Festival Iedereen Mee

In Sint-Niklaas willen we echt IEDEREEN MEE. Het maakt niet uit welke leeftijd, inkomen, herkomst, religie, geaardheid, fysieke of psychische mogelijkheden je hebt. Daarom zetten we inclusie, diversiteit en gelijke kansen in de schijnwerpers tijdens het festival Iedereen Mee, van 13 mei tot en met 23 juni 2023. En we nodigen jou van harte uit om deel te nemen!

Overzicht Festival Iedereen Mee

In Sint-Niklaas willen wij IEDEREEN MEE. We brengen inclusie, diversiteit en gelijke kansen daarom met veel plezier onder de aandacht van 13 mei tot en met 23 juni 2023 tijdens het festival Iedereen Mee! Kom jij ook?

Tal van partnerorganisaties presenteren je een gevarieerd aanbod aan festivalactiviteiten: workshops, infosessies, ontmoetingen, een buurtfeest, lezingen… Zoek in deze brochure een activiteit naar jouw keuze (of twee, drie!) en ontmoet anderen die een warm en inclusief Sint-Niklaas belangrijk vinden.

Mogen we je alvast uitnodigen voor het gratis Stadsgesprek Iedereen Mee in het Welzijnshuis? We dompelen je onder in de thema’s inclusie, diversiteit en gelijke kansen. Via workshops ontdek je meer over deze thema’s en maak je kennis met verschillende projecten in de stad. Je krijgt die dag ook de kans om je mening te geven als inwoner over acties in Sint-Niklaas. Wij hopen zo om jou ook beter te leren kennen! Het Stadsgesprek gaat door op 13 mei en geeft je een unieke inkijk in wat we doen om iedereen mee te krijgen in onze stad. 

Welkom!
Regie Welzijn-team lokaal sociaal beleid van de stad Sint-Niklaas en alle partnerorganisaties

Programma Festival Iedereen Mee

Gezinswandeling in Lokeren

Wandelen kan je lijf en je geest enorm deugd doen, en al helemaal in een superdivers gezelschap als dat van Wereldhuis Bonangana. Wandel je mee met de vrijwilligers en cursisten, de kinderen van de huiswerkbegeleiding en hun ouders? De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang, is toegankelijk voor kinderen en buggy’s. Onderweg krijg je een hapje en een drankje.

Wanneer
 • 30-4-2023
 • 13 uur: vertrek met de auto in Sint-Niklaas
  14 uur: start van de wandeling in Lokeren
Inschrijven is verplicht
 • Mail naar bonangana@gmail.com met je naam, gsm-nummer en het aantal personen dat komt. Vermeld ook of je wil meerijden vanuit Sint-Niklaas of je zelf naar Lokeren rijdt. Wil je in dat laatste geval ook mensen meenemen? Vermeld dan het aantal plaatsen dat je ter beschikking hebt. 
Organisatie 
 • Wereldhuis Bonangana vzw

Locatie
 • Afspraak voor vertrek met de auto aan Huize De Meerleer Hofstraat 7, 9100 Sint-Niklaas. Vrijwilligers met een auto nemen deelnemers zonder auto mee. Vertrek wandeling in Lokeren: aan het Station om 14 uur.

Prijs
 • Gratis

De Nieuwslezers: leesgroep voor anderstaligen

Zin om mee te lezen en je Nederlands extra te oefenen? Kom dan af naar onze leesgroep ‘De Nieuwslezers’ die focust op anderstaligen die Nederlands willen oefenen. Een nieuwsartikel uit de Wablieftkrant, een verhaal…: alles kan. Enthousiaste vrijwilligers lezen en praten mee. Met een kopje koffie of thee natuurlijk. 

Wanneer
 • 8-05-2023 en 12-06-2023

 • Voor beide momenten van 10.30 tot 12 uur

Organisatie 
 • Bib Sint-Niklaas en team lokaal sociaal beleid Stad Sint-Niklaas

Locatie
 • Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas

Prijs 
 • Gratis

Inschrijven is verplicht.

Wil je op andere manieren Nederlands oefenen?

Stad Sint-Niklaas heeft alle oefenkansen op een rijtje gezet:

 • Digitaal via de stadswebsite
 • Op papier in de gids ‘Nederlands oefenen in Sint-Niklaas’. Deze vind je ook op de webpagina hieronder en kan je krijgen in het Welzijnshuis, bij Nele Bosch.

Samen lezen

Samen lezen is fijn! Ook met volwassenen! Zo fijn dat er nu al meerdere leesgroepen zijn in SintNiklaas. De begeleidster leest een verhaal of een gedicht voor en pauzeert af en toe. In die pauzes spreken we erover. Wat raakt je? Welke zinnen vind je mooi? Wie wil, kan zijn ervaringen en gedachten delen met de anderen. Door die met elkaar te delen, worden de tekst én jouw leeservaring rijker. Een gezellige middag met thee, koffie en een verhaal, wat moet een mens meer hebben? Welkom! 

Wanneer
 • 09-05-2023 en 06-06-2023 

 • ​​​​​​Voor beide momenten van 14 tot 16 uur

Organisatie
 • Huis van de Mens Sint-Niklaas en Avansa Waas-en-Dender

Locatie
 • Avansa Waas-en-Dender vzw : Rode Kruisstraat 23, 9100, Sint-Niklaas

 • Lokaal 1.4 (1ste  verdieping linkerhoek)

Prijs
 •  Gratis

Geen inschrijving nodig 
 • Bel naar: 03 775 44 84
samen lezen

Café Odisee: van de straat naar de startlijn

In een wereld vol chaos en verwoesting, volgen we de hartverscheurende reis van Omran Barikzai, een jonge vluchteling uit Afghanistan die vastbesloten is om te overleven. Hij ontvlucht het geweld in zijn land en begint aan een lange en gevaarlijke reis naar Europa. Maar eenmaal aangekomen in België, wordt hij geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en obstakels. Ondanks alle tegenslagen geeft Omran niet op. Hij weet zichzelf te sterken en te blijven vechten voor een betere toekomst. En hij doet dit niet alleen voor zichzelf, maar ook om anderen te helpen. Dit is een verhaal over een jongen die nooit opgeeft. Een verhaal over hoop en doorzettingsvermogen in de meest moeilijke tijden. Mis deze aangrijpende en inspirerende reis niet.

Wanneer
 • 11-05-2023
 • 18 tot 19 uur
Organisatie
 • Co-hogeschool Odisee Sint-Niklaas
Locatie
 • Co-hogeschool Odisee: Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas
Prijs
 • Gratis
Inschrijven is verplicht.

 

Stadsgesprek Iedereen Mee

Op zaterdag 13 mei nodigt stad Sint-Niklaas jou opnieuw uit op het Stadsgesprek Iedereen Mee. Het Stadsgesprek biedt een unieke inkijk in wat we doen om iedereen mee te krijgen in onze stad. Ook het ideale moment om andere inwoners en verenigingen te leren kennen. Aan de hand van workshops en uitstapjes dompelen we je onder in de thema's inclusie, diversiteit en gelijke kansen en maak je kennis met verschillende projecten in de stad. We voorzien koffie, thee, water en lekkere hapjes!

Wanneer
 • 13-05-2023

 • 9.30 tot 12 uur 

Organisatie
 • Stad Sint-Niklaas

Locatie
 • Welzijnshuis Sint-Niklaas: Abingdonstraat 99, 9100 Sint-Niklaas

Prijs
 • Gratis
Inschrijven is verplicht 
Stadsgesprek Iedereen Mee

Iedereen Mee op de fiets

Fietsersbond Sint-Niklaas werkt rond de fietsrechten en -plichten van alle Sint-Niklazenaars, want wij willen iedereen mee, ook op de fiets! We voeren acties en lobbyen, zodat iedereen in onze stad veilig, gezond en plezierig naar elke bestemming kan fietsen. En verder.

Fietsersbond Sint-Niklaas presenteert daarom in een toegankelijke flyer een waaier van mogelijkheden om vlot en veilig te fietsen. Misschien vraag je je af waar je (veilig) kan leren fietsen of waar je voor weinig geld een tweedehandsfiets kan kopen, hoe het fietsreglement in elkaar zit… De flyer van de Fietsersbond wijst de weg naar bijna alles wat je nodig hebt om veilig op de fiets te springen! 

Ontdek de flyer via ons infostandje op het Stadsgesprek Iedereen Mee op 13 mei 2023. De flyers zijn ook online beschikbaar via de website van de Fietsersbond en andere sociale media-kanalen. Fietsersbond Sint-Niklaas grijpt ook Wereldfietsdag 2023 aan om nog een ruimer publiek te motiveren om veilig te fietsen op een toegankelijke manier. Vrijdag 2 juni 2023, vlak voor Wereldfietsdag, houden Vlaanderen en Brussel de jaarlijkse Applausdag. Je vindt ons die dag ter hoogte van de kruising Westerlaan/Plezantstraat om de toekomende fietsers hartelijk toe te juichen. We stoppen de passerende fietsers ook een gadget toe met een tekstje dat verwijst naar de flyer en naar de bijhorende website. Doe jij ook mee? Iedereen is welkom!

Wanneer

 • a/ 13-05-2023: 10 tot 12 uur
 • b/ 02-06-2023: 7 tot 9 uur
Organisatie
 •  Fietsersbond Sint-Niklaas

Locatie 

a/ Flyer en info beschikbaar tijdens het Stadsgesprek ‘Iedereen Mee’: Welzijnshuis, Abingdonstraat 99 
b/ Flyer en info beschikbaar op Wereldfietsdag: Kruising Westerlaan/Plezantstraat

Prijs
 • Gratis

De Klokke vzw: Expo Inclusie

Als vergunde zorgaanbieder in het centrum van Sint-Niklaas streeft De Klokke vzw al jaren naar een inclusieve maatschappij waar mensen met een beperking kunnen wonen, werken en plezier maken. Onze cliënten dragen elke dag op hun eigen manier hun steentje bij aan onze veranderende maatschappij door deel te nemen aan verschillende projecten zoals De Wonderbar, het Werk van Den Akker, Begeleid werken, inclusieve woonvormen…

Ook dit jaar lieten de cliënten van De Klokke zich van hun creatiefste kant zien en maakten ze verschillende werkjes die illustreren wat inclusie voor hen betekent. Benieuwd naar het resultaat? Kom dan zeker eens een kijkje nemen in de inkomhal van het Welzijnshuis!

Wanneer 
 • De hele festivalperiode: 13-05-2023 t.e.m. 23-06-2023
 • Tijdens de openingsuren van het Welzijnshuis
Organisatie 
 • De Klokke vzw
Locatie 
 •  Onthaalruimte Welzijnshuis: Abingdonstraat 99, 9100 Sint-Niklaas
Prijs
 • Gratis

 

Expo Inclusie

Refu Interim

Op zoek naar extra helpende handen voor jouw evenement? Versterk je organisatie met de vrijwilligers van Refu Interim!Refu Interim is een organisatiedie vrijwilligerswerk zoekt voor mensen die nieuw zijn in België.Hun vrijwilligers komen uit zowat alle landen ter wereld en spreken heel wat talen. Via het vrijwilligerswerk versterken ze hun netwerk, oefenen ze hun Nederlands en zetten ze hun vele talenten in. Schakel de vrijwilligers van Refu Interim in als versterking voor je keuken- of barploeg, als handige Harry, bij het onthaal of in de zorg, als steward of artiest. En 
maak zo van jouw organisatie een betere afspiegeling van onze diverse stad. (Bijna) alles is mogelijk!

Stiltecirkel

Stiltecirkel

Net als de voorbije jaren besteedt VLOS samen met Pax Christi Vlaanderen aandacht aan de Nakba, de ramp die de Palestijnse bevolking in 1948 en de jaren daarna is overkomen. In 1948 werden ca. 750.000 Palestijnen door Israëli’s uit hun huizen, dorpen en steden verdreven, om nooit meer te kunnen terugkeren. Daardoor zijn zoveel Palestijnen op de vlucht. Vanuit onze vluchtelingenwerking toont VLOS zich solidair door deel te nemen aan de actie van Pax Christi ter herdenking van de Nakba door de vorming van een stiltecirkel op de grote markt van Sint-Niklaas. We voorzien 2 stiltemomenten van 15 minuten voorafgegaan door duiding en onderbroken voor een getuigenis. 

Wanneer
 • 15-05-2023
 • 11.30 uur
Organisatie 
 • Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas (VLOS)
Locatie
 •  Grote Markt Sint-Niklaas. We spreken af aan het standbeeld ‘Het Woord’.
Prijs 
 • Gratis

Fotozoektocht in Puivelde

Heb je zin om de mooie plekjes van Puivelde te ontdekken en ondertussen iets actiefs te doen. Dan is onze fotozoektocht zeker een goed idee! Ook kinderen zijn welkom! 14 deelnemers zijn winnaars en krijgen een beloning: 1ste, 2de, 3de, 4de, 5de, 10de , 15de, 20ste, 25ste, 30ste, 35ste, 40ste, 45ste, 50ste beste.

Bedoeling van deze zoektocht is dat je een aantal foto’s op de route weet te spotten. De foto’s van de wandelroute staan op het fotoblad. Bij elke foto vind je een vraag. De oplossing schrijf je op het antwoordformulier. Dus, neem zeker een pen mee 😊. 

Er is parkeerplaats voor fietsers en auto’s op het marktplein in de Marktstraat, niet ver van de kerk. Puivelde is ook te bereiken via de bus. De bushalte is aan de kerk. Vanuit het treinstation neem je lijn 27 (bussen richting Sinaai, Eksaarde, Lokeren passeren Puivelde). Safety first! Wees voorzichtig onderweg. Alle wegen zijn te voet, met buggy of rolstoel toegankelijk. Alle foto’s zijn van op de openbare weg genomen. Heb respect voor iedereen én alle eigendommen langs de route. Okra Puivelde is niet verantwoordelijk voor eventuele ongevallen tijdens deze zoektocht.

Wanneer 
 • Van 17-05-2023 t.e.m. 23-06-2023
Locatie
 • Puivelde
Organisatie 
 • Okra Puivelde
Prijs
 • €5 per deelnemingsformulier
 • €3 met kansenpas
Geen inschrijving nodig, wel een deelnameformulier. Het formulier voor de zoektocht kan je afhalen op de volgende adressen.
 • Marktstraat 12, 9111 Sint-Niklaas (Puivelde). Tijdens openingsuren van de winkel.
 • “Café d’ oude beenhouwerij”: Kruisstraat 48, 9111 Sint-Niklaas (Puivelde). Open vr/za van vanaf 14 uur, zo. vanaf 10 uur
 • Marktstraat 21, 9111 Sint-Niklaas (Puivelde)
 • Marktstraat 108, 9111 Sint-Niklaas (Puivelde)

LGBTQIA+-senioren een gezicht en een stem geven!

VZW RainbowAmbassadors zet zich in voor de bevordering van een LGBTQIA+ beleid in de professionele seniorenzorg. Ze hebben in 2022 een manifest opgesteld om het welzijn van deze senioren te vergroten en meer openheid en inclusie te creëren. 

Tijdens deze infosessie ontdek je waar de RainbowAmbassadors voor staan. Je krijgt een antwoord op vragen zoals: waarvoor staat de afkorting LGBTQIA+? Wat is het verschil tussen ‘gender’ en ‘geslacht’ nu precies? Waar kun je terecht als je nog meer vragen hebt? Verwacht een boeiende middag met filmpjes en getuigenissen van personen die homo, lesbisch en/of transgender zijn. Er is ook ruimte om ervaringen uit te wisselen in een veilige en gezellige omgeving.

Wanneer
 • 19-05-2023
 • 14 uur
Organisatie 
 • LDC Den Aftrap (ZPW) en vzw Rainbow Ambassadors
Locatie
 • LDC Den Aftrap: Gerdapark 14, 9100 Sint-Niklaas
Prijs 
 • Gratis 
Inschrijven is verplicht

ADAM: een Marokkaanse film over vrouwelijke verbondenheid

ADAM is het speelfilmdebuut van regisseur Maryam Touzani, die ook het script schreef. De film is ‘een mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap’ (VPRO) en vertelt hoe twee vrouwen elkaar een toekomst bieden. 
In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia (Nisrin Erradi) van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla (Lubna Azabal) blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen. Na de film nemen we gezellig de tijd om de film samen te bespreken en ervaringen uit te wisselen, met aandacht voor veiligheid en respect voor elkaar

Wanneer

 • 22-05-2023
 • 14 tot 16.30 uur
Organisatie 
 • VZW Vrouwencentrum 
Locatie
 • VZW Vrouwencentrum: Nieuwstraat 34, 9100 Sint-Niklaas
Prijs
 • €5 standaardtarief 
 • €2 met kansenpas
 • Koffie en thee aan democratische prijzen.
Inschrijven is verplicht 
 • Maximum 20 personen. 
 • Kom langs in het vrouwencentrum om je in te schrijven.
 • Of mail naar vzwvrouwencentrum@skynet.be of bel tijdens de kantooruren naar 03 777 97 00. (di, woe, do tussen 9 en 16 uur)

Dag van de buren in de Baenslandwijk en Gazometerwijk!

Op de laatste vrijdag van de maand mei is het de Europese dag van de buren. Op die dag roepen we op tot gezelligheid en versterking van de banden in de buurt en wederzijds begrip. Op de dag van de buren nodigen we de buren van de Baenslandwijk uit op een afterwork en garageverkoop. Iedereen uit de buurt is van harte welkom vanaf 16 uur aan de gebouwen van de Klokke. Leer ondertussen de inwoner van De Klokke kennen. Zij voorzien onder andere heerlijke mocktails aan schappelijke prijzen. Burenhulp Baensland voorziet een gratis ijsje. 

Wanneer 

 • 26-05-2023
 •  Afterwork en garageverkoop: vanaf 16 uur
Organisatie 
 • Stad Sint-Niklaas en Zorgpunt Waasland
Locatie 
 • De Klokke: Abingdonstraat 101, 9100 Sint-Niklaas
Prijs 
 • Gratis
Meer info

Meer info via dienstencentrum Den Aftrap: Gerdapark 14. 9100 Sint-Niklaas. Of bel naar 04 73 19 04 08. 

Music en mind

Muziek is een universele taal. Maar welk effect heeft muziek op onze hersenen en emoties? Is het écht zo dat muziek helend of motiverend werkt? Hoe kan muziek je helpen bij het verwerken van verschillende gevoelens? Muziektherapeute Nele Van den Berghe geeft antwoord op al deze vragen. De band What about Bonnie? zorgt voor de muzikale noot doorheen het programma en laten je het zelf ervaren. Zin in een leerrijke én muzikale traktatie? Schrijf je dan nu in!

Wanneer
 • 26-05-2023
 • 19.30 uur
Organisatie

​​​​​​ Huis van de Mens Sint-Niklaas

Locatie 
 • Huis van de Mens Sint-Niklaas: Stationsplein 22, 9100 Sint-Niklaas

Prijs 
 • €10 
 • €5 met kansenpas
Inschrijven is verplicht.
Schrijf je in!

Stille namiddag

Om de dove bewoners in ons centrum een gebaar te geven organiseren wij in samenwerking met d’Academie Beeld en Doof Vlaanderen een stille film. Deze film zal vergezeld worden door een workshop gebarentaal waarbij mensen een initiatie krijgen in communicatie in gebarentaal. Deze namiddag is voor iedereen, zowel bewoners van het centrum als ieder ander! 

Het programma: 
•    13.30 uur: Ontvangst
•    14 uur: Start van de film. De film is toegankelijk en geschikt voor iedereen. 
•    16 uur: Einde film en korte pauze. Hierbij voorzien we een hapje en drankje. 
•    16.30 uur: Begin workshop Vlaamse Gebarentaal, gegeven door Doof Vlaanderen en is toegankelijk voor iedereen.
•    18.30 uur: Einde workshop Vlaamse Gebarentaal

Wanneer

 • 27-05-2023
 • 13.30 tot 18.30 uur
Organisatie
 • Rode Kruis Noodopvangcentrum Westakkers, Doof Vlaanderen en d’Academie Beeld Sint-Niklaas.
Locatie
 • Opvangcentrum Westakkers: Grote Baan 111, 9100 Sint-Niklaas
Prijs 
 • Gratis
Inschrijven is sterk aangemoedigd om overzicht te bewaren. 

Koerdische namiddag

Leer meer over de Koerdische cultuur en gemeenschap! De Vlaamse actieve senioren hebben Derwich Ferho, voorzitter van het Koerdisch instituut vzw en stafmedewerker Erik Vranken te gast! Zij brengen een presentatie over de Koerdische geschiedenis, talen en folklore en geven zo een inkijk in deze unieke gemeenschap. Via eten, muziek en boeiende gesprekken leren we elkaar pas echt kennen! Op het einde is er ruimte om gezellig na te kaarten met iedereen. Kom jij ook? 

Het programma 
•    15 uur: Verwelkoming met een typisch aperitief (verrassing) gevolgd door een presentatie.
•    16.30 uur: Koerdische gastentafel met uitleg over de gerechten. 

De gerechten 
•    Gevulde wijnbladen (Yaprakh/ Sarma) met een yoghurt-groente sausje, stoofpot (Tirsik) en vegetarisch bijgerecht (Savar/ bulgur). 
•    Geniet van koffie met gebakjes.

Wanneer

 • 01-06-2023
 • 15 tot 19 uur
Organisatie 
 • Vlaamse actieve senioren en Koerdisch instituut vzw
Locatie
 • Ontmoetingscentrum ‘Ons Huis’ Tereken: Schoolstraat 270 B, 9100 Sint-Niklaas
Prijs
 • €19
Inschrijven is verplicht en kan tot en met 15 mei.
 • Contacteer Denise Van Meervenne via mail denise.vanmeervenne@gmail.com
 • Of bel naar 03 775 33 00
 • Betaling overschrijven op rekening Vlas Sint-Niklaas. Rekeningnummer: BE34 7310 2140 9790

GEANNULEERD LGBTQIA+ Wat is dat?

De laatste jaren waren er heel wat positieve evoluties in de gelijkheid en gelijkwaardigheid van holebi, transgender en intersekse personen (LGBTI+). Het thema is ook steeds meer bespreekbaar en zichtbaar in het dagelijkse leven. Denk maar aan de regenboogvlag, het journaal of één van onze favoriete personages uit een film. Deze verhoogde aandacht roept soms heel wat vragen op. 

In deze lezing willen we samen een aantal begrippen verhelderen en bespreken. Waarvoor staat LGBTI+? Wat is het verschil tussen geslacht en gender? Wat is een coming-out? Hoe kunnen we hier binnen onze sector aandacht aan geven? We gaan samen met jou aan de slag met de genderkoek om een antwoord te geven op al deze vragen. Je gaat naar huis met een brede kennis over seksuele-en genderdiversiteit. Deze lezing wordt geven door KLIQ, het vorming- en trainingscentrum van çavaria dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit.

Wanneer
 • 01-06-2023
 • 19.30 tot 22 uur
Organisatie 
 • Huis van de Mens
Locatie 
 • Huis van de Mens Sint-Niklaas: Stationsplein 22, 9100 Sint-Niklaas
Prijs 
 • €7
Inschrijven is verplicht. 

Mini-koorconcert "Ik heb een droom"

Kom mee dromen van een wereld zonder oorlog of geweld, zonder honger of dorst, zonder discriminatie of uitsluiting, Een wereld waarin jij jezelf kan en mag zijn, wie of wat of waar je ook 
bent. Kom samen met ons zingen: ‘Ik heb een droom’. Iedereen Mee!

Wanneer
 • 02-06-2023
 • 19.30 uur
Organisatie 
 • Kinderkoor Mozaïek en Jong-Mozaïek
Locatie
 • H. Familiekerk: Hertenstraat 101, 9100 Sint-Niklaas
Prijs 
 • Gratis
Geen inschrijving nodig
Meer info 

Omstaanderstraining

Maak het verschil door te reageren als actieve omstaander op ongewenst gedrag.

Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, op school, tijdens het sporten of op café: iedereen is wel eens getuige van ongepast gedrag. Dat kan gaan over seksueel ongepast gedrag, racistische of discriminerende uitspraken, onbeleefdheid of zelfs agressie. Als omstaander ben je niet zelf het slachtoffer van dit ongewenst gedrag, maar je ziet het gebeuren, je bent getuige. Je wil wel reageren, maar je weet soms niet hoe. 

Tijdens deze training leer je het omstaanderseffect kennen, en krijg je 5 mogelijke strategieën aangereikt om van een passieve naar actieve omstaander te groeien. Zo geef je de boodschap dat discriminerend en intimiderend gedrag niet wordt aanvaard en maak je een verschil voor de persoon die het mikpunt of het slachtoffer is van dat gedrag. 

Het Agentschap Integratie en Inburgering geeft deze omstaanderstrainingen met een algemene brede focus. Bij sommige omstaanderstrainingen leggen we een specifieke focus zoals bv. racisme, seksueel grensoverschrijdend gedrag, voor deze sessies werken we samen met andere partners zoals bv. Orbit vzw.
 

Wanneer 
 • Data en uur: info volgt op de website 
Organisatie
 • Stad Sint-Niklaas
Inschrijven is verplicht.

Wonderbar

Wonderbar

Heb je de Wonderbar al eens bezocht? De cafetaria van de bib werd mooi aangekleed en wordt uitgebaat door wonderlijke mensen. Mensen met een beperking verwelkomen je voor een gezellig kopje koffie of thee van Van Poucke met een lekker gebakje. Vrijwilligers helpen de de uitbaters daar een handje bij. 

Wanneer
 • Elke dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdag: van 13.30 tot 17 uur
 • Zondag: van 9.30 tot 12 uur
Organisatie
 • Stedelijk team sociale activering en team lokaal sociaal beleid Sint-Niklaas, de Bib, Fiola vzw, De Klokke vzw en vzw Dagcentrum
Locatie
 • Bib Sint-Niklaas, Wonderbar. 
  Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas

Omgaan met cultuurverschillen

Tegenwoordig kom je meer en meer in contact met mensen met verschillende culturele achtergronden. Misschien heet je tandarts Kasia, heb je geregeld een gesprek met je buur Marouane of werk je samen met Kwame of Imane.

Diversiteit is een feit en een verrijking. Tegelijkertijd brengt het interculturele vraagstukken met zich mee: wanneer we de mens achter de collega, buurman, leerling… willen ontmoeten, kunnen culturele verschillen soms optreden als stoorzender. Geconfronteerd met verrassende praktijken (andere manieren om te groeten, een andere kijk op opvoeding, lijden, de actualiteit…) botste je misschien wel eens tegen je eigen tolerantiegrenzen aan. Of je gaf tips waar je zelf veel aan gehad hebt en die ook door anderen doorgaans goed onthaald worden, maar deze keer heeft je gesprekspartner er geen oor naar.

Tijdens deze vorming leer je omgaan met cultuurverschillen. We staan stil bij ons eigen waarden, normen, rituelen… en bij de verschillende dimensies van cultuur. Tegelijk oefenen we onze communicatievaardigheden op concrete interculturele situaties.

 
Wanneer 
 • 05-06-2023
 • 19.30 tot 22 uur

Organisatie 

 • Avansa Waas-en-Dender i.s.m. Stad Sint-Niklaas en Vrije Ateliers

Locatie

 • Avansa Waas-en-Dender: Rodekruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas

Prijs

 • €9 standaardtarief 
 • €4 met korting
Inschrijven is verplicht
 • Indien het niet lukt om in te 
 • schrijven bel naar 03/775 44 84. Of  mail naar info@avansa-wd.be

Mijn thuisland, mijn verhaal

Zin om een flink stuk van de wereld te leren kennen?Cursisten van het Wereldhuis Bonangana laten je kennismaken met hun thuisland: Egypte, Marokko en Mexico. Je krijgt geen toeristische praatjes, maar verrassende verhalen. Ondertussen geniet je van lekkernijen uit verschillende landen.

Wanneer
 • 07-06-2023
 • 19.30 tot 22 uur
Organisatie 
 • Wereldhuis Bonangana
Locatie 
 • Huize de Meerleer (grote zaal): Hofstraat 7 in Sint-Niklaas
Prijs 
 • Gratis 
Inschrijven is verplicht

Durf te vragen LGBTQ+ editie

Durf te vragen LGBTQ+ editie

Er zijn mensen in onze samenleving waarvoor we eigenlijk heel veel vragen hebben, maar die we niet durven te stellen. Nochtans kan dit helpen om elkaar beter te begrijpen. Tijdens deze avond stellen we jouw gedurfde vragen aan LGBTQ+-personen. Je mag al je stoutste vragen op voorhand ANONIEM doorgeven via de link hieronder. Wij stellen ze dan voor aan onze geïnterviewden de avond zelf. Kom af en ontdek wat je altijd al wilde weten over LGBTQ+ personen.

Met live muziek van Eyemèr en moderatie door Hind Eljadid. 

Wanneer
 • 09-06-2023
 • 19.30 uur

Organisatie 

 • Stad Sint-Niklaas en Avansa Waas-en-Dender
Locatie
 • De Foyer: Paul Snoekstraat 1, 9100 Sint-Niklaas
Prijs
 • Gratis

Inschrijven is verplicht. 

 • Indien het niet lukt om in te schrijven bel naar 03 775 44 84. Of mail naar info@avansa-wd.be 

Levend bibliotheek

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken maar mensen van vlees en bloed. Mensen die in hun leven vaak te maken 
krijgen met vooroordelen. Maar achter die vooroordelen schuilen altijd echte mensen. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis over verlies, geluk, hoop en herstel. Zij vertellen jou graag hun verhaal, dat krachtig en inspirerend is, ondanks de hindernissen. Ga in gesprek met een Levend Boek en ontdek zijn/haar/hun verhaal, met koffie en een koekje.

Wanneer
 • 10-06-2023
 • De sessies lopen tussen 9.30 en 12.30 uur
 • Er is een sessie om 9.30, 10.30 en om 11.30 uur
Organisatie
 • Refu Interim, Avansa Waas-en Dender en Bib Sint-Niklaas
Locatie 
 • Hoofdbib Sint-Niklaas: Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas
Prijs 
 • Gratis
Inschrijven is verplicht 
 • Indien het niet lukt om in te schrijven bel naar 03 775 44 84. Of mail naar info@avansa-wd.be 

De Kansendans:een uniek theaterstuk over armoedebestrijding

“De Kansendans” is een straffe actuele theatervoorstelling. Actrice Stefanie Moens brengt een boeiend meeslepend theaterstuk gecombineerd met geluid-en filmmontage. Gebaseerd op het waar gebeurde levensverhaal en boek van Caro Bridts & Lieven De Pril. Samen schreven ze het boek De Kansendans. Dit unieke boek over armoede en gelijkwaardigheid vertrekt vanuit hun persoonlijke levensverhaal. Het leven van iemand die opgroeide in generatiearmoede en het leven van een hulpverlener uit de middenklasse worden aan elkaar gespiegeld. Ze vertellen over hun strijd tegen armoede.

Laat je in dit theaterstuk verrassen door een onbekende wereld achter de gevels in jouw eigen buurt. Zet de bril op van mensen die uitgesloten worden. Je krijgt een andere kijk op de samenleving, op armoede en op duurzame oplossingen.

Wanneer 
 • 17-06-2023
 • 14 tot 16 uur: theatervoorstelling (met inleiding en nabespreking met het publiek)
 • 16 tot 18 uur: Receptie in De Foyer
Organisatie
 • Avansa Waas-en-Dender i.s.m. Polsslag, stad Sint-Niklaas en het Vlaams Ministerie Voor Armoedebestrijding 
Locatie 
 • Stadsschouwburg Sint-Niklaas: Paul Snoekstraat 1, 9100 Sint-Niklaas
Prijs
 • €5. *Bekijk onze kortingsvoorwaarden op de website. 

 • Gratis voor mensen verbonden aan een Polsslagorganisatie, of in het bezit van een kansenpas of met recht op korting*

Inschrijven is verplicht. 
 • Indien het niet lukt om in te schrijven bel naar 03 775 44 84. Of mail naar info@avansa-wd.be

Majd Khalifeh voelt zich ‘herboren’:een uitzonderlijk en persoonlijk verhaal op Wereldvluchtelingendag

Majd Khalifeh neemt u mee op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht : van nieuwkomer tot actieve burger. Herboren is een positief en uitzonderlijk verhaal waar we allemaal iets van kunnen opsteken.
Majd Khalifeh belandde als staatloze Palestijn op jonge leeftijd alleen in België, zonder ouders, met de verantwoordelijkheid over een jongere broer. Hij werd opgevangen in een asielcentrum en zocht vandaar uit zijn weg in een maatschappij waar hij niets van af wist. Majd Khalifeh zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid werd teruggebracht tot één woord: ‘vluchteling’. Hij voelde zich een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon doen was doorgaan. 
Hij begon een zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger. Hij zocht alles alleen uit en slaagde met glans. Momenteel is Majd VRT journalist, documentairemaker, spreker en auteur en houder van diploma’s en de Belgische Nationaliteit. De eerste nationaliteit die hij ooit bezat.

Wanneer 
 • 20-06-2023
 • 19.30 tot 21.30 uur
Organisatie
 • Stad Sint-Niklaas en Avansa Waas-en-Dender
Locatie 
 • Avansa waas en dender: Rode Kruisstraat 23
Prijs 
 • Gratis 
Inschrijven is verplicht
 • Indien het niet lukt om in te schrijven bel naar 03 775 44 84. Of mail naar info@avansa-wd.be

Dag van de mantelzorg

Op 23 juni vindt opnieuw de dag van de mantelzorg plaats. Op deze dag willen we mantelzorgers extra in de kijker plaatsen en hen vooral onze waardering tonen.
Ken jij mensen die zorgen voor een familielid of naaste? Probeer eens iets heel concreets te doen voor hen. Je kan bijvoorbeeld eens een potje warm eten brengen, boodschappen aan huis brengen, een mand strijk doen, een lekker taartje bakken, ga samen eens naar de cinema… Dat zal zeker deugd doen. Vergeet ook de jonge mantelzorgers niet.

Zoek je info over mantelzorg?
Voor lokale ondersteuning kan je terecht bij je ziekenfonds, een lokaal dienstencentrum of het Welzijnshuis.  

 

Fiola, krachtig samen: een blik op onze werking

Fiola vzw biedt ambulante en mobiele ondersteuning aan baby’s, kinderen, jongeren en volwassenen met een (vermoeden van) beperking en hun netwerk. Krachtig samen is onze kernboodschap. Kom langs op vrijdag 23 juni, want wij zetten onze deuren open voor al wie ons graag wilt leren kennen! Ontdek de verschillende gratis workshops voor jong en oud.

We maken samen zaadbommen en macramé-armbanden en gaan creatief aan de slag met houtbranden. We organiseren ook planten- en zadenruil, neem dus zeker mee wat je zelf kan missen! Tussendoor kan je aan democratische prijzen genieten van een hapje en een drankje, gemaakt door onze cliënten. Kortom, de talenten van onze cliënten worden sterk in de verf gezet! We kijken uit naar jouw bezoekje en maken er samen graag een warme, gezellige namiddag van!

Wanneer
 • 23-06-2023
 • 15 tot 19 uur
Locatie 
 • Fiola vzw: Vijfstraten 95, 9100 Sint-Niklaas
Prijs 
 • Gratis 

Inschrijven is niet verplicht, maar sterk aangeraden

Wereldfeest

Wereldfeest

Zin in een cultuurrijk feest? Zet het weekend, en bij uitbreiding de zomer, kleurrijk in en kom naar het Wereldfeest van Rode Kruis Vlaanderen, het hoogtepunt van het jaar voor het  opvangcentrum!

Op 30 juni vindt het jaarlijkse Wereldfeest plaats van Opvangcentrum Sint-Niklaas. Iedereen welkom voor een gezellige afterwork of een fijn avondje uit met de hele familie. Maak je klaar voor een bal mundial met optredens en muziek uit verschillende wereldhoeken. Drom geeft een spetterend optreden en omschrijven zichzelf als: “Mobiele akoestische DIY-drums komen in de handen van 35 drummers en drumsters tot leven als een fysieke “wall of soundé”. 

Perfect voor straatfeesten, parades of festivals. Toegankelijk en door iedereen te smaken! Dans dabke samen met onze bewoners en leef je uit op oosterse ritmes. Ook onze bewoners tonen hun talenten op het grote podium. Laat je rondleiden door ons enthousiast team, ontmoet onze bewoners en krijg een unieke inkijk van onze werking en het opvangcentrum. Voor de allerkleinsten is er een kidscorner met springkasteel en andere randanimatie.

Handig om te weten: een hongertje en zin in een culinaire hap? Dan schrijf je best in! Onze bewoners zorgen voor een heerlijke barbecue met vegetarische opties. Inschrijven kan tot en met 14-06-2023. Ciao! Elalleqa!

Wanneer 
 • 30-06-2023
 • vanaf 16 uur
Organisatie
 • Rode Kruis Vlaanderen
Locatie
 • Rode Kruis-Vlaanderen: Kasteelstraat 8, 9100 Sint-Niklaas 
Prijs 
 • Gratis

Als je wil mee-eten, is inschrijven verplicht.

Babbelonië

Babbelonië

Wil je je stadsgenoten beter leren kennen? Heb je zin in boeiende gesprekken en leuke activiteiten?In Babbelonië ontmoeten Nederlandstaligen en anderstaligen elkaar. We praten in groepjes over alledaagse dingen: kinderen en ouderen, feesten, ziekte en gezondheid, werk, de liefde... Of we koken samen, maken een wandeling,nemen deel aan een buurtfeest, bezoeken een museum en zoveel meer. 

Een vast programma is er niet. Door de uiteenlopende achtergronden en ervaringen van de deelnemers is er steeds genoeg stof voor een boeiend gesprek. Babbelonië is gratis. Je kiest zelf of je elke week komt, of nu en dan. Nieuwsgierig? Kom gerust een kijkje nemen!

Wanneer
 • Elke maandag van 19 tot 21 uur
 • Elke dinsdag van 9 tot 11 uur (niet op 29/5 wegens feestdag)
Organisatie 
 • Avansa Waas-en-Dender
Locatie 
 • Rode Kruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas
Prijs
 • Gratis
Geen inschrijving nodig. Als het past, kom je af!
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen