Coronavirus

Op deze pagina bundelen wij dag na dag nieuwe informatie over de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, in het bijzonder voor onze stad.

Algemene info

Vanaf 8 juni 2020 is vrijheid de regel en wat niet mag de uitzondering. Een aantal activiteiten blijven verboden, omdat ze ofwel een te nauw contact tussen mensen of massabijeenkomsten met zich meebrengen, ofwel omdat er nog geen specifieke regels voor de sector konden worden bepaald.

Heb je vragen? Meer informatie vind je via de federale en stedelijke communicatiekanalen.

Federaal

Stedelijk

 

Exit-strategie

Sinds 4 mei worden de maatregelen om het coronavirus in te dijken afgebouwd. Het wordt een geleidelijk proces, in fasen, dat telkens opnieuw bekeken en geëvalueerd wordt.

Opgelet! Het proces is niet definitief: er kan altijd een stap terug gezet worden als het virus opnieuw zou opflakkeren. De Nationale Veiligheidsraad volgt nauwgezet op hoe de verspreiding van het virus evolueert. Eén week voor de geplande datum voor een nieuwe fase, wordt op die basis de volgende fase definitief aangekondigd.

6 basisregels

 1. De hygiëneregels blijven essentieel. Was je handen en geef geen hand of kus bij een begroeting.
 2. Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 3. Je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als je mensen uit de risicogroep ziet.
 4. Je mag vanaf 8 juni nauwer contact hebben met 10 personen per week. De groep kan elke week veranderen en de regel geldt per persoon.
 5. Je moet 1,5 meter afstand houden van andere personen, behalve voor mensen uit je eigen gezin, je uitgebreide bubbel (van 10 personen, per week) en kinderen jonger dan 12.
 6. De groep mag niet groter zijn dan 10 personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook op restaurant of in het park.

Stadsgebouwen open

Stadhuis

Het stadhuis is open.

We werken enkel op afspraak. Maak je afspraak zoveel mogelijk digitaal via onze afsprakentool. Lukt dit niet? Neem dan contact op via telefoon of e-mail met de betreffende dienst.

Alle diensten zijn telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Weet je niet bij welke dienst je terecht moet? Contacteer ons dan op het algemeen nummer: 03 778 30 00.

Opgelet! De verkoop van PMD-zakken en GFT-labels in het stadhuis is tijdelijk stopgezet. Enkel witte pamperzakken kunnen tijdens de openingsuren worden aangekocht aan de infobalie (enkel met bancontact). GFT-labels en PMD-zakken kunnen ook worden aangekocht in de supermarkten.

Deelgemeentehuizen

De deelgemeentehuizen zijn open.

We werken enkel op afspraak. Maak je afspraak zoveel mogelijk digitaal. Lukt dit niet? Neem dan contact op via telefoon of e-mail.

De deelgemeentehuizen zijn telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Welzijnshuis

Het welzijnshuis is open.

Heb je door de coronacrisis financiële problemen gekregen? Kan je een aantal noodzakelijke uitgaven niet meer doen? Of heb je nood aan een gesprek of andere ondersteuning? Blijf er niet mee zitten. De sociale dienstverlening van het OCMW is er voor jou. Maak een afspraak in het welzijnshuis in de Abingdonstraat 99 en vraag om steun en advies. Een maatschappelijk assistent zal met jou bespreken wat we voor je kunnen doen. Je kan daarvoor bellen op tel. 03 778 66 66 of mailen naar welzijnshuis@sint-niklaas.be.

Het is momenteel niet mogelijk om nog pakjes af te halen aan het postpunt in het welzijnshuis.

Het Rap op Stap-reiskantoor voor mensen met een beperkt budget is sinds 9 juni terug open. 

Techniekhuis

Het techniekhuis is open.

We werken enkel op afspraak. Neem contact op via telefoon of e-mail om een afspraak te maken.

Cipierage

In de Cipierage op de Grote Markt is ook de loketwerking geopend van de diensten toerisme, evenementen en cultuur en vrije tijd.

De Bib

Op dinsdag 26 mei heropent de Bib onder strikte voorwaarden en met een aangepaste dienstverlening. Dat betekent dat niet alle aspecten van de dienstverlening kunnen worden aangeboden. Een bibbezoek blijft voorlopig beperkt tot het uitlenen en inleveren van boeken, tijdschriften, dvd’s of cd’s. Je kan dus geen kranten of tijdschriften raadplegen, niet surfen op het internet, noch kopiëren of scannen. De Bib is niet toegankelijk om te studeren, en ook de toiletten blijven gesloten. Tot slot zijn er geen expo’s, activiteiten/evenementen.

De openingsuren van de Hoofdbib zijn:

 • Maandag:         gesloten
 • Dinsdag:          13 tot 19 uur
 • Woensdag:      13 tot 19 uur
 • Donderdag:     13 tot 19 uur
 • Vrijdag:            13 tot 17 uur
 • Zaterdag:         9.30 tot 12.30 uur
 • Zondag:           gesloten

De bibfilialen volgen de gewone openingsuren. Enkel bibfiliaal Clementwijk is op zaterdag gesloten (ook dit geldt voorlopig tot 29 juni).

Musea

Vanaf 18 mei openen de musea opnieuw hun deuren, maar enkel op afspraak.  Je kan een blok van twee uur reserveren via 03 778 34 50,  reservatiemusea@sint-niklaas.be of via het webformulier.

Politiehuis

Maak voor niet-dringende aangiften een afspraak voor je naar het Politiehuis komt.

Dit kan telefonisch op het nummer 03 760 65 00 (24 uur op 24, 7 dagen op 7). Onze onthaalmedewerkers helpen je telefonisch verder. De afspraken vinden plaats tussen 7 en 21 uur. Voor dringende aangiften en tussenkomsten bel je nog steeds naar het nummer 101.

Kinderdagverblijven & buitenschoolse opvang

De kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang blijven open. 

Postpunten in stadsgebouwen

De postpunten in thuiszorgcentrum 't Punt (Lamstraat) en welzijnshuis (Abingdonstraat) zijn geen afhaalpunten meer voor pakjes. Andere postdiensten gaan wel nog door. De pakjesautomaat in het faciliteitenpand in de Stationsstraat is gesloten.

Huis van het Kind

Het Huis van het Kind in de Kazernestraat is open voor het publiek.

Sociaal restaurant De Variant

Sociaal restaurant De Variant heropent de deuren op maandag 8 juni. Er werden verschillende gezondheidsmaatregelen genomen. Zo mag je maximaal met tien personen aan een tafel zitten, die voor de hele week dezelfde moeten zijn. Je moet ook op voorhand reserveren. De eerste middagdienst is van 10.45 - 11.45 uur, de tweede om 12.15 - 13.15 uur.

Reserveren doe je via 03 778 62 60 of via devariant@vzwdenazalee.be.

Vanaf 15 juni gaat ook opnieuw de bistro open. Hiervoor moet niet worden gereserveerd.

 

Kringwinkel Den Azalee

Kringwinkel Den Azalee in de Heistraat is open voor het publiek.

Sinbad

Sinbab is open voor het publiek vanaf woensdag 1 juli.

 

Stadsgebouwen gesloten

De stadsschouwburg blijft gesloten tot het nieuwe cultuurseizoen.

Zowat alle andere stadsgebouwen zijn intussen opnieuw open, maar er gelden overal specifieke corona-veiligheidsvoorschriften. Bereid je bezoek voor en informeer je vooraf.

Huisartsen & AZ Nikolaas

 Om een goede basiszorg te garanderen in deze uitzonderlijke omstandigheden gaan huisartsen en ziekenhuizen vanaf maandag 16 maart op een andere manier te werk:

 • Je kan het ziekenhuis enkel in na doorverwijzing van de huisarts voor ernstige acute aandoeningen.
 • De spoedafdeling is niet langer vrij te betreden voor mensen met een luchtweginfectie. Neem hiervoor altijd contact met je huisarts of in acute situaties met het noodnummer 112. De routinebehandelingen worden uitgesteld.
 • Bezoek is niet langer toegestaan in het ziekenhuis. Enkel kinderen, vrouwen die moeten bevallen en minder mobiele patiënten mogen begeleid worden door 1 persoon. Wie persoonlijke spullen van een familielid in het ziekenhuis wil afzetten of ophalen, dient zich te melden aan het onthaal.
 • De huisartsen houden geen vrije consultaties meer.
 • Afspraken kunnen niet langer online worden ingeboekt maar dienen telefonisch gemaakt te worden: zo  kunnen patiënten met een luchtweginfectie gescheiden worden van patiënten met andere medische problemen
 • De huisbezoeken worden tot een minimum beperkt om tijd vrij te maken zoveel mogelijk patiënten te helpen.
 • Kijk zeker ook op de website van AZ Nikolaas: www.aznikolaas.be
  Infonummer AZ Nikolaas: 03 760 60 60

COVID-19 Huisartsenwachtpost

Patiënten met symptomen die op een mogelijke besmetting COVID-19 kunnen wijzen, dienen zich eerst telefonisch te melden:

 • op weekdagen bij de eigen huisarts.
 • in het weekend bij de huisartsenwachtpost 03 361 03 61.
 • het is niet de bedoeling dat er rechtstreeks naar de spoedgevallendienst wordt gegaan.

 

De huisarts zal deze patiënten, indien nodig, doorverwijzen naar een collega-huisarts in de tijdelijke COVID-19 huisartsenwachtpost in de Hospitaalstraat (spoedgevallenparking van het AZ Nikolaas, campus Sint-Niklaas). Opgelet! Spontaan aanmelden is niet mogelijk.

De huisartsenwachtpost in Sint-Niklaas (Prinses Josephine Charlottelaan) blijft gewoon bereikbaar voor alle andere niet-coronagerelateerde klachten. De wachtposten in Beveren en Sint-Gillis-Waas zullen tijdelijk gesloten zijn.

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw van de coronamaatregelen. Een mondmasker helpt om eventueel besmette vochtdruppeltjes bij je te houden en zo anderen te beschermen. Ook voorwerpen in je omgeving raken zo minder besmet. Heb je geen mondmasker ter beschikking? Gebruik een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana.

Sinds maandag 4 mei zijn mondmaskers verplicht voor wie het openbaar vervoer neemt. Reis je met de bus, tram of trein? Zorg er dan voor dat je een goed mondmasker bij hebt. Je moet een mondmasker dragen zodra je het station binnenkomt of zodra je aan de halte gaat staan.

Ook op andere plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan houden van andere mensen of op drukke openbare plaatsen (bv. bij een doktersbezoek of in een winkelcentrum), is het sterk aangeraden om een mondmasker te dragen. 

Elke inwoner van Sint-Niklaas kreeg in het laatste weekend van mei een gratis mondmasker in de brievenbus. De mondmaskers zijn van Think Pink en hebben een ingenaaide filter. De bijgeleverde filters van de federale overheid kan je gebruiken om in een zelfgemaakt of aangekocht mondmasker te steken.

Hoe zet je een mondmasker op en af, hoe moet je het wassen en bewaren, waar kan je extra mondmaskers kopen?

 

Psychosociale hulp

Door het coronavirus en de geldende maatregelen om het virus in te dijken, kunnen sommige mensen angstig of achterdochtig worden. Andere mensen hebben het dan weer moeilijk met het feit dat hun normale routines doorbroken zijn of voelden zich de afgelopen maanden bijzonder eenzaam in tijden van 'isolatie'. Erover praten werkt. Praat met vrienden en familie of andere vertrouwenspersonen.

Hulp nodig?

Heb je het echt moeilijk en heb je hulp nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met een hulpverlener. 

 • Verder op deze pagina vind je informatie over professionele hulp via hulplijnen of erkende psychologen. 
 • Via het platform www.sintniklaashelpt.be zijn er ook vrijwilligers gevonden die psychologische ondersteuning aanbieden. Wil je met één van hen in contact komen? Bel naar onze algemene infolijn 03 760 92 71 (maandag tot en met vrijdag, 9 tot 12 uur en 14 tot 16 uur) of stuur een e-mail naar coronavirus@sint-niklaas.be.

Professionele hulp via hulplijnen

Heb je nood aan professionele hulp? Je kan terecht bij verschillende gratis hulplijnen.

 • Tele-Onthaal: bel 106 (24 uur op 24, 7 dagen op 7) of chat via www.tele-onthaal.be
 • CAW: bel 0800 13 500 of chat via www.caw.be
 • Awel (voor kinderen en jongeren): bel 102 of surf naar www.awel.be
 • JAC (voor kinderen en jongeren): chat via www.caw.be/jac
 • CLBch@t (voor scholieren en studenten): chat via www.clbchat.be
 • Teleblok (voor scholieren en studenten): chat via www.teleblok.be
 • 'Nu praat ik erover' (voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld of misbruik): chat via www.nupraatikerover.be 
 • 1712 (familiaal en ander geweld): bel 1712 of surf naar 1712.be
 • 1813 (zelfmoordlijn): bel 1813 (24 uur op 24, 7 dagen op 7) of chat en mail via www.zelfmoord1813.be

Professionele hulp via psycholoog

In de bijlage vind je ook een lijst met erkende psychologen. Deze lijst is enkel bedoeld voor korte online trajecten in het kader van crisisopvang en tijdelijke ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben tijdens de coronacrisis. Ze gaan niet voor op de lopende therapieën of de wachtlijst. Face-to-face contacten kunnen in uitzonderlijke omstandigheden. Ook online werken de psychologen aan de voor hen gangbare tarieven.

Wil je graag praten met een psycholoog? Stuur dan een e-mail naar een psycholoog naar keuze. Vermeld zeker je naam, adres en telefoonnummer. De psycholoog zal met jou contact opnemen om verder af te spreken. Heeft de psycholoog die je wenst geen e-mailadres opgegeven? Dan kan je ook bellen.

Iedereen ok?

Het zijn rare tijden. En die doen wat met een mens. Daarom is het belangrijker dan ooit om aan je mentale weerbaarheid (en die van je gezin of dierbaren) te werken. De website 'Iedereen ok?' helpt je om mentaal gezond te blijven in coronatijden.  Via een online interventie kan 'Iedereen ok?' je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten, opgebouwd door klinisch psychologe Elke Van Hoof. Je kan het alleen doorlopen of met je huisgenoten. 

Steun en advies van het OCMW

Heb je door de coronacrisis financiële problemen gekregen? Kan je een aantal noodzakelijke uitgaven niet meer doen? Of heb je nood aan een gesprek of andere ondersteuning?

Blijf er niet mee zitten. De sociale dienstverlening van het OCMW is er voor jou. Maak een afspraak in het welzijnshuis in de Abingdonstraat 99 en vraag om steun en advies. Een maatschappelijk assistent zal met jou bespreken wat we voor je kunnen doen. Je kan daarvoor bellen op tel. 03 778 66 66 of mailen naar welzijnshuis@sint-niklaas.be

Werken

Telewerk blijft aangeraden, als het kan. Wie niet kan telewerken, moet ook op het werk de afstandsregels toepassen en dus 1,5 meter afstand van collega’s bewaren. Kan je geen afstand bewaren? Dan zijn er andere maatregelen. Raadpleeg hiervoor deze gids van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Sporten

Je mag samen sporten met andere mensen, maximum 20 personen samen. Hou 1,5 meter afstand van elkaar, ook tijdens het sporten. Er mag geen publiek zijn tijdens het sporten.

Je kan ook sporten in een fitness of sportclub. ‘Binnensporten’ zijn dus weer toegelaten. De kleedkamer en douches blijven wel gesloten. Bij contactsporten blijft het nog beperkt tot contactloos trainen.

Een uitzondering is er voor kinderen tot 12 jaar. Zij kunnen wel vrij sporten, zonder afstand te houden, ook contactsporten dus.

Zwembaden, sauna’s en wellnesscentra blijven gesloten.

Speeltuinen

Verschillende buurtspeelpleintjes en grotere speelplekken in de stad zijn opnieuw geopend voor kinderen tot 10 jaar uit de buurt. Je vindt een overzicht op deze website. De veiligheidsafstand moet er te allen tijde worden gerespecteerd. Op deze buurtpleintjes wordt regelmatig gecontroleerd door stewards.

Binnenspeeltuinen blijven voorlopig nog gesloten.

De Ster

Provinciaal domein De Ster is opnieuw open. Je kan het domein op langs beide ingangen en je kan de parking gebruiken. De toegang is betalend. Betalen kan enkel met bancontact. Op de website van De Ster vind je een overzicht van welke attracties en voorzieningen open en gesloten zijn en welke regels gelden voor een veilig bezoek.

Skatepark De Witte Molen

Ook het skatepark De Witte Molen is opnieuw toegankelijk, maar je moet je plaats reserveren.

Evenementen & activiteiten

Alle grote zomerevenementen in de stad, zoals o.a. Sinnekloas Danst, Pleinconcerten en Parkies, worden geannuleerd tot en met maandag 31 augustus. Ook de Vredefeesten, Villa Pace en de Ballonloop, die zouden doorgaan van vrijdag 4 tot zondag 6 september, zijn afgelast. 

Op www.ontdeksintniklaas.be vind je een alternatief zomerprogramma met wandelingen, fietstochten, tentoonstellingen en andere tips. De website krijgt regelmatig een update, kom dus zeker regelmatig het aanbod verkennen.

Siniscoop opent opnieuw de deuren op woensdag 1 juli.

Een daguitstap kan weer in eigen land. Ook meerdaagse tripjes zijn weer toegestaan.

Cafés & restaurants

Cafés en restaurants gaan weer open vanaf 8 juni. Maximaal 10 mensen mogen er samen aan één tafel zitten. Veel zaken werken met een systeem om vooraf te reserveren. Cafés en restaurants moeten zich aan bepaalde veiligheidsmaatregelen houden. Ze  moeten sluiten om 1 uur. Nachtwinkels mogen vanaf 8 juni ook tot 1 uur 's nachts openblijven.

Ben je als verantwoordelijke voor een horecazaak op zoek naar meer informatie over de heropstart van je zaak? Die vind je op onze ondernemerswebsite.

Een aantal Sint-Niklase horeca-zaken blijft ook aan huis leveren en/of werken met afhalen. Op www.ikkoopinsintniklaas.be vind je een overzicht.

Discotheken blijven nog gesloten.

Hotels, B&B, campings

Je mag binnen België een andere stad of dorp bezoeken voor één of meerdere dagen. Dagtrips of meerdaagse reisjes zijn dus toegestaan.

Vanaf 8 juni mogen logies zoals hotels, B&B’s, vakantiewoningen, hostels en campings terug open. Uitbaters moeten zich aan bepaalde veiligheidsmaatregelen houden.

Je mag vanaf 15 juni op vakantie gaan naar het buitenland. Je mag alleen naar een land in de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen. Er gelden uiteraard per land regels, die je best heel goed doorleest.

Winkels

Alle winkels zijn open, maar er gelden een aantal maatregelen om het winkel veilig te laten verlopen.

 • Eén klant per 10 m² toegelaten.
 • Blijf maximaal 30 minuten in een winkel
 • Winkel alleen. Enkel kinderen jonger van 18 jaar mogen een begeleider meenemen.
 • Respecteer de veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen personen.
 • Bescherming voor neus en mond (mondmasker) is aangeraden.
 • Geef voorrang  aan ouderen en kwetsbaren, minder mobiele mensen en voor het zorgpersoneel.

Een aantal Sint-Niklase handelszaken levert ook nog aan huis of werkt met afhalen. Een overzicht vind je op www.ikkoopinsintniklaas.be.

Ook kappers en andere verzorgende beroepen (bv. schoonheidscentra) zijn open op afspraak. Zowel de kapper of verzorger als de klanten moeten een mondmasker dragen.

Donderdagse & zondagse markt

Vanaf donderdag 2 juli vindt de donderdagse marktdag opnieuw plaats met een quasi volledige bezetting. De tijdelijke marktdag op zondag gaat vanaf dan niet meer door.

Er gelden strikte richtlijnen om een bezoek aan de markt veilig te laten verlopen. Lees ze zeker door voor je naar de markt komt.

Scholen, crèches & opvang

De scholen zijn opnieuw gedeeltelijk open:

 • Kleuterscholen mogen opnieuw klassen openen voor alle kleuters. Leerkracht en kleuters moeten geen mondmasker dragen. Bij contact tussen leerkrachten wordt een mondmasker aanbevolen.
 • Ook in lagere scholen mogen leerkrachten opnieuw met alle leerjaren aan de slag. Leerlingen moeten geen mondmasker dragen, maar voor de leerkrachten wordt het wel aangeraden. De afstandsregel van 4 is weggevallen. Op de speelplaats moeten de leerlingen in hun klasbubbel blijven.
 • Voor middelbare scholen worden mondmaskers sterk aangeraden. De afstandsregels gelden voor deze scholen wel. Lessen worden gegeven in vaste lokalen met maximaal 14 leerlingen en een leerkracht zodat elke leerling 4 ruimte heeft. Enkel voor praktijkvakken mag er uitgeweken worden naar andere lokalen.
 • Enkel het tweede, vierde, zesde en zevende jaren zijn opnieuw aan de slag gegaan. Voor het eerste, derde en vijfde jaar is dat beperkt tot enkele dagen.

Informeer bij de school van je kinderen welke regeling voor hen geldt.

Er wordt opvang voorzien in de scholen. Ook de buitenschoolse kinderopvang is open.

De kinderdagverblijven (crèches) zijn open.

Zieke kinderen moeten uiteraard thuis blijven.

Erediensten, begrafenissen & huwelijken

 • Religieuze erediensten zijn weer mogelijk vanaf 8 juni. De afstand van 1,5 meter tussen personen moet gerespecteerd worden. Er mogen maximaal 100 aanwezigen zijn tijdens een dienst. Op 1 juli mag dit worden uitgebreid naar 200 personen. Er mag onder andere ook geen fysiek contact zijn tussen aanwezigen.
 • Begrafenisceremonies kunnen plaatsvinden, met steeds 1,5 meter afstand tussen personen en met maximaal 100 personen. Het is nog niet toegelaten om na de ceremonie een koffietafel te organiseren voor meer dan tien personen.
 • Voor religieuze huwelijken gelden dezelfde regels als voor een gewone eredienst.
 • Burgerlijke huwelijken zijn toegestaan, met maximum 40 aanwezigen (inclusief de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand). Voor huwelijken in de deelgemeenten is het maximum aantal aanwezigen kleiner. Neem contact op met de dienst burgerlijke stand voor het exacte aantal aanwezigen (burgerlijkestand@sint-niklaas.be of 03 778 33 20 - 03 778 33 21).

MIWA

Alle recyclageparken van afvalintercommunale MIWA zijn open.

Je kan er als particulier terecht van dinsdag tot vrijdag, telkens van 13 tot 18 uur, en op zaterdag van 9 tot 16.30 uur.

Hou bij je bezoek rekening met een aantal maatregelen en beperkingen.

 • Sorteer afval op voorhand thuis.
 • Betalen kan tijdelijk enkel met elektronische betaalmiddelen.
 • Er wordt maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten op het recyclagepark, waardoor lange wachttijden kunnen ontstaan.
 • Hou voldoende afstand tot andere personen en wacht geduldig je beurt af aan de containers.

Meer informatie vind je op de website van MIWA.

Woonzorgcentra

Sinds 18 mei mogen inwoners van woonzorgcentra opnieuw één bezoeker per week ontvangen. Dit is bij voorkeur steeds dezelfde persoon. Bezoekers moeten een mondmasker dragen en mogen de laatste 14 dagen geen verschijnselen die op een besmetting met het coronavirus wijzen, gehad hebben.

Informeer bij het woonzorgcentrum dat je wil bezoeken welke specifieke regels gelden.

Externe zorgverstrekkers, stagiair(e)s, geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers die instaan voor essentiële taken mogen de zorgcentra betreden.

Dienstencentra

De dienstencentra van Zorgpunt Waasland in Sint-Niklaas zijn weer open voor één op één dienstverlening in het lokaal dienstencentrum zelf. Je kan er weer terecht voor de pedicure, kapper, badkamer en wassalon. Je kan een afspraak maken via de balies van de dienstencentra.

Vanaf de week van 22 juni voorzien de dienstencentra een beperkt aanbod van zomeractiviteiten.

't Lammeken

Vanaf maandag 8 juni kan je weer terecht in sociaal restaurant De Variant in dienstencentrum ’t Lammeken (Lamstraat 23, Sint-Niklaas). Reserveer je plaats op voorhand op het nummer 03 778 62 60. Eten kan in twee shiften, om 10.45 uur en o 12.15 uur. Als je samen wil zitten met andere mensen, dan moet je dat bij reservering doorgeven. Let op: de bistro in ’t Lammeken opent pas vanaf 15 juni, op weekdagen van 14 tot 17.30 uur.

Den Aftrap

In Den Aftrap (Gerdapark 14, Sint-Niklaas) kan je vanaf maandag 15 juni terecht voor een warme maaltijd, telkens op maandag en op woensdag. De maaltijd wordt geserveerd om 11.45 uur. Inschrijven doe je telefonisch bij de balie van het dienstencentrum op het nummer 03 778 58 00. De cafetaria van Den Aftrap blijft gesloten.

De Schutterij

In De Schutterij (Vleeshouwersstraat 8B, Sinaai) kan je vanaf dinsdag 16 juni terecht voor een warme maaltijd, telkens op dinsdag en rijdag. De maaltijd wordt geserveerd om 11.45 uur. Inschrijven doe je telefonisch bij de balie van het dienstencentrum op het nummer 03 778 59 60. De cafetaria van De Schutterij blijft gesloten.

 • Je kan een warme middagmaaltijd aan huis laten leveren via Zorgpunt Waasland. De warme maaltijd-service is voor inwoners met een beperking van minstens 66 procent, 65-plussers en voor wie door omstandigheden of ziekte niet kan koken. 
 • Een alternatief is ook maaltijden die je kan bestellen en dan afhalen om thuis op te warmen in de dienstencentra van Zorgpunt Waasland:
  • Dienstencentrum De Schutterij (Vleeschouwerstraat 8B, Sinaai): bestellen op 03 778 59 60 - afhalen op dinsdag en vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur
  • Dienstencentrum Den Aftrap (Abingdonstraat, Gerdapark 14): bestellen op 03 778 58 40 of receptie.degerda@zpw.be - afhalen op maandag en woensdag van 10.30 tot 11.30 uur
  • Centrale keuken (aan serviceflats De Priesteragie, Azalealaan 6): bestellen op 03 778 57 75 of keuken.priesteragie@zpw.be en afhalen op maandag, dinsdag donderdag en vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur

Hoe bescherm ik mezelf en anderen?

Een goede hygiëne is de belangrijkste manier om de verspreiding van virussen te stoppen. Zo bescherm je jezelf en anderen:

 • Was regelmatig je handen  met water èn zeep  (40 tot 60 seconden) en volg de algemene preventietips.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen weg na gebruik.
 • Geef geen handen, kus elkaar niet en houdt altijd voldoende afstand (1,5 m).
 • Ventileer je werk, woon- en slaapruimtes dagelijks.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Probeer zo veel mogelijk contactloos te betalen.
 • Een mondmasker dragen is verplicht vanaf 4 mei op het openbaar vervoer (bv. bus, tram, trein),  zodra je het station binnenkomt of aan de halte gaat staan.  Het is ook aanbevolen om een mondmasker dragen op plaatsen waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen verschillende personen niet gegarandeerd is.

Hoe kan je een besmetting voorkomen?

DOEN: handen regelmatig wassen, niezen en hoesten in je elleboog, gebruik papieren zakdoeken en gooi ze weg, blijf thuis als je ziek bent. VERMIJD: Je gezicht aanraken, handen geven, veel contact met zieken

Meertalige informatie

Het Agentschap Integratie en Inburgering maakte flyers en audio over de preventie tegen corona en de maatregelen van de overheid. Op elke flyer staat de informatie ook in het Nederlands. De flyers zijn voorzien van pictogrammen, dat maakt de informatie extra toegankelijk. De lijst is alfabetisch gerangschikt op de Nederlandstalige naam van de taal.

 

Eenvoudige Nederlandstalige informatie

De VRT maakte een filmpje met een eenvoudige samenvatting van de belangrijkste regels.

Hoe krijg je corona of Covid-19? Hoe blijf je veilig? Welke winkels blijven open? Wat mag je nu wel en niet doen? Je hoort het allemaal in het filmpje van Wablieft.

VRT en Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, geven ook jou goede informatie over corona. Je kan de tekst lezen of beluisteren.

Wil je meer nieuws lezen in duidelijke taal? Corona in België van dag tot dag? Ga dan naar de nieuwssectie van Wablieft.

Informatie in Vlaamse Gebarentaal

Informatie in Vlaamse Gebarentaal (VGT) is ook beschikbaar op de website van van de FOD Volksgezondheid, Doof Vlaanderen en via Corona in VGT. 

Blinden en slechtzienden

Help blinde en slechtziende personen met een blindengeleidehond door zelf een veilige afstand te bewaren. Geleidehonden begrijpen immers niet wat 'social distancing' is.

Omgevingsvergunningen - overzicht intentie tot afwijking vergunningsplicht

Door de coronacrisis keurde het Vlaams parlement een nooddecreet (20 maart 2020) en een noodbesluit tot uitvoering van dit decreet (24 maart 2020) goed. Dit noodbesluit bepaalt noodmaatregelen over de omgevingsvergunningsprocedures. 

Bepaalde instanties (zoals ziekenhuizen, psychiatrische instellingen ...) kunnen door het nooddecreet tijdelijke constructies opzetten zonder hiervoor een vergunning te moeten aanvragen. Zij melden dit aan de stad en wij publiceren hun naam op deze pagina, zoals verplicht in het nooddecreet.

Voor meer info over het nooddecreet:

Sint-Niklaas helpt

Het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken hebben een grote impact op het dagelijks leven. Iedereen moet zich aanpassen en reorganiseren. Een moeilijke tijd, maar ook een periode van hoop en solidariteit. Overal spruiten er burgerinitiatieven op, om buren te helpen, eenzaamheid te verlichten of zorgverleners te ondersteunen.
 
Hier bundelen we een aantal van deze initiatieven in onze stad:
 
 
Heb je nog een ander hulpinitiatief?
 

Registreren als vrijwilliger

Wil je aan de slag als vrijwilliger? Dan moet je je verzekering in orde brengen en zorgen dat je acties veilig verlopen. De Vlaamse regering lanceerde daarom #Vlaanderenhelpt, een platform om je als vrijwilliger te beschermen, te helpen en te informeren.

Communicatie van de federale overheid

Op deze website van de FOD Volksgezondheid is alle informatie makkelijk te vinden en worden de veelgestelde vragen doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie in ons land vind je hier.

Je kan de FOD Volksgezondheid ook per mail een vraag stellen of bellen op het gratis infonummer 0800 14 689.

Op de Twitter-account en de facebookpagina van de FOD Volksgezondheid staat doorlopend informatie over alle nieuwe ontwikkelingen en het hygiëne-advies waarmee burgers zichzelf kunnen beschermen tegen dit virus, en dus ook tegen de wintergriep.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen