Campagnebeeld Laat je vaccineren

Ouder dan 65 jaar of een verzwakte immuniteit? Laat je vaccineren tegen griep en coronavirus!

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Ben je 65 jaar of ouder, zwanger, kwetsbaar of werk je in de zorg? Bescherm jezelf en anderen, laat je vaccineren tegen COVID-19 en griep. Vaccinatie tegen COVID-19 en griep is in het najaar van 2023 sterk aanbevolen voor wie tot één van bovenstaande doelgroepen behoort. In Sint-Niklaas kan je hiervoor terecht bij je huisarts of apotheker.
Social media sharing

Voor wie?

Vaccinatie tegen COVID-19 en griep is in het najaar van 2023 sterk aanbevolen voor wie meer kwetsbaar is, zoals personen van 65 jaar en ouder, personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen, zwangere vrouwen of personen die in de zorgsector werken. Een lijst met exacte doelgroepen vind je hier terug.

Behoor je niet tot één van deze doelgroepen? Iedereen kan zich laten vaccineren: vraag hierover advies aan je huisarts of apotheker.

De vaccinaties zijn niet verplicht, maar bieden bescherming tegen een ernstig ziekteverloop.

Hoe?

Je krijgt geen individuele uitnodiging voor een vaccinatiemoment. Je kan zelf contact opnemen met je huisarts of je apotheek om een afspraak te maken om je te laten vaccineren. Op www.apotheek.be vind je een apotheek in je buurt die vaccins toedient.

Twee vaccins

Tegen COVID-19 en griep zijn er aparte vaccins. De vaccinatie voor COVID-19 wordt aanbevolen in de periode september-oktober. De vaccinatie voor griep wordt aanbevolen vanaf midden oktober. Gelijktijdige vaccinatie is dus mogelijk tussen 15 oktober en 30 oktober. Gelijktijdig vaccineren kan én mag, maar zal afhangen van de beschikbaarheid van de vaccins en de mogelijkheden bij je huisarts of apotheker.

Let wel op! Het griepvaccin moet je eerst zelf aankopen bij de apotheek en meenemen naar je afspraak bij de huisarts. Het vaccin voor COVID-19 is al beschikbaar bij de huisarts of apotheek. 

Het vaccin voor COVID-19 is voor iedereen gratis. Als je je laat vaccineren door je huisarts, betaal je mogelijks het remgeld van je huisartsbezoek. Het griepvaccin is niet gratis, maar als het voor jou aanbevolen is, wordt het grotendeels terugbetaald via de ziekteverzekering. Het kost dan minder dan 5 euro.

Meer informatie

Op de website van Eerstelijnszone Waasland vind je antwoord op een aantal veelgestelde vragen over het griep- en coronavaccin.

Naar de veelgestelde vragen.

Alle informatie over vaccinatie tegen COVID-19 en griep lees je op www.laatjevaccineren.be en in de infographic en folder onderaan deze pagina.

Infographic griep en coronavirus
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen