De Paterskerk

Op 25 maart 2019 startte de omvorming van de Paterskerk tot gemeenschapsvoorziening. Hiermee werd het startsein gegeven voor de herontwikkeling van de Paterssite. In de eerste fase worden het klooster en de sacristie naast de kerk afgebroken. Nadien wordt de kerk gerenoveerd en heringericht in functie van buurt- en verenigingsactiviteiten.

De Paterskerk neemt na de renovatie de functie van zaal Familia over. In de kerk worden drie zalen met verschillende omvang gecreëerd, waardoor er zeer diverse activiteiten georganiseerd kunnen worden: vergaderingen, lezingen, kaartnamiddagen, dansinitiaties, eetfestijnen, tentoonstellingen… Akoestische ingrepen zorgen voor het nodige comfort, zowel voor de gebruikers als voor de buurt. Nieuwe raam- en deuropeningen in de gevels zorgen ervoor dat er een nauw contact ontstaat tussen de kerk, de straat en de toekomstige publieke kloostertuin. Na de ingebruikname van de kerk zal de huidige zaal Familia gesloopt worden en komt er ruimte voor de realisatie van de tuin en twee nieuwe woonvleugels.

Bij de herbestemmnig van de kerk werd resoluut gekozen voor een duurzame en energie-efficiënte aanpak. De monumentaliteit van de kerk en het sterk wisselende gebruik zorgden ervoor dat dit geen evidente uitdaging was.

Eerst en vooral wordt geïnvesteerd in een vermindering van de warmtevraag door maximale isolatie (dak- en vloerisolatie en voorzetbeglazing voor de glas-in-loodramen) en een verbetering van de luchtdichtheid. Vloerverwarming zorgt ervoor dat er een aangename constante temperatuur heerst in het gebouw. Wanneer een zaal in gebruik is, wordt via luchtverwarming in combinatie met ventilatie de zeel snel opgewarmd tot de gewenste comforttemperatuur. De verwarming wordt voorzien door een geothermische warmtepomp. Zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat het grootste deel aan energie die nodig is voor de verwarming, zelf wordt opgewekt. Het regenwater wordt volledig opgevangen en voor een groot deel ingezet voor de toekomstige woningen.

Verbouwingen gaan steevast gepaard met verrassingen, soms ook zeer aangename. Tijdens de ontmantelingswerken werd achter een herdenkingssteen uit 1926 in de gevel van het klooster een fles met een brief gevonden. De brief in de fles sprak tot ieders verbeelding, maar een passage in de dagboeken van het klooster bracht duidelijkheid. De brief verwijst naar de eerstesteenlegging in 1926 en vermeldt alle betrokkenen bij het project.

Bouwheer: stadsbestuur Sint-Niklaas i.s.m. Interwaas (coördinatie)

Ontwerper: TV Paterssite met Stéphane Beel Architecten, Landschaap (studiebureau voor landschapsarchitectuur), Mouton (studiebureau stabiliteit) en IRS (studiebureau technieken)

Aannemer: bouwbedrijf Floré nv, Beveren

Budget: 3,5 miljoen euro

Uitvoeringstermijn: 15 maanden

Geplande heropening: februari 2021

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen