Herdenking 17 mei - Film

Social media sharing

Het stadsarchief heeft naar aanleiding van de herdenking van de bombardementen van 80 jaar geleden een nieuwe filmmontage samengesteld. Daarin vertellen twee ooggetuigen hoe het drama van 17 mei 1940 hun jonge leven heeft veranderd.

De zwaarste bombardementen vinden plaats op 17 mei 1940 omstreeks 12 uur 30. De bommen slaan in op de Gasmeterstraat, Spoorweglaan, Hofstraat, Dalstraat en Molendreef. Twee tot mogelijk vier Duitse vliegtuigen voeren de opdracht uit. Ten gevolge van deze actie sterven ruim tachtig burgers en twee militairen.

70 personen zijn op slag dood. Daarbij zijn 51 vluchtelingen uit Breda. Na de verplichte evacuatie uit Breda zijn verschillende Nederlandse gezinnen in de meisjesschool van de Gasmeterstraat terecht gekomen. Lenie Schrijvers-Bos verblijft er samen met haar ouders, broer en zus.  

De tienjarige Ward Van Royen verliest bij het bombardement van 17 mei zijn beide ouders, die een kapsalon hebben in de Molendreef. Ook de Broederschool wordt zwaar getroffen.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen