De nieuwe Grote Markt: feedback & veelgestelde vragen

Social media sharing
Grote Markt met opgestelde marktkramen

Feedback door inwoners

Van 29 juni tot 31 augustus 2021 kon de bevolking van Sint-Niklaas feedback geven op de plannen van de Grote Markt. We kregen zo’n 40 vragen binnen rond de inrichting van het plein, het groen en onderhoud, het gebruik van het plein, een heel aantal mobiliteitsvragen, de impact op de middenstand en nog enkele andere bezorgdheden. We hebben alle vragen individueel beantwoord, maar we hebben ze ook gebundeld in een brochure. Die vind je hier & in de bijlage op deze pagina. 

Heb je liever een exemplaar op papier? Dat kan ook: aan de infobalie van het stadhuis kan je een exemplaar ophalen. Via de klantendienst (tel. 03 778 30 00) kan je eventueel ook vragen om een brochure naar je thuis op te sturen.

Veelgestelde vragen

Eind juni lanceerden we vijf ontwerptekeningen voor onze nieuwe Grote Markt, samen met de principes waarop dit ontwerp gebaseerd is. De Sint-Niklazenaar heeft duidelijk een hart voor de Grote Markt, want we kregen heel wat reacties. We merkten ook dat er nog heel wat vragen leven. We geven graag een antwoord op de 10 meest gestelde vragen.

  1. Zijn er parkeerplaatsen voorzien aan de nieuwe Grote Markt?

De ondergrondse parking onder de Grote Markt blijft. Er komen 269 autoparkeerplaatsen (tegenover 357 nu) en een grote, bewaakte fietsenparking met lockers en toiletten. De ondergrondse parking is permanent en vlotter bereikbaar langs de Parklaan. Ook langs de noordzijde van de binnenstad  In de Hofstraat komen er 53 extra parkeerplaatsen bij.

  1. Is de Grote Markt nog bereikbaar met de auto?

De Grote Markt blijft bereikbaar voor bestemmingsverkeer. Dat wil zeggen: verkeer dat daar werkelijk moet zijn, zoals bewoners en gebruikers van de parking. Omdat het doorgaand verkeer geweerd wordt, zal het bestemmingsverkeer ook vlotter verlopen. Ook de ondergrondse parkings en de andere centrumparkings blijven bereikbaar. Er worden twee autoluwe zones ingericht: vanaf het kruispunt met de Sint-Jozefstraat en vanaf het kruispunt met de Stationsstraat. Niet alleen bewoners, maar ook dokters, thuiszorgdiensten, veiligheidsdiensten, taxi’s, leveranciers … krijgen toegang tot de autoluwe zones.

  1. Kan ik de bus nog nemen op de Grote Markt?

Het stadshart blijft optimaal bereikbaar voor wie met de bus komt. De bushaltes leggen we aan net buiten het marktplein, zodat ze niet meer als een barrière werken. De bussen zullen een halte krijgen aan nieuwe bushaltes in de Parklaan (vlakbij het standbeeld Het Woord). Er komt een extra bushalte in de Plezantstraat, dicht bij het Onze-Lieve-Vrouwplein.

  1. Kan de donderdagse markt nog plaats vinden op de Grote Markt? En wat met andere evenementen, zoals de Vredefeesten?

Ja, de donderdagse markt blijft op de Grote Markt. De kramen staan zo opgesteld op de verharde ondergrond dat er een logisch parcours in zit, zonder lege ruimtes. Te midden komt een veilige groene ruimte. Gezelligheid ten top op de markt! Uiteraard blijft de Grote Markt het decor van de ballonopstijgingen tijdens de Vredefeesten. Ook voor andere evenementen blijft er voldoende plaats. Het podium wordt opgesteld voor het stadhuis, op de verharding. De spiegelvijver voor het stadhuis kan daarvoor droog gemaakt worden. Errond krijg je een groene rand met waterpartijen en een mals grasveldje: daar kan de wei van Werchter niet tegenop!                                                                      

  1. Bomen op de Grote Markt: hoe zit dat dan precies?

Er komen meer dan 130 bomen op de nieuwe Grote Markt, vooral langs de rand. Dit wordt een gezellig gebied om te flaneren, en verkeersvrij (met uitzondering van de rijloper voor bussen en bestemmingsverkeer). De bomen groeien dus niet bovenop de ondergrondse parkeergarage. Ter hoogte van de mooiste gevels rondom de Grote Markt wordt de bomenrand onderbroken, zodat ze van overal goed zichtbaar zijn. We vangen het hemelwater op en gebruiken dat, via een immense ondergrondse opslagcontainer, om de bomen van water te voorzien.

  1. Ik ben mantelzorger / thuishulpverlener. Kan ik nog gemakkelijk naar mijn hulpbehoevenden?

De controle van de autoluwe zones zal gebeuren via ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning. Nummerplaten van artsen, thuiszorgdiensten, taxibedrijven, bewoners, veiligheidsdiensten en allerlei anderen worden opgevraagd en in de database gestoken zodat ze bij het binnenrijden van de autoluwe zone geen boete krijgen.

  1.  Wordt er iets voorzien voor kinderen?

Er komt geen speeltuin op de Grote Markt, maar met de fonteinen en de waterpartijen zijn er wel enkele leuke speelelementen die vast in de smaak zullen vallen bij kinderen. Verder laat de aanleg toe om tijdelijke opstellingen te plaatsen.

  1. Komt de kiosk dan niet terug naar de markt?

Nee, er is uiteindelijk gekozen om de kiosk niet opnieuw te verplaatsen naar de Grote Markt. Dit was op diverse vlakken geen haalbare kaart. In plaats daarvan komt een er een originele groene luifel, naar een ontwerp van ereburger Daniël Ost.

  1. Wie zal het onderhoud van de nieuwe Grote Markt doen?

Het onderhoud van de Grote Markt wordt uiteraard een belangrijke taak voor de stadsdiensten, maar zal niet ten koste gaan van het onderhoud op andere plaatsen. Wil je iets melden over een ander plein? Neem dan gerust contact op met onze klantendienst!

  1. Wanneer beginnen de werken en wanneer zijn ze gedaan?

Er zijn nog geen concrete data, maar de start van de werkzaamheden staan gepland voor midden 2023. Eind 2024 zou de nieuwe Grote Markt klaar zijn!

Alle informatie over de nieuwe Grote Markt vind je op www.sint-niklaas.be/grotemarkt. Neem ook eens een kijkje aan de infocontainer voor het stadhuis en proef alvast van de nieuwe marktsfeer.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen