Fase 3: Zone Parklaan

Op maandag 26 september starten de voorbereidende nutswerken aan de Grote Markt. Het projectgebied wordt ingedeeld in verschillende zones. Elke zone wordt in een aparte fase aangepakt. Zo blijft de impact van de werken in tijd beperkt voor omwonenden.

Fase 3A: dwarsoversteek van de Parklaan (3 - 16 nov)

De aannemer maakt een sleuf dwars over de Parklaan ter hoogte van de hoek van de Kokkelbeekstraat en het Hendrik Heymanplein. De doorgang naar de Grote Markt is afgesloten voor alle verkeer, behalve voor voetgangers.

Lokale bereikbaarheid voor autoverkeer blijft mogelijk. Komende van de Parklaan, kunnen auto’s ter hoogte van de werfzone 180° draaien en terugrijden op de Parklaan, om de oneven huisnummers en de August Nobelsstraat, het Kokkelbeekplein en de Moerlandstraat te bereiken. Ook de Kokkelbeekstraat is bereikbaar vanaf de Parklaan. De drempels en straatboorden worden weggenomen, zodat auto’s vanaf de Parklaan links de Kokkelbeekstraat kunnen indraaien. Ook de Grote Peperstraat is bereikbaar vanaf de Parklaan. (Zie onderstaande kaart.)

Enkel op 1-2 werkdagen, waarop de aannemer de Grote Peperstraat moet kruisen met de nutsleidingen, wordt de Grote Peperstraat afgesloten. De aannemer zal de betrokken bewoners van de Grote Peperstraat hierover specifiek informeren. Momenteel staat dit gepland op dinsdag 8 en woensdag 9 november. Deze timings zijn onder voorbehouden van onvoorziene omstandigheden zoals het weer. 

Omleidingsroutes voor het autoverkeer tijdens de werken

Het doorgaand autoverkeer vanaf de E17/N16 wordt ter hoogte van het rond punt aan het Sinbad langs de Prins Boudewijnlaan/Singel (R42) afgeleid. Via de Singel (R42) en de Hofstraat blijft de Grote Markt steeds langs de noordkant bereikbaar. Het autoverkeer kan ook steeds rond de Grote Markt blijven rijden, en ook de ondergrondse parking, en alle zijstraten (behalve de Parklaan) blijven zo bereikbaar.

Het doorgaand autoverkeer vanaf het noorden van de stad (bv. komende via de N403) richting E17/N16, zal via de N41 (Leon Scheerderslaan/Westelijke Tangent) en de N70 (Gentse Baan/Prinses Josephine Charlottelaan) omgeleid worden naar het rond punt aan het Sinbad.

Het busverkeer (streeklijnen van De Lijn) volgt in beide richtingen een omleiding tussen het station van Sint-Niklaas en het rond punt aan het Sinbad, langs de Prins Boudewijnlaan/Singel (R42). De bushaltes op de route tussen het station en het rond punt aan het Sinbad worden dus niet bediend. Je kan je route plannen via de website van De Lijn.

Fietsers komende van de Parklaan kunnen de Grote Markt bereiken via een voorziene fietsomleiding langs het stadspark, de Zeildoekstraat, Kalkstraat en Houtbriel (in het blauw op onderstaand plan). Vanaf de Grote Markt bereik je met de fiets de Parklaan via de Apostelstraat, Walbrugstraat, Zeildoekstraat en het stadspark (in het groen op onderstaand plan).

Fietsomleidingsroutes tijdens de werken

Fase 3B: Parklaan, kant van even huisnummers (17 - 21 nov)

De aannemer werkt in de Parklaan, aan de even kant van de straat. De werken vinden plaats in het voetpad. Doorgaand verkeer blijft mogelijk en de hinder blijft beperkt.

Fase 3C: Parklaan, kant van oneven huisnummers (22 - 25 nov)

De aannemer werkt in de Parklaan tussen de Kokkelbeekstraat en Parklaan 19, aan de oneven kant van de Parklaan. Doorgaand verkeer blijft mogelijk. De sleuven worden in het voetpad gemaakt.

Fase 3D: verbinding tussen Hendrik Heymanplein en Grote Markt (28 nov - 7 dec)

In deze fase werkt de aannemer aan de verbinding van het Hendrik Heymanplein met de Grote Markt. Gemotoriseerd verkeer is tijdens deze fase niet mogelijk van het Hendrik Heymanplein naar de Grote Markt en omgekeerd. Fietsers en voetgangers kunnen wel langs de werfzone wandelen, eventueel met de fiets aan de hand. Het Hendrik Heymanplein is bereikbaar via de Hoveniersstraat. De Hoveniersstraat krijgt tot het einde van de werken in fase 3 dubbele rijrichting.

 

De timings van deze werken zijn onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden en weersinvloeden.

De parking onder de Grote Markt blijft tijdens de volledige duur van de nutswerken bereikbaar.

Wanneer jouw woning in de werfzone ligt en niet bereikbaar is voor de ophaalwagens, mag je je afval blijven aanbieden volgens de planning van de ophaalkalender van MIWA. Zet je afval buiten vóór 6 uur de dag van de ophaling of na 18 uur de avond voordien. De aannemer verzamelt de aangeboden afvalfracties (huisvuil, PMD, GFT, papier en karton) op een plaats die voor de ophaalwagens bereikbaar is.

Via bewonersbrieven informeren we de bewoners van de betrokken straten per fase over de uitvoering van de werken. Wil je alle updates over de verkeerssituatie tijdens het project Grote Markt blijven ontvangen in jouw mailbox? Abonneer je dan op de digitale nieuwsbrief verkeersinfo. Je krijgt meteen ook info over andere werken in Sint-Niklaas.

Handelaars en horeca-uitbaters kunnen zich inschrijven op een aparte nieuwsbrief, via www.ondernemeninsintniklaas.be.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen