Iedereen Mee: wat kan jij doen?

Ben je als Sint-Niklazenaar begaan met onze stad? Wil je weten wat de stad te bieden heeft en hoe die er morgen zal uitzien? Wil je mee praten over plannen en projecten en zelf voorstellen doen? Of houd je meer van actie en wil je je op een of andere manier inzetten voor je stad en/of wijk? Weet dan dat het stadsbestuur jou mee laat weten, zeggen en doen! Want in onze stad willen we Iedereen Mee! Een warme stad waar elke burger zich thuis voelt, graag woont, leeft en iedereen gelijke kansen heeft.

Heb jij een suggestie voor ons?

  • Wat kunnen we doen om de sociale cohesie te verbeteren in Sint-Niklaas? Met sociale cohesie bedoelen we de samenhang en verbondenheid bij de inwoners in Sint-Niklaas.
  • Hoe kunnen we zorgen voor nog meer diversiteit, inclusie en gelijke kansen voor iedereen?

Als gebruiker van onze diensten, straten en gebouwen of als bezoeker aan evenementen en instellingen in Sint-Niklaas, ben jij dé ervaringsdeskundige bij uitstek.

Wil jij je kandidaat stellen als stadsgebruiker en jouw ervaringen en advies delen? Schrijf je dan in en laat ons weten in welke thema’s jij als gebruiker geïnteresseerd bent! Wij nemen contact op als er een gebruikersgroep georganiseerd wordt.

Mensen hebben nood aan gezelschap, een luisterend oor of iemand die er is als het moeilijk gaat. Buddy’s werken op verschillende manieren. Soms zijn ze enkel een luisterend oor, maar ze kunnen je ook helpen om terug meer buiten te komen, om op regelmatige basis leuke dingen te doen zoals naar de film gaan, gaan wandelen, samen een koffie drinken … Buddy’s kunnen een brug naar de buitenwereld zijn.

In het Welzijnshuis vind je de volgende buddywerkingen: welzijnsbuddy, Sinimaat (cultuurbuddy) en buddy aan de wieg. Daarnaast heb je in Sint-Niklaas buddywerkingen rond mentaal welzijn, borstkanker, voor studenten, om taal te oefenen en om gezinnen te helpen.

Ook jij kan een buddy worden en echt een verschil maken. Stel je kandidaat en doe mee! Of heb je nood aan een buddy?

Sint-Niklaas is op zoek naar ‘stadsmodellen’, inwoners die willen meewerken om onze stad een warme en dynamische uitstraling te geven aan de hand van mooie beelden!

Jij bent de blikvanger in groep of alleen, op de stadspleinen, in het park, in een gezellig café of waar dan ook. Iedere inwoner kan stadsmodel worden. Als stadsmodel breng je de stad op een warme en kleurrijke manier in beeld, door deel te nemen aan fotoshoots voor stadscampagnes/evenementen (bijv. Sint-Niklaas Zomert, Buitengewoon XL of de vrijwilligerscampagne 'Wij willen jou').  De beelden kunnen gebruikt worden in publicaties, op panelen, banners, op sociale media en websites.

Vrijwilligerswerk is erg waardevol voor de samenleving. Vrijwillige inzet verbetert de contacten tussen inwoners, zorgt voor een warme en solidaire plek om te wonen en te leven. Typisch aan vrijwillige inzet, is dat het zich lokaal afspeelt: in de eigen wijken, buurten en verenigingen.

Het vrijwilligersplatform van de stad Sint-Niklaas kwam tot stand in samenwerking met Give a Day. Via een matchingswebsite voor vrijwilligerswerk, brengt Give a day vrijwilligers en organisaties samen.

Op de webpagina’s van onze stad staan intussen zo’n 50 vacatures voor lokale vrijwilligers. Schrijf je in!

Heeft een computer, tablet of smartphone geen geheimen voor jou? Hou je ervan om je vast te bijten in ICT-problemen? Krijg je energie van de dankbaarheid van een ander? Schrijf je dan in als vrijwilliger voor het digipunt!

In de digipunten kan elke inwoner van Sint-Niklaas terecht voor hulp en advies voor alle digitale vragen. Een app installeren? Een account aanmaken? Een foutmelding oplossen? Als medewerker help je zoveel mogelijk en maak je de bezoeker digitaal vaardiger.

 

Heb je interesse of wil je meer info? Neem contact op met ons!

Bezoek de webpagina

Heb je interesse of wil je meer info?

Discriminatie is het verschillend behandelen van personen en groepen op basis van bepaalde kenmerken. Dit is strafbaar. Hoe ga jij ermee om? Reacties van omstaanders zijn heel belangrijk bij discriminerende uitspraken en handelingen. Maar reageren op een discriminerende uitspraak is niet gemakkelijk. Misschien sta je perplex, reageer je net heel emotioneel of denk je achteraf: ‘Had ik maar …’ De ideale reactie bestaat niet, maar er zijn wel tips die je kunnen helpen met de situatie om te gaan.

Waarom moet je reageren?

Jouw reactie zorgt voor positieve verandering:

  • Negeer de uitspraak niet: discriminatie mag en kan niet. Zeg het, toon met je lichaamstaal of een korte opmerking dat je de uitspraak onaanvaardbaar vindt.

  • Je kan mogelijk een schuldgevoel en inzichten opwekken bij de persoon die discrimineert.

Wanneer kan je reageren?

Reageren is belangrijk, maar het is niet gemakkelijk. Je bepaalt als omstaander zelf of het wenselijk is om in te grijpen.

  • Schat de situatie goed in: is ingrijpen haalbaar en veilig?
  • Heb je de juiste vaardigheden om te reageren? Blijf bij je eigen stijl en vertrouw op de vaardigheden die je ook in andere situaties gebruikt.

Hoe kan je reageren?

Het is niet altijd een goed idee om de dader direct te confronteren, maar er zijn wel manieren om voor, tijdens of na de situatie in te grijpen.

  • Je kan de situatie verstoren.
    • Bijvoorbeeld: zie je dat iemand aan de overkant van de straat lastiggevallen wordt? Ga dan naar de dader toe om hem de weg te vragen. Je kan ook tussenkomen door te doen alsof je het slachtoffer kent en een gesprek met die persoon te beginnen.
  • Je kan de dader confronteren door het gesprek aan te gaan:
    • Respectvol, direct en eerlijk feedback geven op het gedrag van de ander, niet op de persoon. Bijvoorbeeld: 'Ik hoor je een seksistische grap vertellen. Ik vind dat zeer kwetsend.'
    • Verwijs naar je persoonlijke situatie. Speel in op de emoties van de ander, Bijvoorbeeld: 'Besef je wel dat je het over mij/mijn familie/mijn vrienden hebt?'
    • Gebruik humor. Vermijd cynische of spottende grapjes.
  • Betrek anderen of schakel hulp in
    • Met steun sta je sterker en heb je meer overtuigingskracht. Bijvoorbeeld: "Horen/zien jullie wat ik hoor/zie?" of "Ik kan toch niet de enige zijn die dit niet oké vindt?”
    • Zorg dat jijzelf, het slachtoffer of andere omstaanders geen (extra) schade oplopen. Als je je niet veilig voelt, kan je altijd de politie bellen.
  • Dien een klacht in
    • Ben je slachtoffer of getuige van discriminatie? Dien een klacht in  bij Unia.

Iedereen Mee is ook aanwezig op sociale media!

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen