Coronavirus

Het coronavirus beheerst al enkele weken het nieuws. Op deze pagina bundelen wij dag na dag nieuwe informatie over de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken, in het bijzonder voor onze stad. De algemene richtlijn is: blijf zoveel mogelijk thuis. Verlaat je woning enkel wanneer het dringend noodzakelijk is. Alleen op die manier kunnen wij verdere verspreiding van het virus echt bestrijden. Voor vragen zijn er federale communicatiekanalen, maar ook een lokale infolijn: tel. 03 760 92 71 (elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur) en een e-mailadres: coronavirus@sint-niklaas.be

Blijf thuis

 • Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken.
 • Je kan je huis verlaten voor volgende zaken:
  • Voedingswinkel
  • Dokter
  • Apotheek
  • Postkantoor
  • Bankautomaat
  • Benzinestation
  • Hulp bieden aan kwetsbare personen
 • Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, …) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand). Openbare sport-, en speelpleinen zijn gesloten en zijn hiervoor dus niet beschikbaar.
 • Telewerk is verplicht bij alle niet-essentiële bedrijven. Voor de functies waar telewerk niet kan toegepast worden, moeten de bedrijven de nodige maatregelen nemen om de sociale afstand van 1,50 meter tussen elke persoon te garanderen. Verder werd er door de ministerraad een lijst samengesteld van cruciale sectoren en essentiële diensten. Maar ook deze bedrijven moeten indien mogelijk een telewerksysteem instellen en de sociale afstand respecteren.

Stadsgebouwen open

Het stadhuis, welzijnshuis en techniekhuis zijn vanaf dinsdag 17 maart enkel in de voormiddag toegankelijk op afspraak, en enkel voor dringende dienstverlening. We willen hiermee de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan, alsook onze eigen personeelsleden beschermen. De nieuwe openingsuren gelden voorlopig al tot 5 april.

Neem zoveel mogelijk contact op via telefoon of mail. Indien je niet in het stadhuis, welzijnshuis of techniekhuis moet zijn, stel je je bezoek beter wat uit. 

Opgelet! Ook de verkoop van vuilniszakken en GFT stickers is niet dringend. Deze producten kan je tegen dezelfde prijs aankopen in de lokale supermarkt.

Opgelet! Online afspraken maken is momenteel niet mogelijk.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Contacteer dan de betreffende dienst.

Stadhuis

Welzijnshuis

Het is momenteel niet mogelijk om nog pakjes af te halen aan het postpunt in het Welzijnshuis.

Techniekhuis

Kom niet naar je afspraak indien je een aandoening aan de luchtwegen hebt. Denk aan jouw gezondheid, die van andere burgers en onze medewerkers.

Weet je niet bij welke dienst je terecht moet? Contacteer ons dan op het algemeen nummer: 03 778 30 00.

Politiehuis

Maak voor niet-dringende aangiften een afspraak voor je naar het Politiehuis komt.

Dit kan telefonisch op het nummer 03 760 65 00 (24 uur op 24, 7 dagen op 7). Onze onthaalmedewerkers helpen je telefonisch verder. De afspraken vinden plaats tussen 7 en 21 uur. Voor dringende aangiften en tussenkomsten bel je nog steeds naar het nummer 101.

Kinderdagverblijven & buitenschoolse opvang

De kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang blijven open. 

Postpunten in stadsgebouwen

De postpunten in thuiszorgcentrum 't Punt (Lamstraat) en welzijnshuis (Abingdonstraat) zijn geen afhaalpunten meer voor pakjes. Andere postdiensten gaan wel nog door. De pakjesautomaat in het faciliteitenpand in de Stationsstraat is gesloten.

Stadsgebouwen gesloten

De deelgemeentehuizen zijn dus gesloten. Inwoners van de deelgemeenten die minder mobiel zijn of zich moeilijk kunnen verplaatsen, kunnen wel nog een afspraak maken voor een dienstverlening in een deelgemeentehuis.

Het cultuurcentrum, stadsschouwburg, d'Academie beeld, d'Academie podium, bibliotheek en alle filialen, Sinbad, Cipierage, sporthallen, musea, buurthuizen, dienstencentra, Huis van het Kind, het kantoor van Rap-op-stap in het welzijnshuis, de vrije ateliers en sociaal restaurant De Variant blijven gesloten tot en met 19 april. 

Ook andere culturele infrastructuur, jongerenontmoetingscentra, AGB 't Bau-huis blijven dicht.

Het faciliteitenpand (Stationsstraat 11A) is gesloten.

Ook kringwinkel Den Azalee en 't Strijkateljee naast kringwinkel Den Azalee zijn gesloten. Fietspunt De Versnelling is gesloten.

Huisartsen & AZ Nikolaas

 Om een goede basiszorg te garanderen in deze uitzonderlijke omstandigheden gaan huisartsen en ziekenhuizen vanaf maandag 16 maart op een andere manier te werk:

 • Je kan het ziekenhuis enkel in na doorverwijzing van de huisarts voor ernstige acute aandoeningen.
 • De spoedafdeling is niet langer vrij te betreden voor mensen met een luchtweginfectie. Neem hiervoor altijd contact met je huisarts of in acute situaties met het noodnummer 112. De routinebehandelingen worden uitgesteld.
 • Bezoek is niet langer toegestaan in het ziekenhuis. Enkel kinderen, vrouwen die moeten bevallen en minder mobiele patiënten mogen begeleid worden door 1 persoon. Wie persoonlijke spullen van een familielid in het ziekenhuis wil afzetten of ophalen, dient zich te melden aan het onthaal.
 • De huisartsen houden geen vrije consultaties meer.
 • Afspraken kunnen niet langer online worden ingeboekt maar dienen telefonisch gemaakt te worden: zo  kunnen patiënten met een luchtweginfectie gescheiden worden van patiënten met andere medische problemen
 • De huisbezoeken worden tot een minimum beperkt om tijd vrij te maken zoveel mogelijk patiënten te helpen.
 • Kijk zeker ook op de website van AZ Nikolaas: www.aznikolaas.be
  Infonummer AZ Nikolaas: 03 760 60 60

COVID-19 Huisartsenwachtpost

Patiënten met symptomen die op een mogelijke besmetting COVID-19 kunnen wijzen, dienen zich eerst telefonisch te melden:

 • op weekdagen bij de eigen huisarts.
 • in het weekend bij de huisartsenwachtpost 03 361 03 61.
 • het is niet de bedoeling dat er rechtstreeks naar de spoedgevallendienst wordt gegaan.

De huisarts zal deze patiënten, indien nodig, doorverwijzen naar een collega-huisarts in de tijdelijke COVID-19 huisartsenwachtpost bereikbaar via de Moerlandstraat (ingang naast muur stadspark). Parkeer je wagen in de parking aangeduid als 'Parking huisartsenwachtpost'. Opgelet! Spontaan aanmelden is niet mogelijk.

De huisartsenwachtpost in Sint-Niklaas (Prinses Josephine Charlottelaan) blijft gewoon bereikbaar voor alle andere niet-coronagerelateerde klachten. De wachtposten in Beveren en Sint-Gillis-Waas zullen tijdelijk gesloten zijn.

Evenementen en activiteiten

Alle activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun grootte, publiek of privaat karakter, en of ze dan wel van culturele, sociale, feestelijke, folkloristische, sportieve of recreatieve aard zijn.

Alle activiteiten die het stadsbestuur zelf organiseert en alle activiteiten van derden in stadsgebouwen, worden geannuleerd tot en met donderdag 30 april. Het gaat onder meer om de paaskermis en jaarmarkt in Nieuwkerken (11-12 april) en de Buitenspeeldag (22 april). Ook ‘Paint the city green’ in de Salons (23-27 april) wordt afgelast, evenals MOOOV-filmfestival (vanaf 22 april) en Erfgoeddag (25 april). 

Ook de sportkampen en de activiteiten van de vrije ateliers in de paasvakantie gaan niet door. Het inschrijvingsgeld wordt terugbetaald.

Alle binnen- als buitenspeeltuinen zijn gesloten. Let op: dit zijn ook alle openbare speelpleintjes en speelplekken in de stad en de deelgemeenten. Ook het skatepark De Witte Molen is gesloten.

Alle jeugdbewegingsactiviteiten en activiteiten voor sportclubs zijn verboden tot en met 19 april 2020, op en vanaf ons nationaal grondgebied.

Provinciaal domein De Ster is gesloten voor alle publiek tot en met 19 april, elke activiteit tot 1 mei werd al afgelast. 

Ook Siniscoop is gesloten.

Familiefeesten zijn niet toegelaten. Burgers moeten thuisblijven om contact met andere personen dan hun naaste familie maximaal te vermijden. Bezoek aan familie die niet onder hetzelfde dak woont, wordt afgeraden, behalve om hulp te bieden aan kwetsbare personen (om bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen).

Cafés, restaurants en discotheken

Cafés, restaurants en discotheken blijven gesloten tot en met 19 april.

Restaurantkeukens, snackbars, frituren, … kunnen openblijven tot 22 uur voor de levering aan huis, afhaaldiensten en drive-in. Deze etablissementen dienen de hygiënische maatregelen te respecteren en ervoor te zorgen dat klanten voldoende afstand houden tegenover elkaar. Daarbij kunnen ze ook eventueel buiten wachtrijen organiseren. Er mag absoluut niemand ter plaatse eten.

Foodtrucks zijn verboden, behalve foodtrucks die meeneemmaaltijden aanbieden die als een complete maaltijd beschouwd kunnen worden.

Ijskarren zijn voortaan verboden.

Zie ook: www.steundehoreca.be en Facebook-groep 'Take-Away Waasland'.

Warme maaltijd aan huis laten leveren of afhalen?

 • Je kan een warme middagmaaltijd aan huis laten leveren via thuiszorgcentrum 't Punt (Lamstraat 23).
  Reserveren kan via mail naar: west@zpw.be of via 03 778 55 55, of ter plaatse enkel in de voormiddag: dagelijks tussen 9 en 12 uur.
 • Een alternatief is ook maaltijden die men kan afhalen om thuis op te warmen in de dienstencentra van het zorgpunt:
  • In ’t Lammeken/catering De Variant (Lamstraat 23): maandag tot vrijdag van 10 tot 15 uur (belegde broodjes, soep & warme maaltijden)
  • In De Schutterij (Vleeschouwerstraat Sinaai): maandag en woensdag van 10 tot 11 uur
  • In Den Aftrap (Abingdonstraat, Gerdapark) maandag en woensdag van 10 tot 11 uur
  • Tevens kunnen in de centrale keuken van het zorgpunt (Azalealaan) ook maaltijden afgehaald worden op maandag, dinsdag donderdag en vrijdag van 10 tot 11 uur

      Kostprijs is 5,69 EUR.

Hotels, B&B, campings

Alleen hotels mogen nog openblijven om te beantwoorden aan de vraag voor overnachtingsmogelijkheden voor essentiële reizen. Andere recreatieve en toeristische logies (vakantiewoningen, vakantiehuisjes, campings, B&B’s, vakantieparken, AirBnB's, hostels, jeugdverblijfcentra, ...) moeten verplicht sluiten.

Ontbijten in publieke ruimte kan niet, op de kamer wel. Veel logies sloten op eigen initiatief. Informeer op voorhand bij het hotel waar jij wou verblijven.

Winkels

Enkel deze winkels blijven open:

 • de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels (open tot 22 uur);
 • de dierenvoedingswinkels;
 • de apotheken;
 • de krantenwinkels;
 • de tankstations en de leveranciers van brandstoffen

Zij moeten uiteraard de sociale afstand (1,5 meter) respecteren. Alle andere winkels - kledingwinkels, elektrowinkels, doe-het-zelfzaken, ... - zijn gesloten.

Ook kapperszaken zijn vanaf 25 maart gesloten.

 

Markten

De wekelijkse donderdagse markt gaat niet door.

 

Ook de zondagse markt op het Hendrik Heymanplein gaat niet door.

Scholen, crèches en opvang

De lessen worden opgeschort tot vrijdag 3 april. Daarna begint de paasvakantie. Tot 3 april is er wel opvang voorzien in de scholen, in het bijzonder voor de kinderen van mensen die werken in de zorgsector en voor kinderen die enkel bij grootouders terecht kunnen. De kinderdagverblijven (crèches) blijven open, evenals de buitenschoolse kinderopvang.

Zieke kinderen moeten uiteraard thuis blijven. Gezonde kinderen waarvoor de ouders een andere opvangmogelijkheid hebben, worden met aandrang verzocht daarvan gebruik te maken, zodat de beschikbare capaciteit van de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang optimaal kan worden benut door wie geen andere oplossing vindt.

De stedelijke academies zijn dicht tot het einde van de paasvakantie.

Kinderopvang Paasvakantie

Alle voorgaande inschrijvingen voor de buitenschoolse opvang tijdens de paasvakantie 2020 werden kosteloos geannuleerd.

Er start een nieuwe inschrijving voor kinderen van ouders uit specifieke doelgroepen. Ouders die een account hebben op Vakantie Op Maat krijgen ten laatste op woensdag 25 maart 2020 een mail met de juiste info, met een inschrijvingsformulier en verplicht te beantwoorden vragen. Ouders die nog geen account hebben dienen dit eerst aan te maken via Vakantie Op Maat en het inschrijvingsformulier op te vragen bij de stedelijke buitenschoolse groepsopvang. Wie vragen heeft, kan van maandag tot vrijdag van 8u30-12u telefonisch contact opnemen op het nummer 03 778 36 49 of mailen naar de buitenschoolse opvang.

Erediensten

Een huwelijksakte mag voltrokken worden (in intieme kring) in het stadhuis, maar de eredienst en de festiviteiten rondom deze gelegenheid zijn verboden.

Religieuze diensten (eucharistievieringen, gebedsdiensten in moskeeën...) worden opgeschort tot 19 april.

Begrafenisceremonies zijn toegestaan, maar enkel in beperkte kring. Ook het burgerlijk huwelijk in het stadhuis blijft mogelijk, maar eveneens in beperkte kring.

Het is nog niet bekend of communies kunnen doorgaan. 

MIWA

De containerparken (Vlyminckshoek en Anthonis De Jonghestraat) zijn gesloten vanaf 12 uur, dinsdag 17 maart.

Luierzakken

Miwa gaat tijdelijk luierzakken mee ophalen met het restafval. Deze zakken worden niet gewogen en dus ook niet aangerekend.
Let op: Miwa vraagt om 3 werkdagen op voorhand te laten weten dat je luierzakken buiten plaatst. Je kan hen bereiken op 0800 98 003 of op info@miwa.be

Autokeuring

De autokeuring is vanaf 17 maart, 12 uur, gesloten.

Woonzorgcentra en dienstencentra

Woonzorgcentra en dienstencentra sluiten de deuren voor externe bezoekers tot zondag 19 april. Om de werking van de woonzorgcentra niet te ontwrichten, zijn er een aantal uitzonderingen. Externe zorgverstrekkers, stagiair(e)s, geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers die instaan voor essentiële taken mogen wel nog binnen.

Hoe bescherm ik mezelf en anderen?

Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken. Ga niet bij elkaar op bezoek, en al zeker niet bij grootouders.

Een goede hygiëne is de belangrijkste manier om de verspreiding van virussen te stoppen. Zo bescherm je jezelf en anderen:

 • Was regelmatig je handen  met water èn zeep  (40 tot 60 seconden) en volg de algemene preventietips.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen weg na gebruik.
 • Geef geen handen, kus elkaar niet en houdt altijd voldoende afstand (1,5 m).
 • Ventileer je werk, woon- en slaapruimtes dagelijks.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Probeer zo veel mogelijk contactloos te betalen.
 • Mondmaskers hebben enkel zin voor wie besmet is, om te voorkomen dat die persoon anderen besmet. Wie niet besmet is, wordt niet beschermd door het dragen van een mondmasker, omdat besmetting ook op veel andere manieren tot stand komt (bv. door contact met ogen …). 
 • Grote familiefeesten mogen niet doorgaan. In intieme kring mogen familiefeesten in principe wel doorgaan, mits in acht name van alle hierboven vermelde maatregelen!

 

Hoe kan je een besmetting voorkomen?

DOEN: handen regelmatig wassen, niezen en hoesten in je elleboog, gebruik papieren zakdoeken en gooi ze weg, blijf thuis als je ziek bent. VERMIJD: Je gezicht aanraken, handen geven, veel contact met zieken

Psychosociale hulp

Door het coronavirus en de geldende maatregelen om het virus in te dijken, kunnen sommige mensen angstig of achterdochtig worden. Andere mensen voelen zich dan weer bijzonder eenzaam in tijden van 'isolatie'. Wat kan je doen? Waar kan je terecht met je bezorgdheden?

 • Probeer te bewegen. Lichaamsbeweging in de buitenlucht en buiten je tuin is toegestaan. De regering raadt het zelfs aan. Je mag dit doen met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of met één vriend. Het is wel belangrijk om een redelijke afstand te behouden (min. 1,5 m)
 • Probeer kleine dingen te doen die jou gelukkig maken: een boek lezen, een tekening maken, een tas koffie drinken, een kaartspel spelen, de planten in de tuin verzorgen ...
 • Bel je familie of vrienden op of een stuur een bericht. Maak van de gelegenheid gebruik om een klassieke brief te schrijven en te sturen. Op verschillende nieuwswebsites vind je pagina's met tips voor dingen die je kan doen.
 • Praat erover. Praten met mensen die je vertrouwt helpt. Contacteer vrienden of familie via telefoon of videobellen (bv. via Whatsapp, Messenger of Skype).

Heb je nood aan professionele hulp? Je kan terecht bij verschillende gratis hulplijnen.

 • Tele-Onthaal: bel 106 (24 uur op 24, 7 dagen op 7) of chat via www.tele-onthaal.be
 • CAW: bel 0800 13 500 of chat via www.caw.be
 • Awel (voor kinderen en jongeren): bel 102 of surf naar www.awel.be
 • JAC (voor kinderen en jongeren): chat via www.caw.be/jac
 • CLBch@t (voor scholieren en studenten): chat via www.clbchat.be
 • Teleblok (voor scholieren en studenten): chat via www.teleblok.be
 • 'Nu praat ik erover' (voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld of misbruik): chat via www.nupraatikerover.be 
 • 1712 (familiaal en ander geweld): bel 1712 of surf naar 1712.be
 • 1813 (zelfmoordlijn): bel 1813 (24 uur op 24, 7 dagen op 7) of chat en mail via www.zelfmoord1813.be

Meertalige informatie

Het Agentschap Integratie en Inburgering maakte flyers en audio over de preventie tegen corona en de maatregelen van de overheid. Op elke flyer staat de informatie ook in het Nederlands. De flyers zijn voorzien van pictogrammen, dat maakt de informatie extra toegankelijk. De lijst is alfabetisch gerangschikt op de Nederlandstalige naam van de taal.

Eenvoudige Nederlandstalige informatie

De VRT maakte een filmpje met een eenvoudige samenvatting van de belangrijkste regels.

Burgerinitiatieven

We bundelden alle projecten op een aparte pagina: www.sintniklaashelpt.be.

 
Heb je nog een ander hulpinitiatief?
 

Coronavrijwilliger worden

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, lokken een nooit geziene golf van solidariteit uit. Sint-Niklazenaars willen zich inzetten om mensen die het extra moeilijk hebben deze dagen te helpen: door boodschappen te doen, de hond uit te laten, of simpelweg contact te houden. Toch dienen ook deze acties veilig te verlopen, zowel voor de vrijwilligers als voor de hulpbehoevenden. De Vlaamse regering lanceerde daarom #Vlaanderenhelpt, een platform om je als vrijwilliger te beschermen, te helpen en te informeren.

Communicatie van de federale overheid

Op deze website van de FOD Volksgezondheid is alle informatie makkelijk te vinden en worden de veelgestelde vragen doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen. Ook het laatste nieuws over de evolutie in ons land vind je hier.

Je kan de FOD Volksgezondheid ook per mail een vraag stellen of bellen op het gratis infonummer 0800 14 689.

Op de Twitter-account en de facebookpagina van de FOD Volksgezondheid staat doorlopend informatie over alle nieuwe ontwikkelingen en het hygiëne-advies waarmee burgers zichzelf kunnen beschermen tegen dit virus, en dus ook tegen de wintergriep.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen