inspiratievoorbeelden? Bekijk dan de website van Logo Waasland.

Meertalige informatie

Het Agentschap Integratie en Inburgering maakte flyers en audio over de preventie tegen corona en de maatregelen van de overheid. Op elke flyer staat de informatie ook in het Nederlands. De flyers zijn voorzien van pictogrammen, dat maakt de informatie extra toegankelijk. De lijst is alfabetisch gerangschikt op de Nederlandstalige naam van de taal.

 

Terug naar boven ▲ 

Eenvoudige Nederlandstalige informatie

VRT en Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, geven je goede informatie over corona. Je kan de tekst lezen of beluisteren.

Ga naar de website van VRT

Wil je meer nieuws lezen in duidelijke taal? Corona in België van dag tot dag? Ga dan naar de nieuwssectie van Wablieft.

Hoe krijg je corona of COVID-19? Hoe blijf je veilig? Welke winkels blijven open? Wat mag je nu wel en niet doen? Je hoort het allemaal in het filmpje van Wablieft.

Terug naar boven ▲

Informatie in Vlaamse Gebarentaal

Informatie in Vlaamse Gebarentaal (VGT) is ook beschikbaar op de website van van de FOD Volksgezondheid, Doof Vlaanderen en via Corona in VGT. 

Terug naar boven ▲ 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen