Renderbeeld van de nieuwe fietsenstalling aan het Waasland Shopping Center

Werken voor hoppinpunt Waasland Shopping van start met bouw van ruime fietsenstalling en aanpassingen aan busperrons

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Midden juni start de uitbouw van een regionaal hoppinpunt aan Waasland Shopping. Er komt een gloednieuwe fietsenstalling voor 220 fietsen. Vanaf augustus volgen ook aanpassingswerken aan het huidige busstation. De werken zullen klaar zijn tegen eind oktober 2023. Waasland Shopping wordt op die manier een knooppunt waar verschillende vervoersmiddelen samenkomen, op elkaar afgestemd zijn en waar voldoende faciliteiten voor reizigers zijn voorzien.
Social media sharing

Fietsenstalling

De nieuwe fietsenstalling komt naast de afrit van de Kapelstraat naar Waasland Shopping. Er zijn 220 fietsstaanplaatsen voorzien, zowel voor klassieke fietsen, elektrische fietsen, buitenmaatse fietsen (bv. bakfietsen, longtail bikes en tandems) als deelfietsen. Het gebruik van de fietsenstalling zal gratis zijn. De stad staat in voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van deze overdekte en deels afgesloten fietsenstalling. Voor de beveiliging wordt camerabewaking voorzien.

De fietsenstalling zal bestaan uit 12 aparte fietsenstallingen, die samen een oppervlakte hebben van 298 m² en uitgerust zijn met groendaken. De omringende constructie is op het hoogste punt maximaal 6,73 m hoog. De bouw van de fietsenstalling brengt geen hinder met zich mee voor bezoekers van Waasland Shopping. Deze werken starten op maandag 12 juni met de werfinrichting.

Waasland Shopping zal een deel ook gebruiken als fietsenstalling voor het personeel. Er komen dit jaar ook nog 80 extra fietsparkeerplaatsen aan de ingang ter hoogte van het horecaplein.

Toegankelijker busstation

De fietsenstalling bevindt zich vlak naast het huidige busstation, dat met een aantal aanpassingen toegankelijker wordt gemaakt en beter afgestemd wordt op gecombineerd gebruik van vervoersmiddelen. Zo komt er een rechtstreekse doorsteek van de fietsenstalling en van de parking naar het busstation.

Beide busperrons worden verhoogd heraangelegd, zodat instappen eenvoudiger wordt, in het bijzonder met een rolstoel, een kinderwagen of een boodschappentas op wieltjes. De perrons worden om de beurt vernieuwd, waardoor de hinder voor de busgebruikers beperkt blijft. De Lijn houdt de normale dienstverlening tijdens de werken aan.

De werken eindigen met een aantal aanpassingen aan de omliggende voetpaden en fietspaden, die optimaal worden afgestemd op de nieuwe fietsenstalling en het aangepaste busstation. Deze werken starten na het bouwverlof, op maandag 7 augustus.

Hoppinpunt

De fietsenstalling en de vernieuwde busperrons van het hoppinpunt Waasland Shopping zijn eind oktober/begin november 2023 klaar voor gebruik.

Hoppinpunten maken deel uit van de mobiliteitsvisie die de Vlaamse overheid sinds 2022 uitrolt. Het uitgangspunt is dat mensen verschillende vervoermiddelen gaan combineren om hun bestemming te bereiken. Een hoppinpunt is dus een knooppunt waar vervoersmiddelen samenkomen en op elkaar afgestemd zijn.

Waasland Shopping wordt een regionaal hoppinpunt. Faciliteiten voor het gebruik van de fiets, de bus en de (deel)wagen komen er samen, met een ruime, goed uitgeruste fietsenstalling met aanbod van deelfietsen (Donkey Republic) en deelsteps (Bird), een busstation met 300 busbewegingen per dag en een flexbus-halte, voldoende parkeergelegenheid en tijdens de openingsuren van het winkelcentrum ook een pakjesautomaat en wachtruimte binnen.

In onze vervoerregio zijn er 91 hoppinpunten, waarvan 2 interregionale (waaronder NMBS-station van Sint-Niklaas) en 4 regionale hoppinpunten (waaronder Waasland Shopping). Op het grondgebied van Sint-Niklaas worden 27 hoppinpunten uitgerold.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen