Verwen jezelf met een gratis geveltuin

Social media sharing
Kabouter met rode pinnenmuts aan gevel met geveltuin

Jouw buurt blauwgroen? Gewoon doen!

Waarom kiezen voor een gratis geveltuin?

Je geveltuin brengt kleur en sfeer in je straat, verbetert de luchtkwaliteit en isoleert je woning. Je zorgt ook voor een stukje natuur in de stad. Vogels en bijen vinden er lekkers. En wat denk je van druiven, kiwi’s, aardbeien en keukenkruiden aan je gevel?

Geveltuinen zorgen voor verkoeling op hete dagen, ze houden het regenwater vast, leiden het naar de bodem en houden zo mee de grondwaterstand op peil. Zo draag je je steentje bij om onze stad klimaatbestendig te maken.

En niet te vergeten: jij hoeft enkel je akkoord te geven wij doen de rest. Geen gedoe of kosten dus voor de aanleg. Het onderhoud doe je natuurlijk wel zelf.

Voor wie?

Niet alle straten zijn geschikt voor de aanleg van geveltuinen. Landelijke straten, woonstraten met veel groen en voortuinen hebben minder nood aan een extra groenimpuls. In de grijze, stenige straten van de binnenstad is dat een ander verhaal. Daar kunnen groentuinen echt het verschil maken en een positief gevoel in de straat brengen. Daarom komen deze straten bij voorrang in aanmerking.  Straten waar wegenwerken gepland zijn of de voetpaden heraangelegd worden, krijgen ook voorrang. Ook aanvragen uit andere straten zijn zeker welkom! We nemen ze mee op in de planning, maar het kan nog wel eventjes duren voordat je aan de beurt komt. Daarom vragen we een beetje geduld.

Vóór je een aanvraag doet, bekijk je best eens of het voetpad voor jouw woning geschikt is voor een geveltuin.
Dit zijn de afspraken:

  • Er moet op het voetpad een vrije doorgang blijven van minstens 1 meter, na de aanleg van je geveltuintje.
  • Je geveltuin mag maximum 50 cm breed zijn, vanaf de gevel, en 1,20 meter lang, per volle 5 meter gevellengte.
  • Je geveltuin moet op 50 cm afstand blijven van het huis van je buren.

Overweeg ook om de aanleg van je geveltuin te combineren met plaatsen van een gevelwaterton. Hiermee doe je nog een grotere inspanning om kostbaar regenwater op te vangen en nuttig te gebruiken. We verwerken de gevelwaterton in het ontwerp van je geveltuin. De regenpijp van je voorgevel wordt er op aangesloten met een overloop in je geveltuin en verder op de bestaande afvoerbuis naar de straat. Zo heb je – zelfs op lange, hete zomerdagen – een waterreserve voor je geveltuin. Jouw bijdrage voor het installeren een gevelwaterton bedraagt 80 EUR.

Wat moet je doen om een gratis geveltuin te laten aanleggen?

Eenvoudig.  Je doet een aanvraag via onderstaande knop.

We bekijken de aanvragen en bepalen wanneer je in aanmerking komt.  Als aan de beurt bent, maakt de aannemer een afspraak en komt bij je langs. Samen maken jullie een ontwerp en een planning om de geveltuin aan te leggen. De plantenkeuze hangt af van de oriëntatie van je gevel. Je vindt een lijst met beschikbare planten onderaan deze webpagina. Na de aanleg en de aanplanting is het onderhoud van je geveltuin in jouw handen. 

De aanleg van de eerste 100 geveltuinen is reeds gestart in september 2021.  Een 300-tal andere zijn gepland voor 2022.  Ook grotere groenprojecten zijn reeds gerealiseerd.  Meer hierover onderaan deze pagina.

Kom je (voorlopig) niet in aanmerking? Dan kan je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Via onderstaande knop vind je meer informatie. 

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]

Mozaiek van geveltuintjes

Heb je ruimte voor een groter groenproject? We ontzorgen je volledig!

Ben je eigenaar van een grote wand of gevel, bijvoorbeeld van een handelspand, magazijn of gebouw van een instelling? Dan willen wij graag met jou samenwerken om een groter groenproject op te zetten. Zelfs één zo’n groter project kan al het verschil maken in een groenarme buurt.

Het kan gaan om grote geveltuinen, groenslingers over de straat of specifieke aanplantingen. Voor een groenslinger heb je uiteraard het akkoord nodig van je overburen. Samen met jou maken we een project op maat. Voor zo'n groter project zorgt het stadsbestuur ook voor het snoeiwerk. Neem contact op via het online formulier (zie boven). We maken een afspraak en gaan aan de slag.

Belangrijk is dat het stadsbestuur voor deze grote groenprojecten niet alleen het ontwerp, de aanleg en de aanplanting voor zijn rekening neemt, maar ook het volledige onderhoud van het groenproject. Een totale ontzorging dus. Het enige wat we aan jou als eigenaar vragen is je formeel akkoord om het groenproject op je terrein op te zetten.

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]

Voorbeeld van een groenslinger

Wat doet de stad zelf op openbaar domein?

Al geruime tijd trekt het stadsbestuur resoluut de kaart van ontharding en vergroening. Daarbij worden heel uiteenlopende projecten opgezet. Het gaat om kleinere acties zoals het wonderwoud in de Schongaustraat en de ecologische groenzone nabij de Atomiumstraat.

Maar ook om goed zichtbare, structurele initiatieven, zoals de omvorming van de Kardinaal Cardijnlaan tot ‘Straat van de toekomst’, met veel groen en wadi’s, de ontharding van de Houtbriel, de nieuwe aanplantingen op de parkbegraafplaats Tereken en de groenvoorzieningen bij rioleringsprojecten zoals in de Knaptandstraat, Schoolstraat en Tereken.

Uiteraard staan vergroening, afkoeling, hergebruik van regenwater en klimaatbestendigheid ook centraal bij de grote stadsprojecten, zoals de aanleg van de winkelwandellus in de Stationswijk: Collegestraat, Paul Snoekstraat, Richard Van Britsomstraat, Broodstraat en Casinostraat en de heraanleg van de Grote Markt en het Hendrik Heymanplein.

 

Contact

Natuur

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen