Romain De Vidtspark

Het Romain De Vidtspark in zijn huidige vorm dateert van 1952 en ligt vlakbij de Grote Markt van Sint-Niklaas, in het hart van de stad. Het park van 5,4 ha is zeer waardevol voor de stadskern omdat het verschillende functies combineert. In de eerste plaats biedt deze groene long aangename ontspanningsmogelijkheden voor de inwoners en bezoekers van de stad, zoals wandelen, sporten, picknicken en evenementen bijwonen. Daarnaast is het park ook rijk aan fauna en flora. Er komen 70 boomsoorten voor, waaronder 20 zeldzame soorten. Tenslotte hebben de gebouwen, met het Walburgkasteel als blikvanger, en ook het park zelf als beschermd landschap, een belangrijke cultuurhistorische waarde. Het kasteel vindt zijn oorsprong in 1553 als 'Hof van Walburg' en maakte deel uit van een 160 ha groot domein.

Al in de jaren negentig kwam er een beheerplan om de vele functies van het park te begeleiden en op elkaar af te stemmen. Vanuit het beheerplan werden verschillende acties ondernomen, zoals het voorzien van een nieuwe afsluiting, de omvorming van de asfaltpaden naar paden in ternair zand, vernieuwing van de beplanting en het parkmeubilair en aanleg van een grindgazon voor evenementen.

Belangrijk was de vervanging van het monotoon beukenbos, toen bleek dat er een veiligheidsprobleem ontstond voor de bezoekers door omvallende bomen. Het bos werd in verschillende fasen vervangen door een gevarieerd inheems loofbos, waardoor de biodiversiteit hersteld wordt en de natuur nog meer kansen krijgt dan voorheen. In 2011 werd de laatste fase van deze omvorming voltooid. Drie beukenstammen werden omgetoverd tot totems als symbool voor 'Sint-Niklaas UNICEF solidariteitsstad'.

Nieuws Teasers: 

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter