Fase 5: Zone Plezantstraat/Hofstraat

Op maandag 20 februari 2023 start fase 5 van de nutswerken aan de Grote Markt. In deze vijfde fase werkt de aannemer in de Plezantstraat, Hofstraat en aan het Onze-Lieve-Vrouwplein. Het einde van deze fase is voorzien op vrijdag 24 maart 2023.

De Grote Markt blijft steeds bereikbaar tijdens deze vijfde fase van de nutswerken. Wanneer de werken plaatsvinden in de Plezantstraat, kan u de Grote Markt bereiken via de Hofstraat.

Handelaars en horeca zijn steeds bereikbaar tijdens de werken.

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]

Kaartje met de fases van de werken

Fase 5A: Onze-Lieve-Vrouwstraat 23 tot Plezantstraat 46 van maandag 20 februari t.e.m. vrijdag 3 maart

In deze fase is er geen verkeer mogelijk in de Plezantstraat vanaf het kruispunt met de Westerlaan in de richting van het Onze-Lieve-Vrouwplein. Plaatselijk verkeer kan de Plezantstraat nog inrijden tot vlak aan de werfzone, maar moet steeds terugkeren. De Westerstraat blijft bereikbaar voor plaatselijk verkeer vanaf de Plezantstraat. Verkeer van en naar de Grote Markt leiden we om via de Hofstraat. Verkeer in de Plezantstraat vanaf het Onze-Lieve-Vrouwplein in de richting van de Spoorweglaan blijft mogelijk.  

Fietsers richting Grote Markt kunnen de omleiding volgen via Westerstraat, Kasteelstraat, Dalstraat, Kroonmolenplein en Hemelaerstraat. 

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]

Omleidingsroute voor fietsers

De doorgang van de Dalstraat naar de Plezantstraat is onderbroken voor alle verkeer. Plaatselijk verkeer kan de Dalstraat steeds inrijden vanaf het kruispunt Aerschotstraat – Kroonmolenstraat tot aan de werfzone. In de Dalstraat geldt tijdelijk tweerichtingsverkeer vanaf Kasteelstraat tot aan de werfzone. We voorzien omleidingen richting de Grote Markt vanaf de Driegaaienstraat en Broedersstraat via de Hoveniersstraat en het Hendrik Heymanplein.  

Fase 5B: Plezantstraat 23 tot aan de hoek met de Hofstraat van maandag 6 t.e.m. woensdag 8 maart

De Plezantstraat is in deze fase onderbroken vanaf het Onze-Lieve-Vrouwplein richting de Spoorweglaan. Autoverkeer kan de Spoorweglaan bereiken via de Hofstraat. Garages aan deze zijde van de Plezantstraat blijven bereikbaar vanaf de Singel. Er geldt een parkeerverbod, zodat plaatselijk verkeer kan blijven circuleren.

Voor de fietsers zal er tijdens de schoolspits ‘s morgens en ‘s avonds een doorgang voorzien worden. Buiten de schoolspitsen worden fietsers omgeleid via de overzijde van de Plezantstraat.

Fase 5C: Hoek Plezantstraat/Hofstraat tot Hofstraat 126 van donderdag 9 t.e.m. dinsdag 14 maart

In deze fase werkt de aannemer in de Hofstraat, aan de pare kant van de straat. Verkeer blijft mogelijk van en naar het Onze-Lieve-Vrouwplein. Het autoverkeer en het busverkeer zal tijdens deze fase op één rijbaan terechtkomen. Voor fietsers voorzien we een aparte fietscorridor, afgeschermd van het autoverkeer.  

Fase 5D: doorsteek Hofstraat van woensdag 15 t.e.m. vrijdag 17 maart

De aannemer werkt aan de doorsteek van de Hofstraat. Verkeer blijft mogelijk van en naar het Onze-Lieve-Vrouwplein. Het autoverkeer en het busverkeer zal tijdens deze fase op één rijbaan terechtkomen en over de parkeerstrook rijden. Het fietspad is in deze fase toegankelijk voor fietsverkeer. 

Fase 5E: Hofstraat 7 tot aan de Parkstraat van maandag 20 t.e.m. vrijdag 24 maart

In deze laatste deelfase werkt de aannemer aan de onpare kant van de Hofstraat tot aan de Parkstraat. Auto- en busverkeer komen op één rijbaan samen en kunnen steeds de Hofstraat bereiken. Voor fietsers voorzien we een aparte fietscorridor, afgeschermd van het autoverkeer. 

De timing van deze fasering is onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden en weersinvloeden. 

Woont u in de werfzone, dan zal uw garage tijdelijk niet bereikbaar zijn wanneer de aannemer voor uw deur werkt. Bewoners en huurders van een garage in de werfzone kunnen een tijdelijke vergunning bewonersparkeren aanvragen in een zone naar keuze. De vergunning is geldig gedurende heel fase 5. U kan een vergunning aanvragen in de parkeerwinkel, Hendrik Heymanplein 108. De parkeerwinkel is open van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur, en op dinsdag tot 19 uur.  

De parking onder de Grote Markt valt niet onder deze regeling. Wilt u hier parkeren, dan kan u contact opnemen met de uitbater van de parking via sint-niklaas@parkeren.be. Parking Grote Markt blijft gedurende de hele fase bereikbaar.

Wanneer jouw woning in de werfzone ligt en niet bereikbaar is voor de ophaalwagens, mag je je afval blijven aanbieden volgens de planning van de ophaalkalender van MIWA. Zet je afval buiten vóór 6 uur de dag van de ophaling of na 18 uur de avond voordien. De aannemer verzamelt de aangeboden afvalfracties (huisvuil, PMD, GFT, papier en karton) op een plaats die voor de ophaalwagens bereikbaar is.

Via bewonersbrieven informeren we de bewoners van de betrokken straten per fase over de uitvoering van de werken. Wil je alle updates over de verkeerssituatie tijdens het project Grote Markt blijven ontvangen in jouw mailbox? Abonneer je dan op de digitale nieuwsbrief verkeersinfo. Je krijgt meteen ook info over andere werken in Sint-Niklaas.

Handelaars en horeca-uitbaters kunnen zich inschrijven op een aparte nieuwsbrief, via www.ondernemeninsintniklaas.be.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen