Social media sharing
Affichehoofd van het Stadsgesprek over de Puyenbekesite

Samen met de buurt en toekomstige gebruikers wil de stad het sport- en recreatiepark Puyenbeke vormgeven.

Het stedelijk zwembad SINBAD in Sint-Niklaas zit aan zijn limiet. Het zwembad wordt gebruikt door scholen, verschillende (zwem)clubs en andere zwemmers. Veel mensen moeten uitwijken naar een bad in een andere stad of gemeente. De stad wil daarom werk maken van een nieuw zwembad. Bovendien willen we inzetten op meer sport- en recreatiefaciliteiten voor de Sint-Niklazenaren.

De huidige locatie van het SINBAD is geen optie. Een afbraak zet alle zwemmers tijdelijk helemaal in de kou en biedt onvoldoende mogelijkheden. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe locatie. De site Puyenbeke langs de Watermolendreef, waar het oude voetbalstadion staat, biedt heel wat kansen. Er is voldoende plaats voor een zwembad en andere sport- en recreatiefaciliteiten. Bovendien wil de stad zo een groene, toegankelijke zone van meer dan 5 hectare creëren langs de Molenbeek.  

Intussen keurde de gemeenteraad het financieel meerjarenplan voor de periode 2020-2025 goed, waardoor de nodige budgetten voor een nieuw sport- en recreatiepark beschikbaar zijn. In dat meerjarenplan hebben we 6 programma’s opgenomen: participatie, iedereen mee, stadspromotie en innovatie, klimaat, een veilig en leefbaar Sint-Niklaas en jeugd- en kindvriendelijkheid. Bij alle projecten die we als stad uitvoeren, waken we erover dat er voldoende aandacht is voor elk van deze 6 programma’s, ook voor het project op de site Puyenbeke.

Daarom realiseren we het sport- en recreatiepark Puyenbeke in dialoog met de buurt, de scholen, de (toekomstige) gebruikers van de site, sport- en jeugdverenigingen en andere betrokken actoren. Zo maken we samen de stad van morgen.

Infomarkt op 16 september gemist? Raadpleeg hier de informatie

Op 16 september organiseerden we een infomarkt in OLVP Sint-Niklaas. Kon je er niet bij zijn? Dan kan je de affiches hier raadplegen. Je vindt de affiches ook in de bijlage onderaan de pagina.

De stad kiest ervoor het project vorm te geven in dialoog met verschillende doelgroepen. Dat betekent dat we een participatietraject opzetten waarbij iedereen de kans krijgt om ideeën of bezorgdheden mee te geven, gedurende de verschillende fasen van het project.

Tijdslijn van de realisatie van het project
  • We hebben ervoor gekozen om het ontwerp en de bouw van het zwembad, maar ook het onderhoud en de uitbating ervan aan een private partner over te laten. Zo garanderen we een optimale dienstverlening voor de gebruikers. Deze zogenaamde DBFMO-procedure (meer info op de affiches) wordt begeleid door Rasschaert Advocaten.
  • Er wordt door Suunta een mobiliteitsstudie uitgevoerd om de effecten van het nieuwe sport- en recreatiepark op de buurt te meten en een goed mobiliteitsplan uit te werken voor de buurt én de toekomstige gebruikers van het park.
  • Ontwerpbureau Palmbout onderzoekt waar het zwembad kan gesitueerd worden en hoe het park in zijn geheel er uit zou kunnen zien. Zij werken enkele ontwerpvoorstellen uit.
  • Createlli en Billie Bonkers begeleiden het participatietraject en de communicatie over het project en zorgen ervoor dat de feedback van de verschillende doelgroepen meegenomen wordt in zowel het ontwerpproces, de DBFMO procedure als de mobiliteitsstudie.  

Meer informatie over deze verschillende processen en het project vind je op de affiches.

Het nieuwe sport- en recreatiepark zou in de zomer van 2024 klaar moeten zijn.

Geef jouw idee!

Heb je alle informatie doorgenomen? Dan horen we graag jouw ideeën of bezorgdheden. Je krijgt de kans die met ons te delen via een online enquête. Welke sportfaciliteiten wil je graag op de site? Welke noden heeft jouw sportclub? Wat zijn jouw wensen als buurtbewoner? Aan welke aandachtspunten denk je?

Je kan de enquête invullen tot 15 oktober 2020.

En daarna?

Na de online enquête bundelen we alle feedback. We organiseren ook enkele doelgroepspecifieke gesprekken en het projectteam gaat met al deze informatie aan de slag.  

De resultaten van deze eerste participatieronde koppelen we in november terug naar jou tijdens een stadsgesprek. Ook daarna gaan we nog in dialoog om de invulling van de site verder te verfijnen. Hou deze pagina in de gaten voor alle informatie over het project en het participatietraject. 

Bestuursadministratie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen