Edith Ronse en Stef Van Bellingen

"Kunst en sport liggen vaak héél dicht bij elkaar”

Van 13 april tot en met 19 mei vindt in Sint-Niklaas het kunstenparcours Coup de Ville plaats. Tientallen lokale en (inter)nationale kunstenaars pakken op negen bijzondere locaties in de stadskern uit met hun werk. Deze vijfde editie legt de link tussen kunst en sport. “Er zijn héél veel parallellen”, klinkt het bij WARP-directeur Stef Van Bellingen en beeldhouwster Edith Ronse.
Social media sharing

In haar atelier in de Apostelstraat, bijna pal naast het WARP-kunstencentrum, legt de Sint-Niklase beeldhouwster Edith Ronse de laatste hand aan haar fascinerende, levensgrote sculptuur, straks ongetwijfeld één van dé blikvangers van Coup de Ville. Met haar handen in de natte klei, de inspanning afgetekend op haar gezicht, schept ze het beeld, in één langgerekte, ingehouden inspanning. “Of ik me naast kunstenaar soms ook wel eens een sporter voel? Ja, ik zie de vergelijking wel. Als beeldhouwer zit er een groot fysiek aspect in mijn werk. Dat is iets dat me ook erg aanspreekt”, vertelt Edith Ronse.

Is generated
fotoreeks Edith Ronse en Stef Van Bellingen

Leren vallen
Voor Coup de Ville maakte ze dit gloednieuwe werk, geïnspireerd door de verstrengeling van lichamen bij worstelaars, judoka’s en dansers. “Ik kies vaak composities die een spanning of beweging in zich hebben. Een model kan dat moeilijk aannemen. Daardoor kijk ik vaak naar beelden van sporters, omdat daar heel sterk zichtbaar die anatomie aanwezig is, zoals bij worstelen of andere gevechtssporten. Mijn werk lijkt misschien anatomisch correct, maar dat hoeft niet, dat is het niet. Wat ik ook fascinerend vind: in gevechtsporten léren sporters vallen. Een mooie metafoor voor het leren vallen in het leven, om jezelf als mens weerbaarder te maken.”

Dat worstelen intrigeerde ook Stef Van Bellingen. “Je ziet het in het werk van Edith, maar ook in de sport: in de knoop zitten met jezelf of met de wereld rond je, het worstelen met evenwicht, het balanceren, aanraken en afstoten. Edith zoekt dat heel mooi anatomisch op.”

Ambities en dromen
‘Artists & Athletes: The Hill They Climb’, heet deze editie van Coup de Ville, met de focus op de obstakels die kunstenaars én sporters tegenkomen op hun pad, weergegeven in verschillende kunstvormen. “Met WARP zijn we altijd bezig geweest met de ontwikkeling en begeleiding van talent. Daarbij zie ik veel parallellen tussen de ambities en dromen van zowel kunstenaars als van atleten. Van kunstenaars wordt wel eens heel karikaturaal aangenomen dat ze tot de middag in hun bed liggen, om dan nog halfdronken opnieuw aan de slag te gaan. Dat klopt natuurlijk niet. Ook zij hebben discipline en routine, zij stellen doelen, moeten bijscholen en zich ontwikkelen, omgaan met deadlines. Ook zij hebben kracht en doorzettingsvermogen nodig om hun doelen te bereiken. De mentaliteit van een sporter en een kunstenaar, daar zitten zovele parallellen in.”

Is generated
fotoreeks Edith Ronse en Stef Van Bellingen

2 kilometer
Het kunstenparcours Coup de Ville leidt bezoekers langs de kunst van een 40-tal artiesten uit 15 verschillende landen. Naast (inter)nationale kunstenaars worden er ook bekende en minder bekende topsporters betrokken in het parcours. De kunstwerken bevinden zich op een parcours van nog geen twee kilometer in het hart van Sint-Niklaas. Starten kan bij WARP in de Apostelstraat of in de voormalige werkhuizen van de GO-scholen achter het station. In totaal zijn er negen locaties, zorgvuldig geselecteerd, met veel eigenheid en karakter. In deze editie zitten onder meer de panden van de vroegere schoenenwinkel Timmermans in de Stationsstraat en drogisterij De Walvis in de Ankerstraat.

Coup de Ville
De expo is te bezoeken van 13 april tot en met 19 mei 2024, telkens van donderdag tot en met zondag en dat van 9.30 tot 17.30 uur. De vorige editie kwamen maar liefst 10.000 bezoekers op ontdekking. Gedurende Coup de Ville worden er ook tal van randactiviteiten geprogrammeerd.
Info en tickets: www.warp-art.be

Is generated

Dit interview is een artikel uit het stadsmagazine 'Stadskroniek'. Wil je meer lezen over onze stad? Lees Stadskroniek digitaal

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen